Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εναλλαγή προσήμων στη Wall με τα επιτόκια στο επίκεντρο

Μεταξύ κερδών και απωλειών κινούνται οι δείκτες με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες. Ενισχύεται το δολάριο. Ανακάμπτει το αργό από τη χθεσινή βουτιά. Μικρή πτώση για τον χρυσό. Στο 3,26% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Εναλλαγή προσήμων στη Wall με τα επιτόκια στο επίκεντρο

Έντονη μεταβλητότητα επικρατεί στην αμερικανική αγορά την Πέμπτη με τους επενδυτές να «χωνεύουν» τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ και του Τζερόμ Πάουελ.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,3% στις 31.685 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,14% υψηλότερα στις 11.807 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,35% στις 3.993 μονάδες.

Οι δείκτες ξεκίνησαν σε θετικό έδαφος τη συνεδρίαση αλλά έχασαν γρήγορα τα κέρδη τους προτού επιστρέψουν πάλι στο «πράσινο».

Την Τετάρτη, ο Dow Jones ενισχύθηκε 1,4%, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,8% και ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 2,1%. Ήταν η καλύτερη μέρα από τις 10 Αυγούστου και για τους τρεις δείκτες και ο Nasdaq έβαλε τέλος σε ένα αρνητικό σερί επτά συνεδριάσεων. 

Η ΕΚΤ αύξησε την Πέμπτη τα επιτόκια κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 0,75% από 0%, σε μια ευρέως αναμενόμενη κίνηση για τη μείωση του πληθωρισμού. 

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα υποχωρήσει στις προσπάθειές της να περιορίσει τον πληθωρισμό «μέχρι να ολοκληρωθεί η δουλειά».

«Πρέπει να δράσουμε τώρα, ευθέως, σθεναρά όπως κάναμε» είπε ο Πάουελ την Πέμπτη σε παρατηρήσεις στο συνέδριο νομισματικής πολιτικής του Ινστιτούτου Cato στην Ουάσιγκτον.

«Η Fed έχει και αποδέχεται την ευθύνη για τη σταθερότητα των τιμών» τόνισε, σημειώνοντας ότι η ιστορία προειδοποιεί έναντι της πρόωρης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Αυτό επαναλαμβάνει μια προειδοποίηση που εξέδωσε στις 26 Αυγούστου στο Τζάκσον Χολ.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν στις 222.000 την εβδομάδα που έληξε στις 3 Σεπτεμβρίου από 228.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 240.000.

Ο μέσος όρος των αιτήσεων τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, μια λιγότερο ευμετάβλητη μέτρηση, διολίσθησε στις 233.000 από 240.500.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ανακάμπτει από τη χθεσινή βουτιά, καταγράφοντας άνοδο 1,5% στα 83,2 δολάρια το βαρέλι. Ο χρυσός διολισθαίνει 0,3% στα 1.723 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 0,99 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου σημειώνει πτώση 1 μονάδας βάσης στο 3,26%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v