Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ολική επαναφορά προσβλέπει η Wall Street

Σαφείς ανοδικές τάσεις κόντρα στις απώλειες της εβδομάδας που φεύγει, καθώς τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας δείχνουν αύξηση μεν, επιβράδυνση δε, τροφοδοτώντας ελπίδες για ηπιότερες κινήσεις της Fed. Σε άνοδο πετρέλαιο και χρυσός.

Σε ολική επαναφορά προσβλέπει η Wall Street

Ολική επαναφορά επιχειρεί το αμερικανικό χρηματιστήριο, ύστερα και από τις χθεσινές υποχωρήσεις των δεικτών, καθώς η έκθεση για τις θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, που ανακοινώθηκε λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, έδειξε ότι η απασχόληση ήταν μόνο ελαφρώς ισχυρότερη και τα κέρδη στους μισθούς ήταν μικρότερα από τα αναμενόμενα, σ' ένα περιβάλλον αυξήσεων επιτοκίων της Fed ούτως ώστε να μετριαστεί ο πληθωρισμός.

Ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε περαιτέρω τον μήνα που πέρασε, καθώς οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων επηρέασαν περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα. Ως αποτέλεσμα, το κλίμα αναθερμάνθηκε στη Wall Street, με την προσδοκία ότι οι επερχόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζες θα είναι ηπιότερες.

Ο Dow Jones ανακάμπτει με ρυθμό 1,63%, στις 33.467 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 1,57% και ο Nasdaq καταγράφει άνοδο 1,42%.

Σε αναζήτηση βηματισμού, ελαφρά υποχώρηση κατά 2 μονάδες βάσης καταγράφουν οι αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου, μετά την άνοδο της Πέμπτης, ενώ το δολάριο υποχωρεί 0,72% έναντι του ευρώ και 1,11% της στερλίνας. Το πετρέλαιο τρέχει με +1,3% και ο χρυσός επανέρχεται στα κέρδη, με +1,49%. 

«Οι αγορές είναι στην τσίτα», δήλωσε ο Baylee Wakefield, διαχειριστής χαρτοφυλακίου πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων στην Aviva Investors. «Όλοι ελπίζουμε στο σημείο καμπής όπου ο πληθωρισμός κορυφώνεται, επομένως οι επενδυτές εξετάζουν πολύ προσεκτικά τα στοιχεία της αγοράς εργασίας», πρόσθεσε σχολιάζοντας τα νέα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας και την ανεργία στις ΗΠΑ. «Είναι ένα περιβάλλον όπου μπορεί να υπάρξει μεγάλη μεταβλητότητα με βάση μικρές λεπτομέρειες».

Σε ανοδική τροχιά κινούνται και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ θετικό κλίμα έχει επικρατήσει και στην Ασία.

Ο Dow υποχώρησε περισσότερο από 300 μονάδες την Πέμπτη, μετά τη δημοσίευση έκθεσης της ADP που έδειξε αύξηση των θέσεων εργασίας ισχυρότερη του αναμενομένου καθώς και μείωση της ανεργίας, προκαλώντας ανησυχία για υψηλότερα επιτόκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και περαιτέρω φόβους ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν σύντομα να κατρακυλήσουν στην ύφεση.

Οι μετοχές πάντως οδεύουν προς απώλειες την πρώτη εβδομάδα διαπραγμάτευσης του 2023. Μέχρι και χθες, ο Dow είχε υποχωρήσει κατά 0,66% σε εβδομαδιαία βάση. Ο S&P 500 και ο Nasdaq βρίσκονται στον δρόμο προς την πέμπτη συνεχή εβδομάδα απωλειών, με πτώση 0,82% και 1,54%, αντίστοιχα. Σήμερα Παρασκευή το σκηνικό δείχνει να αλλάζει.

Τέλος, προς μεγάλη εβδομαδιαία απώλεια οδεύει και το πετρέλαιο, καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση συνεχίζουν να φοβίζουν από την αγορά. Ο χρυσός έκανε ράλι πιάνοντας υψηλό έξι μηνών στις αρχές της εβδομάδας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v