Η WaMu αφυπνίζει τις αρκούδες στη Wall

Ισχυρές απώλειες εμφανίζει ο "τραπεζοβαρής" Nasdaq μετά την κατάρρευση της Washington Mutual, με τους επενδυτές να περιμένουν νεότερα για το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, μετά το χθεσινό πισωγύρισμα. Πιέσεις στις ευρωαγορές.

Σημαντικές απώλειες εμφανίζει η Wall Street μετά την κατάρρευση της Washington Mutual, με τους επενδυτές να περιμένουν νεότερα για το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών, μετά το χθεσινό πισωγύρισμα.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η αγορά κινήθηκε έντονα ανοδικά, μετά από ανακοινώσεις μελών του Κογκρέσου για «επί της αρχής» διαπαραταξιακή συμφωνία για το σχέδιο Paulson που προβλέπει την αγορά από την κυβέρνηση «τοξικών χρεογράφων» ύψους 700 δισ. δολαρίων από τις τράπεζες της χώρας.

Ωστόσο, μετά το κλείσιμο της αγοράς, στη συνάντηση κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο, στην οποία συμμετείχαν οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι John McCain και Barack Obama, ο υπουργός Οικονομικών, Henry Paulson, ο George Bush και μέλη του Κογκρέσου, δεν επετεύχθη συμφωνία για την έγκριση του σχεδίου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αρνήθηκαν να προσέλθουν για διαπραγματεύσεις με τους Δημοκρατικούς να επιμένουν ότι δεν θα φέρουν το σχέδιο για ψήφιση χωρίς τη στήριξη των Ρεπουμπλικάνων. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν εκ νέου σήμερα.

Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές αρχές κατέσχεσαν τη Washington Mutual για να την πουλήσουν στη JP Morgan έναντι 1,9 δισ. δολαρίων, στη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ.
 
Ειδικότερα, το ομοσπονδιακό γραφείο τραπεζικής εποπτείας ανακοίνωσε αργά την Πέμπτη ότι έκλεισε την Washington Mutual και όρισε το Federal Deposit Insurance Corp. ως διαχειρίστρια αρχή. Το FDIC προχώρησε τη διαδικασία δημοπρασίας που οδήγησε στην εξαγορά από τη JP Morgan.  

"Χωρίς επαρκή ρευστότητα για να ευθυγραμμιστεί με τις υποχρεώσεις της, η WaMu δεν ήταν σε θέση να πραγματοποιεί συναλλαγές", τόνισε το γραφείο τραπεζικής εποπτείας.

Ο τίτλος της Washington Mutual υποχωρεί κατά 90% ενώ αυτός της JP Morgan –η οποία ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 8 δισ. δολάρια- ενισχύεται κατά 2%.

Εν μέσω του γενικότερου αρνητικού κλίματος στις αγορές, η Federal Reserve και οι άλλες κεντρικές τράπεζες αύξησαν την τραπεζική «γραμμή χρηματοδότησης» κατά 13 δισ. δολάρια, στα 290 δισ. δολάρια.

Αν και η προσοχή είναι στραμμένη στις διαπραγματεύσεις για το σχέδιο διάσωσης, η αρνητική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης σε 2,8% από 3,3% εντείνει την ανησυχία και για την οικονομία των ΗΠΑ.

Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.985 μονάδες με απώλειες 0,34%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 1,43%, στις 2.155 μονάδες. Πτώση 1,11% για τον S&P 500, στις 1.195 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 1,81% στις 5.103 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει απώλειες 1,38%, στις 4.168 μονάδες. Πτώση 1,6% για τον DAX 30, στις 6.074 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v