Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στη Wall Street με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να κερδίζει πάνω από 500 μονάδες. Στο 3,61% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. «Άλμα» 3% για το πετρέλαιο. Κάτω από τα 1.800 δολ. ο χρυσός. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Κέρδη στη Wall Street με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Κέρδη στη Wall Street με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στον πληθωρισμό που θα ανακοινωθεί την Τρίτη και στην διήμερη συνεδρίαση της Fed όπου αναμένεται η απόφαση για τα επιτόκια.

Υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Τράπεζα είχε προχωρήσει σε τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης προκειμένου να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 1,58% ή 528 μονάδες στις 34.004, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,43% στις 3.990 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,26% στις 11.143 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (+3,7%) και Visa (+2,7%) ενώ πτώση σημείωσε μόνο ο τίτλος της Amgen (-0,8%).

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο Dow Jones υποχώρησε 2,77% - η χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση από τον Σεπτέμβριο- ο S&P 500 3,37% και ο Nasdaq 3,99%.

Στο μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν προέβλεψε σημαντική μείωση του πληθωρισμού μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποιο «απροσδόκητο σοκ». «Υπάρχει ο κίνδυνος ύφεσης». Όμως «δεν είναι απαραίτητη η ύφεση για να πέσει ο πληθωρισμός», σημείωσε.

Στο εταιρικό μέτωπο, κοντά σε συμφωνία για την εξαγορά της Horizon Therapeutics είναι η Amgen, σε μια συναλλαγή αξίας 20 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα, καθώς το ξεπούλημα μετοχών υγειονομικής περίθαλψης δημιουργεί ελκυστικούς στόχους.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, μια συμφωνία μεταξύ της εταιρείας βιοτεχνολογίας με έδρα την Καλιφόρνια και της Horizon, η οποία έχει την έδρα της στην Ιρλανδία, θα σήμαινε το μεγαλύτερο φαρμακευτικό deal από τότε που η AstraZeneca αγόρασε την Alexion για 39 δισ. δολάρια πέρυσι.

Παράλληλα, σε ανοδική τροχιά παρέμειναν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 3,61% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 4,40%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο 3% στα 73,17 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 1% στα 1.792 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά υψηλότερα έναντι του ευρώ, στο 1,0522 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v