Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fed και Κίνα έριξαν στο κόκκινο την Wall Street

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να χάνει σχεδόν 500 μονάδες. Υψηλότερα επιτόκια βλέπει ο Μπούλαρντ της Fed. Στο 3,70% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Fed και Κίνα έριξαν στο κόκκινο την Wall Street

Πτώση στη Wall Street καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την κατάσταση στην Κίνα μετά το νέο ρεκόρ κρουσμάτων και τις έντονες αντιδράσεις που προκαλούν οι περιορισμοί της κυβέρνησης.

«Οι Κινέζοι πολίτες βλέπουν τον υπόλοιπο κόσμο να έχει ανοίξει και να επιστρέφει σε σχεδόν ομαλή οικονομική δραστηριότητα, αλλά για την Κίνα αυτό δεν έχει συμβεί» τόνισε ο Ράντι Φρέντερικ, υπεύθυνος trading και παραγώγων στην Charles Schwab.

«Η Fed πρέπει να ανεβάσει τα επιτόκια σε υψηλότερο επίπεδο για να οδηγήσει χαμηλότερα τον πληθωρισμό», δήλωσε νωρίτερα, ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας Τζέιμς Μπούλαρντ.

Σε συνέντευξή του στο Marketwatch, ο κ. Μπούλαρντ υποστήριξε ότι δεν έχει τόση σημασία πόσο γρήγορα θα αυξήσει τα επιτόκια στο σωστό επίπεδο η κεντρική τράπεζα αλλά να φτάσει σε ένα επαρκώς περιοριστικό επίπεδο και αυτό να γίνει κατανοητό από τις αγορές.

Ο Dow Jones υποχώρησε 1,45% ή 497 μονάδες στις 33.849, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,54% στις 3.964 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,58% στις 11.049 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Merck & Co (+0,8%) και Walmart (+0,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των 3M Co (-3,8%) και Boeing (-3,5%).

Στο μεταξύ, σε επίπεδα ρεκόρ και συγκεκριμένα στα 9,12 δισ. δολάρια κινήθηκαν οι ηλεκτρονικές αγορές την ημέρα της Black Friday. Σε σχέση με πέρυσι οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,3%.

Επιπλέον, στο ποσό ρεκόρ των 11,2 δισ. δολαρίων αναμένεται να φτάσουν οι δαπάνες των καταναλωτών στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα, Cyber Monday, που είναι η μεγαλύτερη μέρα διαδικτυακών πωλήσεων στη χώρα, καθώς οι εκπτώσεις σε είδη από ρούχα έως τηλεοράσεις οδηγούν τους καταναλωτές σε περισσότερα κλικ.

Η Adobe Analytics προβλέπει ότι η κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 5,2%, καθώς οι καταναλωτές έχουν αναβάλει τις εορταστικές αγορές τους, ελπίζοντας σε εκπτώσεις.

Παράλληλα, μικτά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 3,70% ενώ το 2ετές σημείωσε πτώση δύο μονάδων βάσης στο 4,46%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI ενισχύθηκε 1,3% στα 77,24 δολ. ενώ η τιμή χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,8% στα 1.740 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,5% έναντι του ευρώ, στο 1,0350 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v