Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξανεμίζονται τα κέρδη στη Wall Street

Περιορίζεται η άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο παρά τα καλά στοιχεία πληθωρισμού στις ΗΠΑ. "Άλμα" 3,5% για το πετρέλαιο. Πάνω από τα 1.800 δολ. ο χρυσός. Πιέσεις για το δολάριο.

Εξανεμίζονται τα κέρδη στη Wall Street

Μαζεύει τα κέρδη η Wall Street παρά τη νέα μείωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ. 

Ετσι, ο Dow Jones κερδίζει μόλις 0,01% στις 34.009 μονάδες, ο S&P 500 με άνοδο 0,47% φτάνει τις 4.010 μονάδες. Ο δείκτης τεχνολογίας Nasdaq παραμένει σε ρόλο οδηγού, με κέρδη 0,62% στις 11.215 μονάδες.

Σημειώνεται, ότι νωρίτερα ο Dow Jones κέρδιζε 700 μονάδες και Nasdaq είχε φτάσει να ενισχύεται άνω του 3%.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε μόλις 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 7,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν μηνιαία αύξηση 0,3% και 12μηνη κατά 7,3%.

Εξαιρουμένων των ασταθών τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε 0,2% σε μηνιαία βάση και 6% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με αντίστοιχες εκτιμήσεις για 0,3% και 6,1%.

«Ήταν μια μεγάλη έκπληξη και οι αγορές αντιδρούν ανάλογα», δήλωσε ο Steve Sosnick, επικεφαλής στρατηγικής στην Interactive Brokers στην έναρξη της συνεδρίασης όταν ο Nasdaq κέρδιζε 3%. «Σήμερα είναι μια μέρα όπου λειτουργεί το ανοδικό σενάριο. Οι αποδόσεις είναι χαμηλότερες λόγω των στοιχείων. Οι μετοχές αγαπούν την ιστορία μιας λιγότερο περιοριστικής Fed και το δολάριο είναι πιο αδύναμο, κάτι που βοηθά επίσης τις μετοχές».

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό εκτιμάται ότι θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην επόμενη απόφαση της Fed, που αναμένεται αύριο Τετάρτη. Οι traders τιμολογούν σε μεγάλο βαθμό αύξηση 50 μονάδων βάσης, αντί για 75. Η βασική προσδοκία είναι ότι εντέλει η Fed δεν θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκια πολύ υψηλά, επιτρέποντας στην οικονομία να αποφύγει την ύφεση το 2023.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου μειώθηκε κατά 13 μονάδες βάσης, μετά την έκθεση για τον πληθωρισμό σε κάτω από το 3,5%. 

Να σημειωθεί ότι δείκτης δολαρίου του Bloomberg σημειώνει πτώση 1%, ενώ το αμερικανικό αργό καταγράφει κέρδη 0,9% στα 73,82 δολάρια το βαρέλι.

Ο χρυσός κερδίζει 0,4% στα 1.800 δολάρια η ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v