Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογικές πιέσεις στη Wall Street

Υποχωρεί πάνω από 1% ο Nasdaq με τα μακροοικονομικά στοιχεία στο επίκεντρο. Βουτιά 0,9% για τον χρυσό. Στο 3,44% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Διολισθαίνει το δολάριο έναντι του ευρώ. Απώλειες 4% για το αργό.

Τεχνολογικές πιέσεις στη Wall Street

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη, με τον τεχνολογικό τομέα να δέχεται πιέσεις και το ενδιαφέρον των επενδυτών να παραμένει επικεντρωμένο στα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία και τη Fed.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,17% στις 31.079 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει πτώση 0,77% στις 11.917 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 0,8% στις 3.917 μονάδες. 

Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός έχει δημιουργήσει ανησυχίες ότι η Fed θα είναι πιο επιθετική όσον αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων, αυξάνοντας τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ. 

«Η νομισματική πολιτική λειτουργεί με καθυστέρηση 6 έως 12 μήνες. Πιστεύουμε ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν γίνει αρκετά πιο σφιχτές στην αμερικανική οικονομία, ώστε να προκαλέσουν μια ρηχή ύφεση στο τέλος του έτους ή στην αρχή του επόμενου», ανέφερε σε σημείωμα προς τους πελάτες αναλυτής της Wolfe Research. 

Aπό τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο 0,3% τον περασμένο μήνα. Τον Ιούλιο είχαν υποχωρήσει 0,4%. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση 0,1%.

Εν τω μεταξύ, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διολίσθησαν κατά 5.000 στις 213.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου. Η μέση πρόβλεψη των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg ήταν για 227.000 νέες αιτήσεις.

H βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 0,2% τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, ενώ η μεταποιητική παραγωγή ενισχύθηκε για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Αναλυτές της Wall Street ανάμεναν ότι η παραγωγή στα εργοστάσια των ΗΠΑ θα παραμείνει αμετάβλητη.

«Πιστεύω είναι καλό να αρχίσετε να προσθέτετε λίγο ρίσκο στο χαρτοφυλάκιό σας. Πιστεύω ότι παρά τα νούμερα για τον δομικό πληθωρισμό που είδαμε προχτές, πλησιάζουμε στην κορύφωση του πληθωρισμού και ιστορικά ήταν πάντα καλό για το χαρτοφυλάκιό σας η προσθήκη μετοχών, όταν ο πληθωρισμός έχει πιάσει ταβάνι», τόνισε στο Bloomberg η υπεύθυνη επενδύσεων της Laffer Tengler Investments. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 1,8% στα 86,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός βουτάει 0,9% στα 1.694 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, ενώ ενισχύεται έναντι του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 0,99 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινείται 3 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 3,44%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v