Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βουτιά» 4% για τον Dow Jones τον Αύγουστο

Τέταρτη σερί πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο με το βλέμμα στα επιτόκια. Στο 3,13% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Κάτω από τα 90 δολ. το πετρέλαιο. Πέμπτος μήνας απωλειών για τον χρυσό. Υποχώρησε το δολάριο.

«Βουτιά» 4% για τον Dow Jones τον Αύγουστο

Απώλειες στη Wall Street καθώς παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την επιθετική νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει η Fed –όπως άφησε να εννοηθεί ο Τζέρομ Πάουελ στην ομιλία του στο Τζάκσον Χολ την Παρασκευή- προκειμένου να συγκρατηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ.

Άλλωστε και ο Κεντρικός τραπεζίτης της Νέας Υόρκης, Τζον Γουλιαμς αναφέρθηκε στην υιοθέτηση μιας σφικτής πολιτικής που θα επιβραδύνει την ζήτηση. «Θα πρέπει να ακολουθήσουμε μια περιοριστική πολιτική για κάποιο διάστημα». Και διευκρίνισε: Αυτό δεν είναι κάτι που θα γίνει για λίγο καιρό και μετά θα αλλάξουμε πορεία».

Νωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι οι αμερικανικές εταιρείες επιβράδυναν απότομα τον ρυθμό προσλήψεων τον Αύγουστο, εν μέσω αυξανόμενων φόβων για οικονομική επιβράδυνση, σύμφωνα με την ADP που μετρά την απασχόληση στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Οπως αναφέρει, οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 132.000 αυτόν τον μήνα, μια σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με τις 270.000 τον Ιούλιο και κάτω από τις προβλέψεις, υποδηλώνοντας ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ δεν είναι τόσο ισχυρή όσο πιστεύουν οι αρχές στις ΗΠΑ.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,88% ή 279 μονάδες στις 31.511, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,78% στις 3.955 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,56% στις 11.816 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Goldman Sachs (+0,7%) και Amgen (+0,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Merck & Co (-1,7%) και Salesforce (-1,6%).

Συνολικά τον Αύγουστο, ο Dow Jones υποχώρησε 4%, ο S&P 500 4,3% και ο Nasdaq 4,6%.

Αντίστοιχα από την αρχή του έτους, ο Dow Jones έχει σημειώσει «βουτιά» 13,5%, ο S&P 500 17,2% και ο Nasdaq 24,5%.

«Νομίζουμε ότι είμαστε κοντά στο τέλος αυτού του κύκλου της αύξησης των επιτοκίων, αλλά αυτό εξαρτάται από πολλά πράγματα», ανέφερε η επικεφαλής επενδύσεων της Sand Hill Global Advisors, Brenda Vingiello. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο και πιθανότατα δύο ακόμα φορές φέτος αλλά θα έχουν ήδη κάνει πολλά και θα έχουμε περάσει σε περιοριστικό πεδίο».

Επιπλέον, σε ανοδική τροχιά παρέμειναν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές κινήθηκε ψηλότερα κατά δύο μονάδων βάσης στο 3,13% και το 2ετές ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 3,43%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε 2,3% στα 89,55 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,6% στα 1.726 δολ./oz.

Σημειώνεται ότι ο Αύγουστος ήταν ο πέμπτος διαδοχικός μήνας υποχώρησης για τον χρυσό. Μηνιαία «βουτιά» άνω του 9% για το αργό WTI.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,4% έναντι του ευρώ, στο 1,0053 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v