Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προβληματισμός για τον προϋπολογισμό στη Wall

Ήπιες πιέσεις στη Wall μετά το νέο υψηλό 5 ετών του δείκτη S&P καθώς παραμένουν οι διαφωνίες για τον προϋπολογισμό στις ΗΠΑ. Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές. Πτώση για χρυσό. Πάνω από τα 97 δολ. το πετρέλαιο.

Ήπιες πιέσεις στη Wall μετά το νέο υψηλό 5 ετών του δείκτη S&P καθώς παραμένουν οι διαφωνίες για τον προϋπολογισμό στις ΗΠΑ. Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές. Πτώση για χρυσό. Πάνω από τα 97 δολ. το πετρέλαιο.

Οριακές απώλειες στη Wall μετά το νέο υψηλό 5 ετών που σημείωσε ο δείκτης S&P τη Παρασκευή καθώς το σαββατοκύριακο οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί έδωσαν άλλη μια μάχη για το αν θα περιλάβουν φορολογικές αυξήσεις στις προτάσεις αντικατάστασης των περικοπών στις δαπάνες ύψους 85 δισ. δολ. που θα επιβληθούν αυτόματα την 1η Μαρτίου, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Nike ενισχύθηκε σχεδόν 1% μετά την αναβάθμιση της σύστασης του τίτλου σε «overweight» από «neutral” προηγουμένως, από τη JP Morgan.

Παράλληλα και η μετοχή της AOL σημείωσε άνοδο 6% καθώς η RBC Capital Markets αναβάθμισε τη σύσταση του τίτλου σε «outperform».

Στον αντίποδα η μετοχή της Google υποχώρησε 0,5% καθώς ο πρόεδρος του ομίλου ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει συνολικά 3,2 εκατ. μετοχές ήτοι τους μισούς τίτλους που βρίσκονται στην κατοχή του.

Αντίστοιχα και η μετοχή της Lowes κινήθηκε οριακά πτωτικά μετά τα κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Security Ballew Inc., T. Doug Dale, «Στα σημερινά επίπεδα η αγορά είναι υπεραγορασμένη αλλά αυτό δεν αποκλείει ότι οι μετοχές δε μπορούν να κινηθούν υψηλότερα. Ωστόσο οι επενδυτές θα πρέπει να προσέχουν ένα ενδεχόμενο γύρισμα των αγορών προς τα κάτω.»

Σημειώνεται ότι ο δείκτης S&P έχει ενισχυθεί 6,2% από την αρχή του έτους εξαιτίας της αρχικής συμφωνίας για την αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού σ τις ΗΠΑ αλλά και μια σειρά καλύτερων των αναμενόμενων εταιρικών αποτελεσμάτων δ’ τριμήνου.

Επιπλέον οι επενδυτές σήμερα είχαν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στη συνάντηση των υπουργών οικονομικών στις Βρυξέλλες όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι ιταλικές εκλογές, η διάσωση της Κύπρου, το πρόγραμμα που τρέχει στην Ελλάδα και το σκάνδαλο που συγκλονίζει την Ισπανία.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,3 % στα 97,03 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε πτωτικά 1% στα 1.649 δολ./oz καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για φραστική παρέμβαση των G7 στην αγορά συναλλάγματος.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής υποχωρούσε 3,2% στα 1,49 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε πτώση 0,2% στα 26,49 δολάρια.

Στη Wall, ο Dow υποχώρησε 0,16%, στις 13.971,09 μονάδες. Ο S&P κινήθηκε χαμηλότερα 0,06%, κλείνοντας στις 1.517,01 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με απώλειες 0,06% στις 3.192,01 μονάδες.

Μικτά πρόσημα επικράτησαν στις ευρωαγορές, καθώς αναμένονταν τα αποτελέσματα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο έκλεισε με άνοδο 0,21% στις 6.277 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη με πτώση 0,24% στις 7.634 μονάδες, ενώ ο CAC στο Παρίσι έκλεισε υψηλότερα 0,04% στις 3.651 μονάδες.

Επιπλέον, πολλά ασιατικά χρηματιστήρια παρέμειναν σήμερα κλειστά για τον εορτασμό του σεληνιακού νέου έτους. Οι αγορές της Κίνας, του Χονγκ Κονγκ, της Ταϊβάν, της Σιγκαπούρης, της Ν. Κορέας και της Μαλαισίας θα παραμείνουν σε αργία σχεδόν όλη την εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v