Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίπτυχο αμφιβολιών ρίχνει τη Wall Street

Νέα πτώση στα αμερικανικά χρηματιστήρια μετά από τέσσερις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις. Μεγάλη άνοδος στην απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου στο 3,51%. Κάτω το πετρέλαιο, πάνω το δολάριο.

Τρίπτυχο αμφιβολιών ρίχνει τη Wall Street

Υποχωρούν οι μετοχές στις ΗΠΑ με την είσοδο του Σεπτεμβρίου, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο υψηλότερων επιτοκίων της Federal Reserve, τον κίνδυνο ύφεσης και την πίεση στα εταιρικα κέρδη.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,6%. Ο S&P 500 κινείται χαμηλότερα 1,2% και ο Nasdaq πέφτει 2,2%.

Οπως δείχνουν οι μέσοι όροι, η εβδομάδα πάει να κλείσει με πτώση άνω του 2%.

Οι κύριοι μέσοι όροι έρχονται από τέσσερις διαδοχικές ημέρες απωλειών. Την Τετάρτη, την τελευταία ημέρα του Αυγούστου, ο Dow υποχώρησε σχεδόν 0,9%. Ο S&P 500 έχασε περίπου 0,8%, και ο Nasdaq Composite υποχώρησε περίπου 0,6%.

Ο Dow έκλεισε τον μήνα με πτώση περίπου 4,1%, ενώ ο S&P και ο Nasdaq κατέγραψαν απώλειες 4,2% και 4,6%, αντίστοιχα.

Η μεγάλη άνοδος στην απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου δημιουργεί ανησυχία στην αγορά για πορεία της οικονομίας προς την ύφεση. Το επιτόκιο ανήλθε στο 3,51%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2007.

Η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε στο 3,26%. Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 3,38%, με υψηλό Ιουνίου σχεδόν 3,5%.

Οι μετοχές της Nvidia συνέβαλαν επίσης στις απώλειες, με πτώση άνω του 5% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας κατασκευής μικροτσίπ ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ περιορίζει ορισμένες πωλήσεις στην Κίνα.

Οι επενδυτές συζητούν εάν οι μετοχές θα δοκιμάσουν ξανά τα χαμηλά του Ιουνίου τον Σεπτέμβριο, έναν φτωχό μήνα ιστορικά για τις αγορές, καθώς σταθμίζουν τα πρόσφατα επιθετικά σχόλια από στελέχη της Fed, που δεν δείχνουν σημάδια χαλάρωσης στις αυξήσεις των επιτοκίων.

«Αν είναι να δοκιμάσουμε ξανά τα χαμηλά, νομίζω ότι αυτό θα συμβεί μέσα στον Σεπτέμβριο», είπε η Λιζ Γιανγκ του SoFi στο CNBC. Ωστόσο, πρόσθεσε, «νομίζω ότι για να γίνει αυτό, κάτι θα έπρεπε να γίνει ουσιαστικά χειρότερο από ό,τι ήταν στις 16 Ιουνίου», όταν οι μετοχές έφτασαν κάτω, όπως οι αναθεωρήσεις κερδών που φαίνονται χειρότερα από ό,τι περίμεναν οι επενδυτές.

Σε νέο υψηλό σκαρφάλωσε ο δείκτης του αμερικανικού δολαρίου έναντι ενός καλαθιού διεθνών νομισμάτων:

Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν για τρίτη εβδομάδα σε χαμηλό δύο μηνών, υποδηλώνοντας υγιή ζήτηση για εργατικό δυναμικό, παρότι η οικονομική ανάπτυξη είναι συγκρατημένη.

Τα αιτήματα ανεργίας μειώθηκαν κατά 5.000 σε 232.000 την εβδομάδα που έληξε στις 27 Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας την Πέμπτη. Η μέση εκτίμηση σε έρευνα του Bloomberg με οικονομολόγους μιλούσε για 248.000 νέες αιτήσεις.

Η παραγωγικότητα της εργασίας στις επιχειρήσεις (εκτός αγροτικού τομέα) υποχώρησε κατά 4,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Επίσης, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος αυξήθηκε κατά 10,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2022. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v