Ωθηση στη Wall Street από τα καλά νέα για τον πληθωρισμό

Σε θετικό έδαφος οι δείκτες, καθώς η πτώση του πληθωρισμού δημιουργεί προσδοκίες για πιο ήπια στάση της Fed. Στο 3,8% βούτηξε η απόδοση του 10ετούς. Διολίσθησε το δολάριο. Κέρδη για χρυσό και αργό.

Ωθηση στη Wall Street από τα καλά νέα για τον πληθωρισμό

Ικανοποιητικά κέρδη σημείωσαν οι αμερικανικές μετοχές την Τετάρτη, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός υποχώρησε περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,25% στις 34.347 μονάδες, ο Nasdaq κινήθηκε 1,15% υψηλότερα στις 13.918 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,74% στις 4.472 μονάδες, αγγίζοντας νέο υψηλό για το 2023 και φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση τον Μάιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 3,1%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 μηνών. Τον Ιούνιο ο ετήσιος πληθωρισμός είχε υποχωρήσει στο 4%. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε 0,2% υψηλότερα έναντι πρόβλεψης για άνοδο 0,3%.

Ο λεγόμενος δομικός δείκτης, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, ενισχύθηκε κατά 4,8% έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 5%. Τον Μάιο είχε διαμορφωθεί στο 5,3%.

Σε μηνιαία βάση, ο δομικός δείκτης κινήθηκε επίσης 0,2% υψηλότερα έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 0,3%. Αυτή ήταν η μικρότερη μηνιαία άνοδος από τον Αύγουστο του 2021.

Μετά τη δημοσίευση των στοιχείων, η αγορά των προθεσμιακών συμβολαίων συνεχίζει να θεωρεί δεδομένη μια αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίαση της Fed, αλλά βλέπει να τερματίζει σε χαμηλότερο επίπεδο ο κύκλος αυξήσεων των επιτοκίων, κάτω από το 5,4%. Aυτό σημαίνει ότι η αύξηση του Ιουλίου μπορεί να είναι η τελευταία.

«Ο πληθωρισμός πηγαίνει με τον τρόπο που θέλει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα. Αλλά δεν νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι να πούμε ότι θα μειώσουν τα επιτόκια», δήλωσε η Μέγκαν Χόρνμαν, επικεφαλής επενδύσεων της Verdence Capital Advisors.

«Υπάρχουν ακόμη τρεις τομείς του πληθωρισμού που η Fed εξετάζει πολύ προσεκτικά - ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, ο πληθωρισμός των μισθών και ο πληθωρισμός των κατοικιών. Και τα τρία αυτά πράγματα εξακολουθούν να είναι άβολα ψηλά», πρόσθεσε.

Η Fed, σημείωσε η Μπέτσι Στίβενσον, καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, θα πρέπει να δώσει στην οικονομία λίγο χρόνο για να γίνει ορατός ο αντίκτυπος των αυξήσεων στο σύστημα. «Βλέπουμε μια αγορά εργασίας που δεν συντρίβεται, αλλά επιβραδύνεται, και βλέπουμε έναν πληθωρισμό να επιβραδύνεται. Με αυτό ακριβώς μοιάζει μια ομαλή προσγείωση», πρόσθεσε. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύθηκε 1,47% στα 75,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινήθηκε 1,37% υψηλότερα στα 1.963 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολίσθησε έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ ενισχύθηκε έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 1,136 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου υποχώρησε 10 μονάδες βάσης, στο 3,86%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v