Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε πρώτο ρόλο οι πωλητές στη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να σημειώνει πέμπτη σερί πτώση. Οι μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Μάρτιο για τους δείκτες. Στο 3,74% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Σε πρώτο ρόλο οι πωλητές στη Wall Street

Απώλειες στη Wall Street στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

«Οι αγορές βρίσκονται υπό πίεση σε έναν βαθμό από την ομιλία του Πάουελ και το ανακοινωθέν της Fed για τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα, όπου ανέφερε ότι δεν θα αυξήσει τα επιτόκια για την ώρα αλλά είναι πιθανό να τα αυξήσει μία ή δύο φορές αργότερα φέτος», υπογράμμισε ο Γιουνγκ-Γιου Μα, επικεφαλής επενδύσεων στην BMO Wealth Management.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,64% ή 218 μονάδες στις 33.728, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,76% στις 4.348 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,01% στις 13.492 μονάδες.

Και οι τρεις δείκτες τερμάτισαν ανοδικό σερί πολλών εβδομάδων. Ειδικότερα οι Dow Jones και S&P 500 υποχώρησαν 1,6% και 1,4% αντίστοιχα. Ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,4% τερματίζοντας ανοδικό σερί οκτώ εβδομάδων.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Intel (+0,9%) και Visa (+0,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Cisco Systems (-1,7%) και Salesforce (-1,5%).

Στο μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν βλέπει μειωμένο κίνδυνο για ύφεση στις ΗΠΑ. Σημείωσε ότι η επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών μπορεί να είναι το τίμημα που πρέπει να πληρωθεί, ώστε να ολοκληρωθεί η εκστρατεία για τον περιορισμό του πληθωρισμού.

Σε συνέντευξή της στο Bloomberg, είπε ότι «οι πιθανότητες μου για αυτό (ύφεση), αν μη τι άλλο, έχουν μειωθεί – γιατί κοιτάξτε την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας ενώ και ο πληθωρισμός πέφτει».

«Δεν πρόκειται να πω ότι δεν αποτελεί κίνδυνο, γιατί η Fed σφίγγει την πολιτική», είπε, αναφερόμενη στις 10 αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve από τον Μάρτιο του 2022, με πιθανώς περισσότερες να έρχονται.

Παράλληλα, πτωτική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 3,74% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 4,76%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε 0,4% στα 69,22 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,3% στα 1.929 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,6% έναντι του ευρώ, στο 1,0893 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v