Έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street

Επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να σβήνει άνοδο 300 μονάδων. Στο 4,04% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Διολισθαίνει το δολάριο έναντι του ευρώ. Οριακές κινήσεις για αργό και χρυσό.

Έντονη μεταβλητότητα στη Wall Street

Πιέσεις ασκούνται στη Wall Street μετά την δήλωση του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ ότι είναι νωρίς να μιλάμε για παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Νωρίτερα, στο 3,75% με 4% ανέβασε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών ότι θα προχωρήσει στην τέταρτη διαδοχική αύξηση ύψους 75 μονάδων βάσης και παράλληλα έστειλε και σήμα ότι οι μελλοντικές αυξήσεις θα είναι μικρότερες καθώς θα λαμβάνουν υπόψη τον «συνολικό αντίκτυπο της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής» στην οποία έχει προχωρήσει ως τώρα.

Τον Μάρτιο τα επιτόκια βρίσκονταν στο επίπεδο του 0% με 0,25%.

Ο Dow Jones υποχώρεί 0,6% στις 32.440 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει πτώση 1,58% στις 10.726 μονάδες, και ο S&P 500 χάνει 1,09% στις 3.814 μονάδες.

Την Τρίτη, η έκθεση για τις ανοικτές θέσεις εργασίας έδειξε ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή παρά την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τη Fed, αφήνοντας περιθώριο στους κεντρικούς τραπεζίτες να συνεχίσουν τις αυξήσεις επιτοκίων. 

Από τα σημερινά οικονομικά νέα, οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αυξηήθηκαν κατά 239.000 τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ενημέρωσε η Automatic Data Processing (ADP) στην Εθνική Έκθεσή της για την Απασχόληση την Τετάρτη. Οι ετήσιοι μισθοί αυξήθηκαν κατά 7,7% σε ετήσια βάση.

Ενώ προσλήφθηκαν 218.000 νέοι υπάλληλοι σε μεσαίες επιχειρήσεις, οι μεγάλες επιχειρήσεις έχασαν 4.000 άτομα. Η απασχόληση στις μικρές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 25.000.

Ο αριθμός των νέων εργαζομένων που απασχολήθηκαν στον τομέα της παροχής υπηρεσιών ανήλθε σε 247.000, ενώ ο κλάδος μεταποίησης κατέγραψε 8.000 απώλειες θέσεων εργασίας.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινείται 0,02% χαμηλότερα στα 88,2 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,5% στα 1.658 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 0,98 δολ./ευρώ. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου διολισθαίνει 1 μονάδα βάσης στο 4,04%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v