Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεύθερη πρόσβαση σε ευρωδάνεια

Πρόσβαση σε προϊόντα καταναλωτικής πίστης οποιασδήποτε τράπεζας της ΕΕ θα έχουν πλέον οι Έλληνες καταναλωτές, καθώς εντός του επόμενου τριμήνου ενσωματώνεται η κοινοτική οδηγία για την καταναλωτική πίστη.

Ελεύθερη πρόσβαση σε ευρωδάνεια
Πρόσβαση σε προϊόντα καταναλωτικής πίστης οποιασδήποτε τράπεζας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν πλέον οι Έλληνες καταναλωτές, καθώς εντός του επόμενου τριμήνου ενσωματώνεται η κοινοτική οδηγία για την καταναλωτική πίστη.

Αυτό γνωστοποίησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας σήμερα σειρά παρεμβάσεις σε σχέση με τα τραπεζικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τον υπουργό, δρομολογούνται 3 νέες πρωτοβουλίες με στόχους την προστασία των καταναλωτών και την εύρυθμη λειτουργία της τραπεζικής αγοράς. Συγκεκριμένα:

Α. Δημιουργία ειδικού γραφείου υποστήριξης καταναλωτή τραπεζικών προϊόντων

Σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργού, μέσα από την αξιοποίηση πόρων από το ΕΣΠΑ, και κυρίως από το ΕΠΑΝ, προχωρά η δημιουργία ειδικού γραφείου υποστήριξης καταναλωτή τραπεζικών προϊόντων.

Η δομή αυτή θα λειτουργεί στο πλαίσιο της ΓΓΚ και ενδεικτικά θα περιλαμβάνει: 
- Τηλεφωνική γραμμή για την καταγραφή ερωτήσεων, παραπόνων και καταγγελιών για θέματα της χρηματοπιστωτικής αγοράς. 
- Χαρτογράφηση των προσφερόμενων τραπεζικών προϊόντων. 
- Συμβουλευτική υποστήριξη του καταναλωτή για την καλύτερη δυνατή επιλογή δανείου ή άλλου τραπεζικού προϊόντος. 
- Νομική υποστήριξη σε αρχικό στάδιο για την απεμπλοκή από διάφορα προβλήματα. 
- Την ενημέρωση για τα δικαιώματα των καταναλωτών που απορρέουν από το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει.

Η μορφή θα οριστικοποιηθεί μετά τη μελέτη η οποία θα προκηρυχθεί εντός Αυγούστου. Η χρηματοδότηση της μελέτης θα γίνει από το Ε.Π. Πολιτεία και θα είναι προϋπολογισμού 55.000 ευρώ.

Με βάση το παραδοτέο της μελέτης, το οποίο θα είναι έτοιμο στα τέλη Οκτωβρίου, το υπουργείο θα προχωρήσει, μέσα από το ΕΠΑΝ, στην τελική προκήρυξη του έργου για τη δημιουργία και τη λειτουργία της δομής, η οποία θα ξεκινήσει μέσα στο 2010.

Β. Ξεκινά η ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για την καταναλωτική πίστη

Τον Σεπτέμβριο ολοκληρώνονται οι εργασίες της επιτροπής για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την καταναλωτική πίστη. Με αυτή η τραπεζική αγορά, όπως τη γνωρίζουμε ως σήμερα, αλλάζει.

Με την ενσωμάτωση της οδηγίας όλοι οι καταναλωτές στην Ε.Ε. θα λαμβάνουν μέσω του εντύπου των "τυποποιημένων ευρωπαϊκών πληροφοριών καταναλωτικής πίστης" τις ίδιες πληροφορίες, ούτως ώστε εύκολα να μπορούν να συγκρίνουν και να επιλέγουν την πλέον συμφέρουσα τραπεζική υπηρεσία ή προϊόν, είτε στη χώρα τους είτε σε άλλο κράτος-μέλος, καθώς και να επωφελούνται από τραπεζικά προϊόντα που δεν διατίθενται στη χώρα τους.

Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν εύκολη πρόσβαση σε προϊόντα καταναλωτικής πίστης (δάνεια, κάρτες κ.ά.) από χώρες της Ε.Ε. με επιτόκια ενδεχομένως πιο προνομιακά από αυτά που υπάρχουν στην ελληνική αγορά. Ανοίγει έτσι σημαντικά η αγορά δανείων και η ενίσχυση του ανταγωνισμού θα συμβάλει στη βελτίωση των τραπεζικών προϊόντων και πιθανώς στη μείωση των επιτοκίων.

Η ενσωμάτωση θα γίνει με νομοθετική πράξη στην ελληνική βουλή μέσα στο επόμενο τρίμηνο (Σεπτέμβριο - Οκτώβριο) και από τις αρχές του 2010 θα αποτελεί νόμο του κράτους. Στο πεδίο εφαρμογής της θα εμπίπτουν τα πλέον διαδεδομένα καταναλωτικά δάνεια, δεδομένου ότι θα καλύπτει συμβάσεις πίστωσης για ποσά από 200 έως 75.000 ευρώ και θα αφορά και στις πιστωτικές κάρτες.

Γ. Πρόσκληση για επίσπευση εφαρμογής αποφάσεων για όρους που έχουν κριθεί καταχρηστικοί, αλλά όχι με αμετάκλητη δικαστική απόφαση

Όπως επισημαίνει ο υπουργός στην εισήγησή του, υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις για τις οποίες έπειτα από προσφυγές καταναλωτών όροι τραπεζικών συναλλαγών έχουν κριθεί καταχρηστικοί. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει: 

"Οι αποφάσεις αυτές δεν είναι αμετάκλητες ώστε να μπορέσουμε να τους δώσουμε καθολική εφαρμογή, και ενδεχομένως μέχρι να καταστούν αμετάκλητες να περάσει αρκετός χρόνος.

Ενδεικτικά αναφέρω δύο τέτοιες αποφάσεις:
1. Αναδρομική επιβάρυνση τόκων σε χρήση πιστωτικής κάρτας με χρέωση από την ημέρα διεξαγωγής της συναλλαγής και όχι από την ημερομηνία εξόφλησης που αναφέρεται στον λογαριασμό, φαινόμενο το οποίο φέρεται να προκαλεί οικονομική επιβάρυνση στον καταναλωτή για τόκους 35 ημερών κατά μέσο όρο.
2. Χρέωση προμήθειας έως και 1,40 ευρώ για κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου προσώπου, παρόλο που η κατάθεση φέρεται να λειτουργεί υπέρ του πελάτη της τράπεζας αλλά και υπέρ της ιδίας, δεδομένου ότι προκαλεί μεγαλύτερη ρευστότητα χρημάτων.

Οι όροι αυτοί αφορούν σχεδόν σε κάθε πελάτη της τράπεζας και με δεδομένο ότι υπάρχει ήδη νομικό υπόβαθρο για την απόσυρσή τους καλούμε σήμερα τις τράπεζες να υιοθετήσουν άμεσα το σκεπτικό των δικαστικών αποφάσεων και να προχωρήσουν από τώρα στην κατάργηση αυτών των χρεώσεων.

Η καθυστέρηση εκ μέρους τους στην εφαρμογή αποφάσεων, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι σύντομα θα αποκτήσουν αμετάκλητο χαρακτήρα και θα έχουν καθολική εφαρμογή, δεν είναι προς όφελος κανενός. Τις καλούμε συνεπώς να προχωρήσουν σε μία κίνηση η οποία εκτός από τους καταναλωτές θα ωφελήσει και τη δική τους εικόνα".

* Ολόκληρη η εισήγηση του υπουργού Ανάπτυξης για τα τραπεζικά προϊόντα επισυνάπτεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v