Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αρνητικό έδαφος γύρισε η Wall Street

Πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο εν μέσω μηνυμάτων από τη Fed για αποφασιστική δράση, ώστε να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός. Με απώλειες θα κλείσει σήμερα ο Αύγουστος. Νέες πιέσεις για το πετρέλαιο.

Σε αρνητικό έδαφος γύρισε η Wall Street

Χαμηλότερα κινείται η Wall Street και ενώ τα βραχυπρόθεσμα treasuries περιόρισαν τις απώλειες μετά τα ασθενέστερα από το αναμενόμενο στοιχεία για τις ιδιωτικές θέσεις εργασίας.

O Dow Jones χάνει 120 μονάδες ή 0,42%, ο S&P 500 υποχωρεί 0,3% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινείται χαμηλότερα 0,2%. Ανοδικά κινούνται οι τίτλοι των Amgen Inc. και McDonald's καθώς και οι Microsoft και Walgreens Boots.

Σε επίπεδο μήνα, που ολοκληρώνεται σήμερα, ο Dow καταγράφει απώλειες άνω του 3%, ενώ ο Nasdaq χάνει 4%. 

Τα ανανεωμένα στοιχεία της ADP έδειξαν ότι οι αμερικανικές εταιρείες αύξησαν τον αριθμό εργαζομένων με σχετικά αργό ρυθμό τον Αύγουστο, μια μέτρηση που θα λάβει υπόψη η Federal Reserve όταν αποφασίσει για την αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Αρκετοί αξιωματούχοι της Fed έχουν επαναλάβει από την Παρασκευή την αποφασιστικότητά τους να περιορίσουν τον πληθωρισμό με επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ Λορέτα Μέστερ ήταν το τελευταίο παράδειγμα. Η Fed έχει πλέον εγκαταλείψει τον στόχο της ήπιας προσγείωσης και αντ' αυτού στοχεύει σε μια «ύφεση ανάπτυξης», που σημαίνει μια παρατεταμένη περίοδο πενιχρής ανάπτυξης και αύξησης της ανεργίας.

Το πετρέλαιο οδεύει προς τρίτη μηνιαία πτώση -κάτι που είχε να συμβεί πάνω από δύο χρόνια- καθώς η τιμή προσαρμόζεται στην πιθανότητα βραδύτερης παγκόσμιας ανάπτυξης.

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιταχύνθηκε σε νέο υψηλό, ενισχύοντας το ενδεχόμενο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας «τζάμπο» αύξησης των επιτοκίων κατά τη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα. Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Τζ. Νάγκελ προέτρεψε για «έντονη» αντίδραση.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις αυξανόμενες τριβές μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι, αφού οι στρατιώτες της Ταϊβάν πυροβόλησαν για να αποκρούσουν πολιτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v