Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στη Wall Street με ώθηση από τη Fed

Ανοδικά κινήθηκε το αμερικανικό χρηματιστήριο με πρωταγωνιστή τον Nasdaq. Στο 3,71% υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. «Βουτιά» 4% για το πετρέλαιο WTI. Κλειστή την Πέμπτη η Wall Street.

Κέρδη στη Wall Street με ώθηση από τη Fed

Κέρδη στη Wall Street μετά το σήμα της Fed για επιβράδυνση στις αυξήσεις επιτοκίων.

Μια «σημαντική πλειοψηφία» των αξιωματούχων στη συνεδρίαση της Fed νωρίτερα αυτόν τον μήνα συμφώνησαν ότι θα είναι «πιθανότατα σύντομα κατάλληλο» να επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης.

«Ένας πιο αργός ρυθμός θα έδινε στη FOMC μεγαλύτερη ευχέρεια να αξιολογήσει την πρόοδο προς τους στόχους της πλήρους απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών» σημειώνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας που πραγματοποιήθηκε στη 1 με 2 Νοεμβρίου. «Η αβεβαιότητα όσον αφορά το πότε και πόσο θα επηρεάσουν τα μέτρα νομισματικής πολιτικής την οικονομία και τον πληθωρισμό ήταν μεταξύ των λόγων που αναφέρθηκαν» τονίζεται.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,28% ή 97 μονάδες στις 34.195, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,60% στις 4.027 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,99% στις 11.285 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Walt Disney (+3,1%) και Salesforce (+2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Amgen (-1%) και Home Depot (-0,9%).

Υπενθυμίζεται ότι η Wall Street θα παραμείνει κλειστή την Πέμπτη λόγω της "Ημέρας των Ευχαριστιών" ενώ την Παρασκευή η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί νωρίτερα.

Στο μεταξύ, μεγάλη άνοδο σημείωσε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, σκαρφαλώνοντας σε επίπεδο υψηλότερο από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ειδικότερα, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ενισχύθηκαν κατά 17.000 στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 240.000 την εβδομάδα που έληξε στις 19 Νοεμβρίου.
Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Αύγουστο.

Επιπλέον, οι νέες παραγγελίες για διαρκή αγαθά αμερικανικής παραγωγής αυξήθηκαν πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εμπορίου την Τετάρτη.

Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν κατά 1% τον Οκτώβριο, μετά την άνοδο κατά 0,3% τον Σεπτέμβριο. Αναλυτές προέβλεπαν ότι οι παραγγελίες διαρκών αγαθών θα αυξηθούν κατά 0,4%, όσο και τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,71% και το 2ετές σημείωσε πτώση τριών μονάδων βάσης στο 4,47%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI «βούλιαξε» 4% στα 77,73 δολ. και η τιμή χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,6% στα 1.750 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,9% έναντι του ευρώ, στο 1,04 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v