Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο «βαθύ» κόκκινο η Wall Street με το βλέμμα στα επιτόκια

Τα κέρδη του 2023 «έσβησε» ο Dow Jones καταγράφοντας απώλειες 430 μονάδων. «Βουτιά» 1,9% για τον Nasdaq. Σε νέο υψηλό 16 ετών η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Οριακή άνοδος για το δολάριο. Σε χαμηλό επτά μηνών ο χρυσός.

Στο «βαθύ» κόκκινο η Wall Street με το βλέμμα στα επιτόκια

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street καθώς επιμένουν ανοδικά οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπιασε νέο υψηλό 16 ετών, σημειώνοντας άνοδο 11 μονάδων βάσης στο 4,80% και το yield του 2ετούς ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 5,15%. Υψηλό 16 ετών έπιασε και η απόδοση του 30ετούς ομολόγου καθώς ανήλθε στο 4,9%

«Είμαστε στη μέση μιας ιστορικής κίνησης στην απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ράσελ, υπεύθυνος στρατηγικής στην TradeStation.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 1,29% ή 430 μονάδες στις 33.002, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,37% στις 4.229 μονάδες και o Nasdaq "βούλιαξε" 1,87% στις 13.059 μονάδες.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Walgreens Boots (+0,9%) και Boeing (+0,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (-4,2%) και American Express (-3,4%).

Στο μεταξύ, υψηλότερα κινήθηκαν οι ανοικτές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά δύο ετών στα οποία βρέθηκαν τον προηγούμενο μήνα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι ανοικτές θέσεις εργασίας ενισχύθηκαν στα 9,6 εκατ. από 8,9 εκατ. τον Ιούλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση των ανοικτών θέσεων εργασίας στα 8,81 εκατ.

Παράλληλα, αξιωματούχοι της Fed επανέλαβαν την Τρίτη την ανάγκη να διατηρηθούν τα επιτόκια σε περιοριστικό επίπεδο για κάποιο διάστημα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αυξήσεις φέτος.

Οι πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων τον Νοέμβριο βρίσκονται στο 26% και στο 45% τον Δεκέμβριο, με βάση τις τοποθετήσεις των traders στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων.

«Οι επενδυτές αναμένουν μια περίοδο με ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα, αλλά νομίζουμε ότι αυτές οι προσδοκίες είναι πολύ αισιόδοξες», σημείωσε ο Richard Saperstein, της Treasury Partners. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις μετοχές είναι αν οι εταιρείες θα επηρεαστούν ‘ουσιαστικά’ από την οικονομική επιβράδυνση που προκαλούν τα υψηλά επιτόκια».

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI σημείωσε άνοδο 0,5% στα 89,23 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε σε χαμηλό επτά μηνών και συγκεκριμένα κατά 0,3% στα 1.840 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,1% έναντι του ευρώ, στο 1,0473 δολ.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v