Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στη Wall Street με το βλέμμα στα επιτόκια

Άνοδος για τον Nasdaq ενώ πιέσεις ασκήθηκαν στον Dow Jones. Σχεδόν αμετάβλητος ο S&P 500. Σε νέο υψηλό 16 ετών η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Πτώση για πετρέλαιο και χρυσό. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Μικτά πρόσημα στη Wall Street με το βλέμμα στα επιτόκια

Κέρδισαν έδαφος οι αγοραστές προς το τέλος της συνεδρίασης στη Wall Street παρά τη νέα άνοδο στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, αφού πρώτα έπιασε νέο υψηλό 16 ετών και συγκεκριμένα στο 4,70%, καταγράφοντας άνοδο 12 μονάδων βάσης, υποχώρησε αργότερα στο 4,67%. Αντίστοιχη πορεία ακολούθησε και το yield του 2ετούς καθώς κινήθηκε υψηλότερα κατά πέντε μονάδες βάσης στο 5,10%.

Νωρίτερα, ο CEO της JP Morgan, Τζέρεμι Nτάιμον προειδοποιούσε για άλλη μια φορά ότι είναι εφικτό τα επιτόκια της Fed να φτάσουν στο 7%.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,22% ή 74 μονάδες στις 33.423, ο S&P 500 σημείωσε οριακή άνοδο 0,01% στις 4.28 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,67% στις 13.307 μονάδες.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των UnitedHealth (+1,7%) και Microsoft (+1,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των 3M Co. (-3,7%) και Boeing (-2,1%).

Υπενθυμίζεται, ότι η Γερουσία ενέκρινε χθες έκτακτο μέτρο που επιτρέπει να χρηματοδοτηθεί προσωρινά το ομοσπονδιακό κράτος, μόλις τρεις ώρες πριν ανασταλεί η λειτουργία διαφόρων δημοσίων υπηρεσιών. Ωστόσο στο μέτρο που εγκρίθηκε δεν συμπεριλήφθη νέο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία.

Οι επενδυτές φοβούνται ότι οι βουλευτές οδεύουν σε νέα σύγκρουση για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό και ότι η ανακωχή που επιτεύχθηκε είναι προσωρινή. «Οι αγορές έχουν αρχίσει να αμφιβάλλουν ότι θα διατηρηθεί η ανακωχή και το 2024. Απλά θα μετατεθεί το πρόβλημα για αργότερα» δήλωσε στο CNBC ο Τζέιμι Κοξ, στέλεχος της Harris Financial.

Στο μεταξύ, ο Μπιλ Άκμαν της Pershing Square σήμανε συναγερμό για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας, προειδοποιώντας ότι έχει αρχίσει να επιβραδύνεται λόγω των επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed.

«Η Fed μάλλον έχει τελειώσει. Νομίζω ότι η οικονομία αρχίζει να επιβραδύνεται», δήλωσε ο Άκμαν στο «Squawk Box» του CNBC. «Το επίπεδο των πραγματικών επιτοκίων είναι αρκετά υψηλό για να επιβραδύνει τα πράγματα».

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε πτώση 2,2% στα 88,85 δολ. και η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,9% στα 1.848 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,7% έναντι του ευρώ, στο 1,0502 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v