Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Hourican: Απέτυχα να εκσυγχρονίσω τα συνδικάτα

Αναφερόμενος στα οικονομικά δεδομένα της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Χούρικαν σημείωσε πως όταν ο ίδιος ανέλαβε το πηδάλιο της, ο δείκτης κεφαλαίων της έφθανε στο 10% ενώ αυτή τη στιγμή, είπε, ο ίδιος δείκτης ξεπερνά το 18%, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ.

Hourican: Απέτυχα να εκσυγχρονίσω τα συνδικάτα

Στα βελτιωμένα μεγέθη, τα σημαντικά επιτεύγματα και κυρίως στον υψηλό δείκτη κεφαλαίων της Τράπεζας Κύπρου αναφέρθηκε χθες ο απερχόμενος CEO John Hourican, σημειώνοντας τη μεγάλη μείωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Αναφερόμενος στα οικονομικά δεδομένα της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Hourican σημείωσε πως όταν ο ίδιος ανέλαβε το πηδάλιο της, ο δείκτης κεφαλαίων της έφθανε στο 10% ενώ αυτή τη στιγμή, είπε, ο ίδιος δείκτης ξεπερνά το 18%, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ.

Στην ομιλία του ο ιρλανδός τραπεζίτης έδωσε έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας του ισολογισμού της Τράπεζας μέσω μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τόνισε ότι όταν η νέα διοίκηση της τράπεζας ανέλαβε τη διαχείριση της, το ύψος των ΜΕΔ ανερχόταν στα €15 δισ. Σήμερα, είπε, οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις περιορίστηκαν στα €4,8 δισ. από τα οποία το €1 δισ. εξυπηρετείται μεν, αλλά λόγω των εποπτικών κανόνων παραμένει στα κόκκινα δάνεια.

Πρόσθεσε επίσης ότι ένα άλλο €1 δισ. θα απορροφηθεί από το πρόγραμμα Εστία, εκθειάζοντας την κυβέρνηση που έχει ετοιμάσει, όπως είπε, ένα τέτοιο σχέδιο.

Σε ότι αφορά το υπόλοιπο ποσό των €2,8 δισ. αυτό, τόνισε, αφορά κυρίως μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο.

Η προσπάθεια της τράπεζας, σημείωσε, είναι να τα πωλήσει, εκτός και αν οι δανειολήπτες εκφράσουν την επιθυμία να τα εξυπηρετήσουν.

Ο κ. Hourican απέρριψε επίσης τους διάφορους ψιθύρους που κυκλοφορούν για την Τράπεζα συνδέοντας τους με «αριστερούς κύκλους της Λεμεσού».

«Είμαι υπερήφανος», τόνισε, «για την ομάδα μας» και επεσήμανε ότι η Τράπεζα Κύπρου κατάφερε να αποπληρώσει τον ELA στην ΕΚΤ ύψους €11 δισ.

Σημείωσε ότι η τράπεζα πώλησε αρκετές θυγατρικές εταιρείες οι οποίες δεν θα έπρεπε, κατά την άποψη του, να είχαν δημιουργηθεί.

Τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι η Κύπρος είναι ένα πολύ μικρό νησί, εντούτοις, όπως είπε, αν κοιτάξει κανείς τον παγκόσμιο χάρτη θα διαπιστώσει ότι βρίσκεται στο κέντρο της γης και αυτό το δεδομένο είναι πολύ σημαντικό.

Εξέφρασε τη θέση ότι η οικονομία της Κύπρου έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και θα πρέπει είπε, «να διευρύνουμε αυτή την οικονομία δεδομένου ότι θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες και οι κανονισμοί».

Απέτυχε να πείσει τις συντεχνίες

Χαρακτήρισε ως δική του αποτυχία το γεγονός ότι η τράπεζα δεν κατάφερε να εκσυγχρονίσει το ρόλο των συντεχνιών.

Διευκρίνισε ότι οι υπάλληλοι δικαιούνται να είναι οργανωμένοι, αλλά η εμπλοκή των συντεχνιών, σημείωσε, δεν επισπεύδει τον τρόπο που θα πρέπει σε ένα σύγχρονο περιβάλλον να εργαζόμαστε.

Ο κ. Hourican εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει σε συνεργασία με τα πολιτικά κόμματα να θεσπιστούν νομοθεσίες οι οποίες να δίδουν μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις και στους οργανισμούς, σε ότι αφορά τις προσλήψεις καθώς και τις διαδικασίες απόλυσης.

Νιώθει 49% κύπριος

Αποχαιρετώντας το ακροατήριο, είπε ότι ο ίδιος νιώθει πλέον κατά 49% κύπριος και 51% είναι ιρλανδός και αυτό το ποσοστό, κατά τον ίδιο, δεν μπορεί να αλλάξει.

«Έχω γνωρίσει θαυμάσιους ανθρώπους εδώ, έχω κάνει φίλους και προσδοκώ όταν θα επανέλθω στην Κύπρο για να γιορτάσω μαζί σας την επιτυχία που θα κτιστεί πάνω στα γερά θεμέλια που έχουμε δημιουργήσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα», είπε ο ιρλανδός τραπεζίτης, ο οποίος αποχωρεί από την τράπεζα τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Εξέφρασε την ευχή όπως έρθουν στο νησί και άλλοι τραπεζίτες για να διαπιστώσουν ότι «τελικά τα έχουμε καταφέρει».

Πηγή: Stockwatch

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v