Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν οι αγοραστές στη Wall Street

Ισχυρή άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να κερδίζει πάνω από 360 μονάδες. Στο 3,86% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Πιέσεις στο πετρέλαιο. Υψηλότερα ο χρυσός. Υποχώρησε το δολάριο.

Επέστρεψαν οι αγοραστές στη Wall Street

Κέρδη στη Wall Street μετά το sell off της Τετάρτης που προκάλεσε η δήλωση του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ ότι θα είναι δύσκολη μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο.

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,97% ή 369 μονάδες στις 38.519, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο1,25% στις 4.906 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,3% στις 15.361 μονάδες.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Merck & Co (+4,5%) και Amgen (+3,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Honeywell International (-2,6%) και UnitedHealth (-1%).

«Νομίζω ότι αυτό που μας είπε ο Πάουελ είναι ότι δεν τον ακούμε», σχολίασε η Liz Young επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στη SoFi. «Ήταν ξεκάθαρος από την αρχή της ανοδικής πορείας των επιτοκίων ότι προτιμά να παραμένουν ψηλά (τα επιτόκια) για περισσότερο χρόνο από το να υποχωρήσουν νωρίτερα. Η άποψη του δεν έχει αλλάξει και ας προσπαθεί η αγορά να τον οδηγήσει σε αλλαγή στάσης».

Στο μεταξύ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας σημείωσε μεγαλύτερη άνοδο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές την προηγούμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ενισχύθηκαν στις 224.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 27 Ιανουαρίου από 215.000 μια εβδομάδα νωρίτερα. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων δύο μηνών. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 212.000.

Επιπλέον, η μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε τον Ιανουάριο αλλά με μικρότερο ρυθμό σε σχέση με τον Δεκέμβριο και σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών.

O δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM ενισχύθηκε στις 49,1 μονάδες από 47,1 μονάδες τον περασμένο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα αυξηθεί στις 47,2 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο θα ανακοινωθεί η απασχόληση του Ιανουαρίου στις ΗΠΑ ενώ στο εταιρικό μέτωπο, αποτελέσματα τριμήνου θα ανακοινώσουν οι Amazon, Apple και Meta, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης.

Στο μεταξύ, καθοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 3,86% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 4,19%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 2,7% στα 73,83 δολάρια ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,3% στα 2.073 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,5% έναντι του ευρώ, στο 1,0874 δολ.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v