Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στη Wall Street μετά τον πληθωρισμό

Άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Nasdaq να κερδίζει τις εντυπώσεις. Στο 3,50% υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Νέο «άλμα» 3% για το πετρέλαιο. Επέστρεψε πάνω από τα 1.800 δολ. ο χρυσός. Πτώση για το δολάριο.

Κέρδη στη Wall Street μετά τον πληθωρισμό

Κέρδη στη Wall Street μετά τη νέα πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, στο 7,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο. Ήταν χαμηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για 7,3% των αναλυτών και πιο κάτω από το 7,7% του Οκτωβρίου.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε μόλις 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αυξήθηκε κατά 7,1% από πέρυσι, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας την Τρίτη.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα από τον Dow Jones ανέμεναν μηνιαία αύξηση 0,3% και ετήσια αύξηση 7,3%.

Σημειώνεται ότι η έκθεση για τον πληθωρισμό μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επόμενη απόφαση αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, που αναμένεται στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης την Τετάρτη.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,31% ή 105 μονάδες στις 34.110, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,74% στις 4.019 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,01% στις 11.256 μονάδες.

Νωρίτερα, ο Dow Jones είχε φτάσει να κερδίζει έως και 700 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Chevron (+2,4%) και Merck & Co (+1,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Amgen (-1,6%) και UnitedHealth (-1,3%).

«Ήταν μια μεγάλη έκπληξη και οι αγορές αντιδρούν ανάλογα», δήλωσε ο Steve Sosnick, επικεφαλής στρατηγικής στην Interactive Brokers. «Σήμερα είναι μια μέρα όπου λειτουργεί το ανοδικό σενάριο. Οι αποδόσεις είναι χαμηλότερες λόγω των στοιχείων. Οι μετοχές αγαπούν την ιστορία μιας λιγότερο περιοριστικής Fed και το δολάριο είναι πιο αδύναμο, κάτι που βοηθά επίσης τις μετοχές».

Παράλληλα, σε καθοδική τροχιά γύρισαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά 10 μονάδες βάσης στο 3,50% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά 18 μονάδες βάσης στο 4,21%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο 3% στα 75,39 δολ. και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1,9% στα 1.825 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,9% έναντι του ευρώ, στο 1,0632 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v