Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στο νήμα για τον S&P

Επέστρεψε κάτω από τις 14.000 μον. ο Dow παρά τα καλά οικονομικά στοιχεία και τα επιχειρηματικά deals. Άνοδος για S&P και Nasdaq. Πιέσεις για πετρέλαιο, χρυσό. Πάνω από το 2% η απόδοση του 10ετούς. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Επέστρεψε κάτω από τις 14.000 μονάδες ο Dow παρά τα καλά οικονομικά στοιχεία και τα επιχειρηματικά deals. Άνοδος για S&P και Nasdaq. Πιέσεις για πετρέλαιο, χρυσό. Πάνω από το 2% η απόδοση του 10ετούς. Κέρδη στις ευρωαγορές.

Αναλυτικά οι λιανικές πωλήσεις τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες –αύξηση μόλις 0,1%- όπως είχαν προβλέψει οι αναλυτές καθώς οι αυξήσεις στους φόρους εργοδοσίας, μισθοδοσίας και στις τιμές της βενζίνης καθήλωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των καταναλωτών. Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις του λιανικού εμπορίου είχαν αυξηθεί 0,5% τον Δεκέμβριο.

Επιπλέον χωρίς τη σημαντική είδηση κύλησε η χθεσινή ομιλία προς το έθνος του προέδρου Barack Obama καθώς δεν έγινε καμία ουσιαστική αναφορά για την πορεία των συνομιλιών στην προσπάθεια αποφυγής των αυτόματων περικοπών στις δαπάνες την 1η Μαρτίου.

Στο εταιρικό μέτωπο η μετοχή της Cliffs Natural Resources βούλιαξε 20% μετά την ανακοίνωση περικοπής του μερίσματός της.

Στον αντίποδα η μετοχή της General Electric ενισχύθηκε 3,6% καθώς γνωστοποιήθηκε η απόφαση της διοίκησης να πουλήσει στη Comcast Corp. το υπόλοιπο του μεριδίου της στην NBC Universal έναντι 16,7 δισ. δολ.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Legg Mason Inc., Wayne Lin, “Στην χρηματιστηριακή αγορά βιώνουμε μια κλασσική μάχη μεταξύ φόβου και απληστίας. Ο φόβος σχετίζεται με το γεγονός ότι οι μετοχές κινούνται πάνω από τα θεμελιώδη στοιχεία τους»

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,5% στα 97,01 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 0,45% στα 1.642 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ανήλθε άνω του 2% για πρώτη φορά μετά από τον Απρίλιο του 2012.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρούσε 6,5% στα 1,42 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 3% στα 25,75 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow υποχώρησε 0,26%, στις 13.982,60 μονάδες. Ο S&P κινήθηκε υψηλότερα 0,06%, κλείνοντας στις 1.5120,31 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με κέρδη 0,06% στις 3.196,88 μονάδες.

Με θετικά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε μια συνεδρίαση κατά την οποία το ενδιαφέρον περιστράφηκε γύρω από μεμονωμένες επιχειρηματικές ανακοινώσεις, όπως της Heineken και της Total που είχαν ιδιαίτερα καλή υποδοχή.

Τα καλά στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης καθιέρωσαν την ανοδική τάση το μεσημέρι και τελικώς ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,33% ενισχυμένος στις 6.359 μονάδες, ο DAX με άνοδο 0,68% στις 7.712 μονάδες, ενώ ο CAC 0,34% υψηλότερα στις 3.699 μονάδες.

Οι περισσότερες ασιατικές αγορές έκλεισαν με άνοδο, με τον βασικό δείκτη στην Αυστραλία στα υψηλότερα επίπεδα 4,5 ετών. Πολλές ασιατικές αγορές παραμένουν κλειστές για τον εορτασμό του κινεζικού νέου έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v