Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτικότητα στη Wall Street μετά το χθεσινό sell off

Διστακτικές κινήσεις στην αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να έχουν το βλέμμα στραμμένο στη Fed. Στο 3,9% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Διολισθαίνει το δολάριο έναντι του ευρώ. Πτώση για το αργό. Οριακή άνοδος για τον χρυσό.

Επιφυλακτικότητα στη Wall Street μετά το χθεσινό sell off

Ήπιες μεταβολές καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη και μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της Fed τον Ιανουάριο. 

O Dow Jones ενισχύεται 0,18% στις 33.186 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,47% υψηλότερα στις 11.547 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 0,2% στις 4.003 μονάδες.

Οι ανησυχίες ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια φόβισαν τους επενδυτές την Τρίτη και οδήγησαν τις μετοχές στη χειρότερη συνεδρίαση του 2023. Μια σειρά απογοητευτικών αποτελεσμάτων τριμήνου, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Home Depot, επιδείνωσαν το επενδυτικό κλίμα.

Ο Nasdaq υποχώρησε 2,5% την Τρίτη ενώ ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2% και ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 2,06%. 

Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων άσκησε επίσης πιέσεις στην αγορά, με το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης.

«Πιστεύω ότι υπάρχει μια ανατιμολόγηση της αγοράς μετοχών, στη βάση της υπόθεσης ότι η Fed θα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλό επίπεδο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», τόνισε αναλυτής στο CNBC. 

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης, μεγάλη πλειοψηφία των αξιωματούχων της Fed τάχθηκε υπέρ της επιβράδυνσης των αυξήσεων επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου στις 25 μονάδες βάσης αλλά συμφώνησαν επίσης ότι ο κίνδυνος του πληθωρισμού παραμένει «καθοριστικός παράγοντας» στη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής.

«Οι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι μια περιοριστική νομισματική πολιτική θα έπρεπε να διατηρηθεί μέχρι τα εισερχόμενα στοιχεία να προσφέρουν αυτοπεποίθηση ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή πτωτική τροχιά προς το 2%, το οποίο αναμένεται να πάρει κάποιον χρόνο» σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου με 1 Φεβρουαρίου. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 0,9% στα 75,7 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει οριακή άνοδο 0,15% στις 1.845 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,065 δολ./ευρώ. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται 3 μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 3,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v