Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσπάθεια ανόδου στη Wall Street μετά το sell off

Σε θετικό έδαφος οι δείκτες, μετά τη χθεσινή βουτιά. Στο 3,44% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Κέρδη 1% για το αργό. Απώλειες για το δολάριο. Διολισθαίνει ο χρυσός.

Προσπάθεια ανόδου στη Wall Street μετά το sell off

Ήπια κέρδη καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη, μετά το χθεσινό sell off που πυροδότησαν τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε λιγότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.

Ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,4% στις 31.208 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει κέρδη 0,43% στις 11.691 μονάδες, ενώ ο S&P 500 ενισχύεται 0,58% στις 3.955 μονάδες.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 8,3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, μετά από ετήσια άνοδο κατά 8,5% τον Ιούλιο. Τον Ιούνιο, ο πληθωρισμός είχε σκαρφαλώσει στο 9,1%, το υψηλότερο επίπεδο από το 1981. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα σημειώσει άνοδο 8,1%.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης σημείωσε αναπάντεχη άνοδο 0,1% έναντι πρόβλεψης για πτώση 0,1%.

Η «καυτή» έκθεση για τον πληθωρισμό άφησε ερωτήματα σχετικά με το εάν οι μετοχές θα επιστρέψουν στα χαμηλά του Ιουνίου ή μπορεί να υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο. Ενίσχυσε επίσης ορισμένους φόβους ότι η Fed θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από 75 μονάδες βάσης που προεξοφλούν τώρα οι αγορές.

«Έπιασε την αγορά εξαπίνης», δήλωσε ο Κουίνσι Κρόσμπι της LPL Financial. «Η αγορά περίμενε τουλάχιστον ότι είχαμε σταθεροποιηθεί -ίσως να μην κινούμασταν προς τα κάτω αλλά σίγουρα δεν ανεβαίναμε ψηλότερα. Ήταν η λάθος κατεύθυνση και η ανησυχία, φυσικά, μεταφράζεται πάντα στο τι σημαίνει αυτό για τη Fed», πρόσθεσε.

Και οι 30 μετοχές Dow και οι τομείς του S&P 500 ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση χαμηλότερα, με τον κλάδο των επικοινωνιών να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση.

Την Τετάρτη, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε 0,1% σε μηνιαία βάση, μετά από απώλειες 0,5% τον Ιούλιο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται διαδοχική μηνιαία πτώση στις τιμές παραγωγού.

Η μέτρηση ευθυγραμμίζεται με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Σε ετήσια βάση, ο δείκτης ενισχύθηκε 8,7%, λιγότερο από το 8,8% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 1,3% στα 88,4 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,19% χαμηλότερα στα 1.714 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 0,998 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινείται 2 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 3,44%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v