Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Sell off στη Wall Street με το βλέμμα στη Fed

Στο κόκκινο κινήθηκε το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να χάνει σχεδόν 700 μονάδες. «Βουτιά» 7% για τη Home Depot. Στο 3,95% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Πιέσεις σε πετρέλαιο και χρυσό. Υποχώρησε το δολάριο.

Sell off στη Wall Street με το βλέμμα στη Fed

Απώλειες στη Wall Street εν αναμονή της δημοσίευσης των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed την Τετάρτη.

Οι επενδυτές ανησυχούν μήπως η Fed προχωρήσει σε μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων για να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις καθώς απογοήτευσε η τελευταία μέτρηση του δείκτη τιμών παραγωγού την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ.

Ο Dow Jones υποχώρησε 2,06% ή 696 μονάδες στις 33.130, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 2% στις 3.997 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 2,5% στις 11.492 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, άνοδο κατέγραψε μόνο η μετοχή της Walmart (+0,6%)  ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Home Depot (-7%) και Intel (-5,5%).

«Πιστεύουμε ότι η ύφεση είναι αναπόφευκτη αλλά δεν θεωρούμε ότι θα ξεκινήσει πριν από τις αρχές ή τα μέσα του 2024», σχολίασε ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της BCA Research, Doug Peta.

Στο εταιρικό μέτωπο, απογοήτευσαν τα αποτελέσματα τριμήνου της Home Depot καθώς τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 35,83 δισ. δολάρια από 35,97 δισ. δολάρια που προέβλεπαν οι αναλυτές. Τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 3,30 δολ.

Επιπλέον, μπορεί η Walmart να ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα δ’ τριμήνου ωστόσο συγκράτησαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών οι προβλέψεις κερδοφορίας για το α’ τρίμηνο του 2023. Ειδικότερα, η διοίκηση βλέπει προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή στο 1,25 δολ. έναντι 1,37 δολ. που ανέμεναν οι αναλυτές.

Από πλευράς macro, αναπάντεχη ανάκαμψη κατέγραψε η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, με τον σύνθετο δείκτη PMI να σκαρφαλώνει σε υψηλά οκτώ μηνών.

Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global, ο οποίος περιλαμβάνει τόσο τον τομέα της μεταποίησης όσο και των υπηρεσιών, διαμορφώθηκε στις 50,2 μονάδες τον Φεβρουάριο από 46,8 τον Ιανουάριο.

Στο μεταξύ, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά 13 μονάδες βάσης στο 3,95% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά 10 μονάδες βάσης στο 4,73%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε 0,3% στα 76,36 δολ. και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,4% στα 1.842 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ, στο 1,0653 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v