Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Sell off για τον Dow Jones τον Φεβρουάριο

Πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα. Στο 3,93% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. «Βουτιά» σχεδόν 6% για τον χρυσό τον Φεβρουάριο. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Sell off για τον Dow Jones τον Φεβρουάριο

Απώλειες στη Wall Street με την προσοχή των επενδυτών να παραμένει στραμμένη στα επιτόκια και στον κίνδυνο ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας.

«Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια έως και το 6%», ανέφερε η Bank of America, καθώς η ισχυρή καταναλωτική ζήτηση και η σφιχτή αγορά εργασίας θα ανάγκαζαν την κεντρική τράπεζα να πολεμήσει τον πληθωρισμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η πρόβλεψη είναι υψηλότερη από την τρέχουσα εκτίμηση της αγοράς για άνοδο των επιτοκίων έως το 5,4% μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,71% ή 232 μονάδες στις 32.656, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,31% στις 3.970 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,10% στις 11.455 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των JP Morgan (+0,9%) και Walgreens Boots (+0,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (-3,4%) και Merck & Co (-2,5%).

Συνολικά τον Φεβρουάριο, ο Dow Jones υποχώρησε 4,2%, ο S&P 500 2,6% και ο Nasdaq 1,1%.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη «βούλιαξε» σε χαμηλό τριών μηνών. Ειδικότερα ο εν λόγω δείκτης διαμορφώθηκε στις 102,9 μονάδες τον Φεβρουάριο από 106 τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα χαμηλότερα κινήθηκαν οι τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, καθώς η άνοδος των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων ασκεί πιέσεις στη ζήτηση. Αυτή ήταν η έκτη διαδοχική μηνιαία πτώση.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, o δείκτης τιμών κατοικιών S&P CoreLogic Case-Shiller υποχώρησε 0,3% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο.

Στο μεταξύ, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 3,93% και το 2ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 4,80%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI ενισχύθηκε 1,8% στα 77,05 δολ. και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,7% στα 1.836 δολ./oz.

Συνολικά τον Φεβρουάριο, ο χρυσός «βούλιαξε» σχεδόν 6%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ, στο 1,0592 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v