Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Πώς η συμφωνία Chevron-Noble επηρεάζει τις γεωτρήσεις

Τηλεδιασκέψεις της υπουργού Ενέργειας με τους επικεφαλής των δύο εταιρειών που «ενώνονται», με σκοπό να ενημερωθεί πλήρως για τη συμφωνία, ειδικότερα σχετικά με την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Κύπρος: Πώς η συμφωνία Chevron-Noble επηρεάζει τις γεωτρήσεις

Για εξέλιξη που ενδεχομένως να επηρεάσει την ανάπτυξη του κοιτάσματος κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου, σχετικά με την γνωστοποίηση της εταιρείας Chevron για εξαγορά της Noble Energy, μέλους της κοινοπραξίας των εταιρειών που κατέχουν Αδεια Εκμετάλλευσης για το κοίτασμα «Αφροδίτη» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ως εκ τούτου, η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου θα έχει, τις αμέσως επόμενες μέρες, τηλεδιασκέψεις με τους επικεφαλής τόσο της Chevron όσο και της Noble Energy, με σκοπό να τύχει πλήρους ενημέρωσης για τα διαλαμβανόμενα στη μεταξύ τους συμφωνία, ειδικότερα αυτά που αφορούν στην ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», τα οποία και θα αξιολογηθούν από το Υπουργείο.

Πριν μερικές ημέρες, πάντως, ο απερχόμενος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας (και Τουρισμού) Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε: «Εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας, εάν το επιτρέπουν οι συνθήκες της αγοράς, εννοώ της βιομηχανίας των υδρογονανθράκων παγκοσμίως, οι γεωτρήσεις θα προχωρήσουν κανονικά. Ξεκάθαρα».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και το κατά πόσον αυτές επηρεάζουν σημαντικές δεσμεύσεις που έχουν οι ενεργειακοί κολοσσοί έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήταν σαφής:

«Σκεφτείτε το διαφορετικά. Αν δεν υπήρχε η πανδημία και όλα αυτά που έφερε μαζί της, αυτή τη στιγμή θα τελειώναμε την πρώτη γεώτρηση. Και θα πηγαίναμε στη δεύτερη. Οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν είναι κάτι καινούριο. Και σεισμικά και από άποψη γεωτρήσεων, αν δεν κάνω λάθος, αυτή είναι η έκτη φορά που διαμηνύει κάτι τέτοιο. Δεν μιλάμε για κάτι νέο.

Κι όμως, βλέπουμε από τον προγραμματισμό μας ότι προχωρά. Με τις δυσκολίες του, μεν, αλλά βήμα βήμα προς τους σκοπούς που έχουμε θέσει. Το ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο αναβλήθηκε είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι εκτενές και θα μας δώσει μια συνολικότερη εικόνα ως προς τους υδρογονανθρακικούς πόρους της ΑΟΖ μας. Και θα μας επιτρέψει να έχουμε ενώπιόν μας τις αποφάσεις για τις επιλογές εκμετάλλευσης».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v