Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Dow Jones μετά τη Fed

Ράλι στη Wall Street μετά το σήμα της Fed για μειώσεις επιτοκίων το 2024. Πέρασε πάνω από τις 37.000 μονάδες ο βιομηχανικός δείκτης. «Βουτιά» στο 4,03% για την απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Πιέσεις στο δολάριο.

Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Dow Jones μετά τη Fed

Κέρδη στη Wall Street καθώς η Fed διατήρησε σταθερά τα επιτόκια για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, ενώ έστειλε σήμα για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής το 2024.

Στο ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας αναφέρουν ότι «ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει το τελευταίο έτος» και τονίζουν ότι θα παρακολουθούν την οικονομία για να δουν αν χρειαστεί κάποια επιπρόσθετη αύξηση επιτοκίων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι 17 στους 19 αξιωματούχους της Fed προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα είναι χαμηλότερα ως το τέλος του 2024. Η μέση πρόβλεψη δείχνει μείωση κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες από το επίπεδο που βρίσκεται σήμερα.

Στο μεταξύ, στη συνέντευξη τύπου, ο Τζερομ Πάουελ σημείωσε ότι οι μειώσεις επιτοκίων αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των αξιωματούχων της Fed στη σημερινή συνεδρίαση. Eιδικότερα, ανέφερε ότι έχουν αρχίσει να συζητούν για το πότε θα είναι κατάλληλο να γίνει μείωση επιτοκίων. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ενώ μια αύξηση επιτοκίων δεν αποτελεί το βασικό σενάριο όπως ήταν πριν από 60 ή 90 ημέρες, οι αξιωματούχοι της Fed δεν θέλουν να βγάλουν τελείως από το τραπέζι το ενδεχόμενο περαιτέρω σύσφιξης, επαναλαμβάνοντας ότι το outlook είναι αβέβαιο.

Στη Wall Street, o Dow Jones έπιασε νέο ιστορικό υψηλό καθώς ενισχύθηκε 1,4% ή 512 μονάδες στις 37.090, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,37% στις 4.707 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,38% στις 14.737 μονάδες.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Walgreens Boots (+7,2%) και Home Depot (+2,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των IBM (-0,9%) και Verizon (-0,9%).

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο πληθωρισμός χονδρικής στις ΗΠΑ κατέβασε ταχύτητα, προσθέτοντας μια ακόμα ένδειξη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να αποδυναμώνονται.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε άνοδο 0,9% σε ετήσια βάση, έναντι ανόδου 1,3% τον Οκτώβριο και 2,2% τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 1%.

Παράλληλα, καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά 17 μονάδες βάσης στο 4,03% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,3% στα 69,47 δολάρια και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 1,8% στα 2.030 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,8% έναντι του ευρώ, στο 1,0885 δολ..

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v