Ανοδικό γύρισμα στη Wall Street

Διαγράφει τις απώλειες η αμερικανική αγορά, με τον Dow Jones να ενισχύεται πάνω από 1%. Στο 3,89% υποχωρεί η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Απώλειες 2% για το αργό. Διολισθαίνει το δολάριο έναντι του ευρώ.

Ανοδικό γύρισμα στη Wall Street

Σε θετικό έδαφος γυρίζουν οι αμερικανικές μετοχές την Τρίτη, σε μια προσπάθεια να βάλουν τέλος σε ένα πτωτικό σερί τεσσάρων συνεδριάσεων. 

Ο Dow Jones καταγράφει άνοδο 1,1% στις 29.527 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,15% υψηλότερα στις 10.551 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,38% στις 3.626 μονάδες.

Οι δείκτες έκλεισαν στο «κόκκινο» τη Δευτέρα, με τον Nasdaq να υποχωρεί 1%, με «βαρίδι» τις μετοχές των εταιρειών παραγωγής ημιαγωγών, και να κλείνει στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών. Ο Dow Jones  υποχώρησε 0,3%, ενώ ο S&P 500 κινήθηκε περίπου 0,8% χαμηλότερα.

 

Οι επενδυτές έχουν το βλέμμα στραμμένο στις ανακοινώσεις των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών για τα κέρδη του τρίτου τριμήνου καθώς και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο.

Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ προειδοποίησε την Τρίτη στην έκθεση του World Economic Outlook ότι το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας πιθανότατα θα συρρικνωθεί μέχρι το επόμενο έτος.

«Οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η ευρωζώνη θα συνεχίσουν να επιβραδύνονται», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίνχας. «Εν ολίγοις, τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη και για πολλούς ανθρώπους το 2023 θα μοιάζει με ύφεση».

Το ΔΝΤ σημειώνει στην έκθεση ότι η ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ το επόμενο έτος θα επιβραδυνθεί στο 2,7%, σε σύγκριση με την πρόβλεψη 2,9% τον Ιούλιο, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια επιβραδύνουν την οικονομία των ΗΠΑ, η Ευρώπη παλεύει με την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου και η Κίνα είναι αντιμέτωπη με συνεχή lockdown και αποδυνάμωση του στεγαστικού τομέα.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινείται 2% χαμηλότερα στα 89,4 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,02% στα 1.674 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 0,971 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς διολισθαίνει 1 μονάδα βάσης στο 3,89%, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είχε αγγίξει το 4%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v