Πτώση στη Wall Street εν αναμονή της Fed

Με απώλειες υποδέχτηκε τον Νοέμβριο το αμερικανικό χρηματιστήριο. Στο 4,06% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Άνοδος 2,1% για το πετρέλαιο. Οριακές διακυμάνσεις για το δολάριο.

Πτώση στη Wall Street εν αναμονή της Fed

Πτώση στη Wall Street με την προσοχή των επενδυτών να βρίσκεται στραμμένη στη διήμερη συνεδρίαση της Fed που ολοκληρώνεται την Τετάρτη.

«Αναμένεται αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης καθώς η ανεργία παραμένει σε χαμηλό 50 ετών και τίποτα δεν δείχνει ότι ο Τζέρομ Πάουελ θα μαλακώσει τη στάση του έναντι του πληθωρισμού», σχολίασε ο Danielle DiMartino Booth, επικεφαλής στρατηγικής της Quill Intelligence. «Άλλωστε, η άνοδος του χρηματιστηρίου από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, ενισχύει την επιχειρηματολογία Πάουελ για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής».

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,25% ή 82 μονάδες στις 32.650, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,41% στις 3.856 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,89% στις 10.890 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των JP Morgan (+1,2%) και Caterpillar (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Apple (-1,7%) και Microsoft (-1,5%).

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η μεταποιητική δραστηριότητα αναπτύχθηκε με τον χειρότερο ρυθμό των τελευταίων 2,5 ετών τον Οκτώβριο ενώ ο δείκτης των τιμών που πληρώνουν οι επιχειρήσεις για εισροές διολίσθησαν για έβδομο διαδοχικό μήνα.

Ειδικότερα, ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM διολίσθησε στις 50,2 μονάδες τον περασμένο μήνα από 50,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Μάιο του 2020.

Επιπλέον, οι ανοικτές θέσεις εργασίας κατέγραψαν αναπάντεχη άνοδο τον Σεπτέμβριο.

Ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων αυξήθηκε στα 10,7 εκατ. τον Σεπτέμβριο έναντι 10,3 εκατ. έναν μήνα νωρίτερα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Οι αναλυτές του Bloomberg προέβλεπαν πτώση στα 9,8 εκατ.

Παράλληλα, σε ανοδική τροχιά παρέμειναν για άλλη μια μέρα οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 4,06% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά πέντε μονάδες βάσης στο 4,53%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο 2,1% στα 88,37 δολ. και η τιμή χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,6% στα 1.649 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε οριακά έναντι του ευρώ, στο 0,9880 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v