Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη σερί άνοδος στη Wall Street

Θετικό πρόσημο στο αμερικανικό χρηματιστήριο σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις. Στο επίκεντρο οι δηλώσεις Πάουελ για τον πληθωρισμό. Στο 3,28% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Υψηλότερα το πετρέλαιο. Πιέσεις στον χρυσό.

Δεύτερη σερί άνοδος στη Wall Street

Άνοδος στη Wall Street στον απόηχο των νέων δηλώσεων του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, για τον πληθωρισμό και της απόφασης της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης.

«Πρέπει να δράσουμε τώρα, ευθέως, σθεναρά όπως κάναμε» είπε ο Πάουελ την Πέμπτη σε παρατηρήσεις στο συνέδριο νομισματικής πολιτικής του Ινστιτούτου Cato στην Ουάσιγκτον.

«Η Fed έχει και αποδέχεται την ευθύνη για τη σταθερότητα των τιμών» τόνισε, σημειώνοντας ότι η ιστορία προειδοποιεί έναντι της πρόωρης χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Αυτό επαναλαμβάνει μια προειδοποίηση που εξέδωσε στις 26 Αυγούστου στο Τζάκσον Χολ.

«Είναι πολύ σημαντικό οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό να παραμείνουν αγκυρωμένες», είπε ο Πάουελ, προσθέτοντας ότι «το ρολόι τρέχει» για να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνουν έτσι.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,61% ή 192 μονάδες στις 31.773, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,66% στις 4.006 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,6% στις 11.862 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των JP Morgan (+1,9%) και Salesforce (+1,8%) ενώ πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Apple (-1,3%) και 3M Co (-1,1%).

«Ο κίνδυνος ύφεσης αυξάνεται με συνέπεια να κινούμαστε πιο αμυντικά με τα χαρτοφυλάκιά μας. Ωστόσο ο υψηλός πληθωρισμός σημαίνει ότι οι παραδοσιακές στρατηγικές αποφυγής κινδύνου, όπως τα μετρητά και τα κρατικά ομόλογα, μπορούν να δημιουργήσουν ‘αντιστάσεις’», δήλωσε ο Lauren Goodwin της New York Life Investments.

Στο μεταξύ, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας σημείωσαν αναπάντεχη πτώση στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις υποχώρησαν στις 222.000 την εβδομάδα που έληξε στις 3 Σεπτεμβρίου από 228.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο στις 240.000.

Ο μέσος όρος των αιτήσεων τις τέσσερις τελευταίες εβδομάδες, μια λιγότερο ευμετάβλητη μέτρηση, διολίσθησε στις 233.000 από 240.500.

Επιπλέον, επέστρεψαν σε ανοδική τροχιά οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 3,28% και το 2ετές ενισχύθηκε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 3,49%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο 2% στα 83,54 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% στα 1.720 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,1% έναντι του ευρώ, στο 0,9996 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v