Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πετρέλαιο - αγορά εργασίας ενισχύουν τη Wall

Η υποχώρηση του πετρελαίου, σε συνδυασμό με την ευχάριστη διάψευση των προσδοκιών των αναλυτών για την αγορά εργασίας, συνθέτουν το κατάλληλο σκηνικό για επικράτηση ανοδικού κλίματος στην αμερικανική αγορά. Αντίστοιχα θετικό ήταν το κλίμα και στις ευρωαγορές.

Εξόχως ενδιαφέρουσα η σημερινή ημέρα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, καθώς επικρατούν όλες οι απαραίτητες συνθήκες για την διαμόρφωση ανοδικών τάσεων.

Πτώση πετρελαίου, άκρως απρόσμενη –αλλά συνάμα ενθαρρυντική– ενίσχυση της απασχόλησης, θετικές ειδήσεις από το μικροοικονομικό περιβάλλον, δεν χρειάζεται και πολύ για να μπορέσουν να ανακρούσουν πλώρη σε σχέση με το χθεσινό άδειασμα προς το κλείσιμο οι αμερικανικές αγορές.

Κι εδώ, είναι η ουσία της ημέρας: Οι αγορές των ΗΠΑ βρίσκονται αυτή την στιγμή που γράφουμε το σχόλιο στα ίδια επίπεδα τιμών από όπου ξεκίνησε κατά την τελευταία ώρα χθες το ”άδειασμα”. Συνεπώς, ο συνολικός συντελεστής είναι ουδέτερος.

Εν αντιθέσει, οι ευρωαγορές αγνόησαν πλήρως την χθεσινή διόρθωση στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, επικεντρώθηκαν στα θεμελιώδη –με κύριο την αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου– και από το πρωί κινούνταν με ανοδική φορά, τιμολογώντας σε οξύτερο βαθμό την αντίδραση στις ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση των macro στις 15:30 (ώρα Ελλάδος).

Εξελίξεις που έχουν ως συνέπεια η Ευρώπη να αρχίζει να υπεραποδίδει των αμερικανικών αγορών, τάση που έχουμε να δούμε πάνω από μήνα.

Ειδικότερα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο διαμορφώθηκε στις 4454,4 μονάδες με άνοδο 0,43%, κέρδη 1,14% κατέγραψε ο DAX στις 3961,93 μονάδες, ενώ και ο CAC 40 σημείωσε άνοδο 1,22% στις 3698,87 μονάδες.

Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 10249,13 μονάδες σημειώνοντας κέρδη 0,55%, άνοδο 1,21% σημειώνει και ο Nasdaq στις 1938,96 μονάδες, ενώ και ο S&P ενισχύεται 0,61% στις 1123,42 μονάδες.

Αν μη τι άλλο, επιβεβαιώνεται ότι το καλοκαίρι θα είναι... ”φουριόζικο”. Πακτωλός ερεισμάτων, με τα γεωπολιτικά δεδομένα να παραμένουν εκ φύσεως αρνητικά, τα micro και τα macro να εμφανίζουν μια αξιοσημείωτη σταθεροποίηση με βελτιούμενο χαρακτήρα, η σταθεροποίηση-μετριοπαθής ενίσχυση του ευρώ ενισχύει την τάση μεταστροφής κεφαλαίων προς την ευρωζώνη, ενώ οι ομολογιακές σειρές του ”Δημοσίου” και στις δύο όχθες του Ατλαντικού κινούνται σταθερά με βάση το σενάριο της ενίσχυσης των βασικών επιτοκίων και της άσκησης –βραχυχρόνια έστω– πληθωριστικών πιέσεων.

Παράλληλα, οφείλουμε να επισημάνουμε τη συνεχιζόμενη επιρροή που ασκεί η παροχή φθηνού χρήματος στις ΗΠΑ από την Fed, συντηρώντας την όποια τάση αντίδρασης.

Στο τέλος βέβαια ”κάνουμε ταμείο”. Η εβδομάδα ήταν πάντως θετική, η επαναφορά του Dax στον ”αστερισμό” των 4.000 μονάδων το επιβεβαιώνει. Διατηρησιμότητα, το απόλυτο ζητούμενο. Καλό Σαββατοκύριακο.

”Ο διακριτικός”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v