Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο γύρισε η Wall Street

Πιέσεις ασκούνται στο αμερικανικό χρηματιστήριο αν και δεν είχαν εκπλήξεις τα στοιχεία από την ανεργία στις ΗΠΑ. Ψαλίδισε τα κέρδη του πετρελαίου η απόφαση στο G-7 να προωθήσουν σχέδιο για ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο.

Στο κόκκινο γύρισε η Wall Street

Πτωτικά κινούνται οι μετοχές στις ΗΠΑ παρόλο που η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Αυγούστου δεν είχε εκπλήξεις για τους επενδυτές και αυτό μείωσε τους φόβους ότι μια πολύ πιο καυτή αγορά εργασίας θα έδινε στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα περιθώρια να γίνει ακόμα πιο επιθετική με τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο Dow Jones κινείται με απώλειες  0,82% στις 31.396 μονάδες, ο S&P 500 βρίσκεται στις 3.929 ή 0,9% χαμηλότερα και ο Nasdaq υποχώρεί 1,3% στις 11.635 μονάδες.

Οι επενδυτές παρηγορήθηκαν προσωρινά από την πολυαναμενόμενη έκθεση για τις θέσεις εργασίας, η οποία έδειξε ότι η οικονομία πρόσθεσε 315.000 θέσεις εργασίας για τον μήνα, ακριβώς κάτω από την εκτίμηση του Dow Jones για 318.000. Ο Steve Sosnick, επικεφαλής στρατηγικής της Interactive Brokers, την αποκάλεσε έκθεση «Goldilocks».

«Αυτός ο όρος ισχύει εδώ. Όχι πολύ ζεστό. Όχι πολύ κρύο. Είναι ακριβώς γύρω από τις προσδοκίες. Δεν υπάρχει τίποτα εδώ που να αφαιρεί τις 75 [μονάδες βάσης] από το τραπέζι», είπε. «Ένας αριθμός που είναι εντός των προσδοκιών δεν αλλάζει τίποτα. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι μια αντίδραση ανακούφισης».

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,7%, δύο δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας υψηλότερο από τις προσδοκίες. Η έκθεση του Αυγούστου είναι ιδιαίτερα σημαντική, επειδή είναι μια από τις τελευταίες σημαντικές οικονομικές εκθέσεις που θα σταθμίσει η Fed πριν αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο.

Στην εβδομάδα, ο Dow Jones και ο S&P 500 πρόκειται να κλείσουν  χαμηλότερα και θα είναι η τρίτη αρνητική στη σειρά. 

 Η ανησυχία ότι η αύξηση των επιτοκίων θα βλάψει την ανάπτυξη έχει ήδη επιβαρύνει τις αγορές ομολόγων. Ο Παγκόσμιος Δείκτης Συνολικής Απόδοσης του Bloomberg για κρατικά και επενδυτικά εταιρικά ομόλογα υποχώρησε περισσότερο από 20% από την κορύφωση του 2021.

Το πετρέλαιο σήμερα περιόρισε τα κέρδη, μετά την είδηση ότι η Ομάδα των Επτά πιο βιομηχανοποιημένων χωρών (G-7) είναι έτοιμη να συμφωνήσει να εισαγάγει ανώτατο όριο τιμών για τις παγκόσμιες αγορές ρωσικού πετρελαίου, ενώ η Ρωσία φαίνεται έτοιμη να ανοίξει πάλι τη ροή αερίου μέσω του Nord Stream 1.

Εν τω μεταξύ, ο ψευδάργυρος κατευθύνεται προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση εδώ και πάνω από μια δεκαετία, λόγω ανησυχίας ότι η κινεζική ζήτηση θα περιοριστεί από τα νέα lockdown. Ο χρυσός και το Bitcoin ανέβηκαν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v