Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή άνοδος στη Wall Street μετά τη Fed

Ώθηση στην αμερικανική αγορά από το «σήμα» Fed για επιβράδυνση των αυξήσεων επιτοκίων. Στο 3,77% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Πτώση 3% για το αργό. Διολισθαίνει το δολάριο έναντι του ευρώ. Μικρές απώλειες για χρυσό.

Μικρή άνοδος στη Wall Street μετά τη Fed

Διευρύνουν τα κέρδη οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της Fed που στηρίζουν τις προσδοκίες για πιο αργή αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.

O Dow Jones ενισχύεται 0,46% στις 34.254 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει άνοδο 1,15% στις 11.302 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 0,72% στις 4.032 μονάδες. 

Μια «σημαντική πλειοψηφία» των αξιωματούχων στη συνεδρίαση της Fed νωρίτερα αυτόν τον μήνα συμφώνησαν ότι θα είναι «πιθανότατα σύντομα κατάλληλο» να επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης.

«Ένας πιο αργός ρυθμός θα έδινε στη FOMC μεγαλύτερη ευχέρεια να αξιολογήσει την πρόοδο προς τους στόχους της πλήρους απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών» σημειώνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στη 1 με 2 Νοεμβρίου. «Η αβεβαιότητα όσον αφορά το πότε και πόσο θα επηρεάσουν τα μέτρα νομισματικής πολιτικής την οικονομία και τον πληθωρισμό ήταν μεταξύ των λόγων που αναφέρθηκαν» τονίζεται.

Νωρίτερα τον Νοέμβριο, η κεντρική τράπεζα ενέκρινε μια τέταρτη διαδοχική αύξηση επιτοκίων κατά 75 ποσοστιαίες μονάδες. 

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ενισχύθηκαν κατά 17.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 240.000 την εβδομάδα που έληξε στις 19 Νοεμβρίου. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Αύγουστο.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν οριακή άνοδο στις 225.000.

Εν τω μεταξύ, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν κατά 1% τον Οκτώβριο, μετά την άνοδο κατά 0,3% τον Σεπτέμβριο. Αναλυτές προέβλεπαν ότι οι παραγγελίες διαρκών αγαθών θα αυξηθούν κατά 0,4%, όσο και τον προηγούμενο μήνα.

Oι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών ενισχύθηκαν 7,5% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 632.000 τον περασμένο μήνα από 588.000 τον Σεπτέμβριο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση στις 570.000.

Ο σύνθετος δείκτης PMI ο οποίος παρακολουθεί τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, υποχώρησε στις 46,3 μονάδες αυτόν τον μήνα από 48,2 τον Οκτώβριο.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο βουτάει 3,4% στα 78,1 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,14% χαμηλότερα στα 1.737 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανική λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,035 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου υποχωρεί δύο μονάδες βάσης στο 3,73%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v