Πτώση χωρίς φρένο για την οικοδομή

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, τον Ιανουάριο του 2009 καταγράφεται μείωση των μελετών για νέες οικοδομές σε ποσοστό 25%, ενώ οι επιβλέψεις μηχανικών ήταν λιγότερες κατά 39%.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Πτώση χωρίς φρένο για την οικοδομή
Δραματικές διαστάσεις παίρνει πλέον η κατάσταση στον χώρο της οικοδομής, τομέας ιδιαίτερα σημαντικός για την ελληνική οικονομία δεδομένης της βαρύτητας που έχει στη διαμόρφωση του ΑΕΠ αλλά και του γεγονότος ότι απασχολεί άμεσα περί τους 400.000 εργαζομένους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, όπως αυτά προκύπτουν από το σύστημα ελέγχου αμοιβών των μηχανικών για τις μελέτες και επιβλέψεις που αναλαμβάνουν, τον Ιανουάριο του 2009 καταγράφεται μείωση των μελετών για νέες οικοδομές σε ποσοστό 25%, ενώ πολύ μεγαλύτερη είναι η ποσοστιαία μεταβολή σε ό,τι αφορά στις επιβλέψεις των έργων ανέγερσης κτιρίων που ουσιαστικά αποτυπώνει τη ροή των οικοδομικών εργασιών.
 
Συγκεκριμένα, οι επιβλέψεις μηχανικών τον προηγούμενο μήνα ήταν λιγότερες κατά 39%, μείωση που πρακτικά σημαίνει ότι η ανέγερση οικοδομών έχει περιοριστεί αυτή τη στιγμή στο 60% σε σχέση με την κατασκευαστική δραστηριότητα που υπήρχε τον Ιανουάριο του 2008.

Στελέχη οικοδομικών επιχειρήσεων εκτιμούν πως οι εξελίξεις θα είναι ακόμη πιο αρνητικές τους επόμενους μήνες, καθώς η κρίση γίνεται πλέον αισθητή στην ελληνική αγορά και αποτρέπει τα νοικοκυριά να προβούν στην αγορά νέας κατοικίας.

Προάγγελο αυτών των εξελίξεων αποτελούν εξάλλου τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που κάνουν λόγο για μείωση των νέων οικοδομικών αδειών τον μήνα Νοέμβριο του 2008 σε ποσοστό 21,2% έναντι του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2007, αλλά και για πτώση κατά 30,2% του όγκου των προωθούμενων νέων έργων.

Ειδικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής όπου υλοποιείται σχεδόν το 1/3 των έργων ανέγερσης νέων οικοδομών της χώρας, τον περασμένο Νοέμβριο η μείωση του αριθμού των νέων αδειών άγγιξε το 30% με ανάλογη συρρίκνωση του όγκου των καινούργιων αυτών έργων.

«Στρατιά» ανέργων

Φυσικά, η μείωση του κατασκευαστικού αντικειμένου στο χώρο της οικοδομής έχει άμεσες συνέπειες στην απασχόληση.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων υποστηρίζει πως το 2008 οι πλήρως απασχολούμενοι στον κλάδο ήταν λιγότεροι κατά περίπου 30% σε σχέση με το 2007, ενώ εκτιμά πως το ποσοστό αυτό θα μεγαλώσει φέτος.

Μια τέτοια εξέλιξη σημαίνει πως από τους 400.000 εργαζομένους στην οικοδομή, φέτος θα έχουν πλήρη απασχόληση μόνο οι μισοί. Δηλαδή εκτιμάται πως θα «χαθούν» περί τις 200.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο αν δεν υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης της απασχόλησης.

Επιπλέον, θεωρείται βέβαιο πως θα επιδεινωθούν οι συνθήκες εργασίας, αφού θα μειωθεί περαιτέρω τόσο ο αριθμός όσο και το ύψος των ημερομισθίων ενώ παράλληλα θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις απ’ ότι μέχρι πρόσφατα το φαινόμενο της «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας.

Για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, το υπουργείο Απασχόλησης ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει μια σειρά από προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και στήριξης των εργαζομένων, για την αποτελεσματικότητα των οποίων, όμως, έχουν εκφράσει πολλές αμφιβολίες οι οικοδόμοι μέσω του συνδικαλιστικού τους οργάνου.

[email protected]  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v