Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξέσπασμα στη Wall Street μετά τα στοιχεία για την απασχόληση

Πήραν «φωτιά» οι δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου, με ώθηση 700 μονάδων για τον Dow Jones, χάρη στα στοιχεία για την αγορά εργασίας. Συνέχισε το ράλι του ο χρυσός.

Ξέσπασμα στη Wall Street μετά τα στοιχεία για την απασχόληση

Ξέφρενο ράλι έκαναν οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, διασκεδάζοντας τις απώλειες της εβδομάδας που κλείνει, αφού η έκθεση για τις θέσεις εργασίας και την οικονομική δραστηριότητα του Δεκεμβρίου έδειξε σημάδια ότι ο πληθωρισμός φρενάρει, στον απόηχο των αυξήσεων επιτοκίων της Fed, δίνοντας ισχυρή επενδυτική φόρα στη Wall Street. 

Ο Dow Jones κέρδισε σχεδόν 700 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 2,13% και κλείνοντας στις 33.630 μονάδες. Ο Nasdaq εκτοξεύτηκε 2,56% στις 10.569 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σκαρφάλωσε 2,28% στις 3.895 μονάδες.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχώρησε οριακά κατά 0,01% στα 73,66 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σκαρφάλωσε 1,70% στα 1.871 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 1,17% έναντι του ευρώ και 1,54% της βρετανικής λίρας, ενώ ενισχύθηκε 0,99% έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώθηκε στο 1,064 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε πτώση κατά 14 μονάδες βάσης στο 3,556.

Ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε περαιτέρω τον μήνα που πέρασε, καθώς οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων επηρέασαν περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα. Ως αποτέλεσμα, το κλίμα αναθερμάνθηκε στη Wall Street, με την προσδοκία ότι οι επερχόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζες θα είναι ηπιότερες.

«Αυτό που ενδιαφέρει τους επενδυτές είναι ότι τα δεδομένα υποδηλώνουν πως ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο της Fed», δήλωσε ο Michael Arone, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων στην State Street Global Advisors. «Είναι ενθουσιασμένοι που ο πληθωρισμός συνεχίζει να επιβραδύνεται. Αυτό υποδηλώνουν τα σημερινά κέρδη».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v