Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Sell off στη Wall Street μετά τον πληθωρισμό

Στο βαθύ κόκκινο κινήθηκε το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να χάνει πάνω από 1.200 μονάδες. «Βουτιά» 5,2% για τον Nasdaq. Σε υψηλό 15 ετών η απόδοση του 2ετούς ομολόγου. Ράλι για το δολάριο έναντι του ευρώ.

Sell off στη Wall Street μετά τον πληθωρισμό

Τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Ιούνιο του 2020 κατέγραψε η Wall Street καθώς μπορεί ο πληθωρισμός τον Αύγουστο να κινήθηκε χαμηλότερα, ωστόσο υποχώρησε λιγότερο από όσο ανέμεναν οι αναλυτές, κλειδώνοντας ουσιαστικά μια αύξηση επιτοκίων τουλάχιστον κατά 75 μονάδες βάσης από την Fed.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 8,3% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, μετά από ετήσια άνοδο κατά 8,5% τον Ιούλιο. Τον Ιούνιο, ο πληθωρισμός είχε σκαρφαλώσει στο 9,1%, το υψηλότερο επίπεδο από το 1981. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα σημειώσει άνοδο 8,1%.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης ενισχύθηκε 0,1%, έναντι πρόβλεψης για πτώση κατά 0,1%.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 3,94% ή 1.276 μονάδες στις 31.104, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 4,33% στις 3.932 μονάδες και o Nasdaq "βούλιαξε" 5,16% στις 11.633 μονάδες. 

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Intel (-7,1%), Boeing (-7%) και Home Depot (-6,7%) ενώ κανένας τίτλος δεν κατάφερε να κρατηθεί σε θετικό έδαφος.

Η Fed είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, προβλέπουν αναλυτές της Nomura.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σε ερευνητικό σημείωμα που δημοσίευσε μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε λιγότερο από ότι αναμενόταν τον Αύγουστο, η επενδυτική τράπεζα βλέπει τώρα οι αυξήσεις επιτοκίων της Fed να σταματάνε στο 4,5% με 4,75% τον Φεβρουάριο του 2023.

«Η σημερινή μέτρηση του δείκτη τιμών μας θύμισε τον μακρύ δρόμο που θα πρέπει να διανύσουμε έως ότου ο πληθωρισμός επανέλθει στα πρότερα επίπεδα (κοντά στο 2%)», σχολίασε ο Mike Loewengart της Morgan Stanley. Οι προσδοκίες ότι βρισκόμαστε σε καθοδικό κανάλι και ότι η Fed θα ‘κατέβαζε το πόδι από το γκάζι’, αποδείχθηκαν πρώιμες. Και συμπλήρωσε: «Η αγορά κινήθηκε ανοδικά τις τελευταίες συνεδριάσεις οπότε δεν θα προκαλέσει εντύπωση αν οι επενδυτές πάρουν μια ανάσα συνειδητοποιώντας ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός για μεγαλύτερο διάστημα».

Στο μεταξύ, ανοδικά για άλλη μια μέρα κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά επτά μονάδες βάσης στο 3,42% και το 2ετές σημείωσε άνοδο κατά 13 μονάδες βάσης στο 3,75%- σε υψηλό αντίστοιχο του 2007.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI κινήθηκε χαμηλότερα 0,5% στα 87,31 δολ. και η τιμή του χρυσού υποχώρησε 1,3% στα 1.717 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 1,4% έναντι του ευρώ, στο 0,9976 δολ.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v