Προσπάθεια ανόδου στη Wall με τον πληθωρισμό στο επίκεντρο

Μεταξύ κερδών και απωλειών κινούνται οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, με το βλέμμα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τη Fed. Νέα πτώση για το αργό. Απώλειες για τον χρυσό. Ενισχύεται το δολάριο.

Προσπάθεια ανόδου στη Wall με τον πληθωρισμό στο επίκεντρο

Με εναλλαγές προσήμων κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη, καθώς παραμένουν οι ανησυχίες για πιθανή διολίσθηση της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση. 

O Dow Jones ενισχύεται 0,36% στις 29.341 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,23% χαμηλότερα στις 10.402 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,05% στις 3.590 μονάδες.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,4% σε μηνιαία βάση, πάνω από την πρόβλεψη των αναλυτών για κέρδη 0,2%. Ο δείκτης κινήθηκε 8,5% υψηλότερα σε ετήσια βάση. Τον Αύγουστο είχε ενισχυθεί 8,7%. Εξαιρουμένων των τροφίμων, της ενέργειας και του εμπορίου, οι τιμές σημείωσαν κέρδη 0,3%. Σε ετήσια βάση ενισχύθηκαν 7,2%.

Αύριο θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Σεπτέμβριο. 

Oι επενδυτές έχουν το βλέμμα στραμμένο και στη δημοσίευση των πρακτικών της Fed από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, αναζητώντας στοιχεία για τη στάση των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας όσον αφορά τα επιτόκια.

Όπως αναφέρεται στα πρακτικά, πολλοί αξιωματούχοι της Fed «τόνισαν ότι το κόστος του να μην κάνει η τράπεζα αρκετά για να οδηγήσει χαμηλότερα τον πληθωρισμό πιθανότατα ήταν μεγαλύτερο από το κόστος του να κάνει περισσότερα από όσα χρειάζεται».

Aρκετοί αξιωματούχοι ανέφεραν, ωστόσο, ότι είναι σημαντικό ο ρυθμός των περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων να προσαρμοστεί κατάλληλα ώστε να περιοριστούν τα ρίσκα για πιθανές δυσμενείς συνέπειες στο οικονομικό outlook.

«Ο Πάουελ έχει επαναλάβει ότι χωρίς σταθερότητα τιμών δεν μπορούμε να έχουμε ισχυρή οικονομία ή ισχυρή αγορά εργασίας», ανέφερε στο CNBC ο επικεφαλής οικονομολόγος της LPL Financial. «Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η περιοριστική νομισματική πολιτική μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο χρηματοοικονομικό ατύχημα, το οποίο θα στεγνώσει τη ρευστότητα και θα προκαλέσει περισσότερο κακό στην παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 1,3% στα 88,09 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει απώλειες 0,65% στα 1.675 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 0,975 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται μία μονάδα βάσης υψηλότερα, στο 3,96%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v