Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος στη Wall αλλά σε πορεία για αρνητικό πρόσημο μήνα

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι δείκτες, προσπαθώντας να κερδίσουν έδαφος μετά τη χειρότερη εβδομάδα του 2023. «Μαζεύτηκε» η απόδοση του 2ετούς Treasury, μετά το άλμα στο πιο υψηλό από το 2007. Υποχωρεί το αργό.

Ανοδος στη Wall αλλά σε πορεία για αρνητικό πρόσημο μήνα

Με άνοδο έκλεισε η Wall Street, ο Dow Jones κατά 0,2%, ο S&P κατά 0,3%, ο Nasdaq κατά 0,6%, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να ανακτήσουν κάποιο έδαφος μετά τη χειρότερη εβδομάδα της φετινής χρονιάς - ο Dow τερμάτισε χαμηλότερα κατά 3%, κάνοντας τέταρτη διαδοχική εβδομάδα πτώσης. Ο S&P 500 έχασε 2,7% και ο Nasdaq Composite σημείωσε πτώση 3,3%.

Οι μετοχές βυθίστηκαν την Παρασκευή και οι αποδόσεις των ομολόγων εκτινάχθηκαν μετά από μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση στην τελευταία μέτρηση για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, τον προτιμώμενο δείκτη πληθωρισμού της Federal Reserve.

Οι θετικές κινήσεις της Δευτέρας ήρθαν καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν, αφότου η απόδοση του 2ετούς Treasury έφτασε στο 4,883%, το υψηλότερο σημείο της από τον Ιούλιο του 2007, προτού«μαζευτεί» χαμηλότερα, γύρω στο 4,780%.

«Λόγω της ανανεωμένης εστίασης στον υψηλότερο πληθωρισμό και των επιπτώσεων για τη Fed, τα επιτόκια οδηγούν και πάλι τις μετοχές», δήλωσε ο Ross Mayfield, αναλυτής επενδυτικής στρατηγικής στην Baird. 

Ο S&P έλαβε επίσης ώθηση από τη σιδηροδρομική εταιρεία Union Pacific, η οποία έκανε άλμα 10% αφού η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο CEO Lance Fritz θα παραιτηθεί φέτος.

Το ράλι στις αρχές του 2023 φαίνεται να ξεθωριάζει καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, η οποία επανέλαβε τη σκληρή στάση της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό, καθώς και πρόσφατα σχόλια από στελέχη της Fed που προειδοποιούν ότι τα επιτόκια μπορεί να αυξηθούν και για περισσότερο χρόνο από το αναμενόμενο.

«Καθώς οδεύουμε σε μια εποχικά αδύναμη περίοδο, με τα στοιχήματα να αυξάνονται ότι η Fed μπορεί να προχωρήσει με αύξηση 50 μονάδες βάσης αντί για 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο, αν και εξακολουθεί να είναι η γνώμη της μειοψηφίας, ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος αγοράς παραμένει καθοδικός παρά τις τρεις διαδοχικές εβδομάδες απωλειών», δήλωσε ο Louis Navellier, πρόεδρος και ιδρυτής της αναπτυξιακής επενδυτικής εταιρείας Navellier & Associates.

Η ανησυχία για την αυστηρότερη νομισματική πολιτική και ο επίμονος πληθωρισμός έχουν ωθήσει τις αποδόσεις των ομολόγων υψηλότερα.

Την επόμενη εβδομάδα, οι επενδυτές θα αναζητήσουν ενδείξεις για το πώς ο πληθωρισμός επηρεάζει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις εν μέσω δημοσιεύσεων οικονομικών στοιχείων και εταιρικών κερδών. 

Στο μέτωπο των δεδομένων, κατά 4,5% ή 13 δισ. δολάρια μειώθηκε ο αριθμός των παραγγελιών διαρκών αγαθών στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιανουάριο σε μηνιαία βάση, φτάνοντας στα 272,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα Δευτέρα. Το αποτέλεσμα ήταν χαμηλότερο από το αναμενόμενο.

Ο εξοπλισμός Μεταφορών οδήγησε στην πτώση των νέων παραγγελιών, καθώς μειώθηκε κατά 14,2 δισ. ή 13,3% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και έφτασε στα 92,9 δισ. δολάρια. Εξαιρουμένων των Μεταφορών, οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 0,7% και αυτή η μέτρηση δίνει αισιοδοξία στους επενδυτές.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 65 σεντς, στα 75,68 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ κατά 91 σεντς, στα $82,25. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κερδίζει 0,6%, με την ισοτιμία στο $1,060, ενώ στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς Treasury κινείται καθοδικά κατά δύο μονάδες βάσης, στο 3,92%.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v