Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΜΕ: Εκ των υστέρων η ενημέρωση για Κων/πολη

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών ενημερώθηκε εκ των υστέρων, σημειώνει σε ανακοίνωσή του, απαντώντας σε δελτίο τύπου του τέως διοικητή της ΥΠΑ για την αεροπορική γραμμή προς Κωνσταντινούπολη.

ΥΜΕ: Εκ των υστέρων η ενημέρωση για Κων/πολη
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών ενημερώθηκε εκ των υστέρων και για αυτό έπραξε τα δέοντα, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, απαντώντας σε δελτίο τύπου του τέως διοικητή της ΥΠΑ για την αεροπορική γραμμή από/προς Κωνσταντινούπολη.     

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΥΜΕ, "στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, όπως και σε όλα τα άλλα Υπουργεία, δεν είναι τα διοικητικά στελέχη των εποπτευομένων φορέων που αποφασίζουν και χαράσσουν την πολιτική, αλλά η πολιτική ηγεσία.

Στη συγκεκριμένη λοιπόν περίπτωση, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών δεν ενέκρινε εκ των προτέρων, ούτε και αποφάσισε τίποτα σχετικό. Ενημερώθηκε εκ των υστέρων και γι’ αυτό έπραξε τα δέοντα".

Σημειώνεται ότι σε χθεσινό δελτίο τύπου, ο κ. Κώστας Κωνσταντινίδης αναφέρει ότι για όλες τις ενέργειες ήταν ενήμερο το ΥΜΕ, με εξαιρετικώς επείγον έγγραφο που έστειλε το ΥΠΕΞ στις 4-6-2009, αλλά και από την ΥΠΑ στις 25-6-2009.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο τέως Διοικητής της ΥΠΑ κ. Κώστας Κωσταντινίδης, σχετικά με τις επικρίσεις που δέχεται για το μνημόνιο που υπεγράφη επί θητείας του, μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας για την αεροπορική γραμμή από και προς Κωνσταντινούπολη, σε δελτίο τύπου που εξέδωσε, επισημαίνει ότι η διακρατική σύμβαση Ελλάδας-Τουρκίας που υπεγράφη το 1948 προέβλεπε 16 πτήσεις την εβδομάδα από μία ή περισσότερες αεροπορικές εταιρίες και όχι μόνο από την Ολυμπιακή.

Όμως, στα τέλη της δεκαετίας του '90, ο ιδιωτικός ανταγωνισμός ζήτησε το 2002, μερίδιο από τις πτήσεις και το αίτημα εγκρίθηκε και με την υπ' αριθ. Δ1/Β/19648/1241/17-5- 2004 απόφαση ΥΜΕ διορίσθηκε ήδη από τότε η εταιρεία Aegean ως ο δεύτερος Ελληνικός αερομεταφορέας, που δικαιούτο να πετά στην Κωνσταντινούπολη. Για να μη χάσει τις πτήσεις της η Ολυμπιακή, οι τότε ηγεσίες των υπουργείων Μεταφορών και εξωτερικών, καθώς και της ΥΠΑ, αποδύθηκαν σε μία έντονη διπλωματική προσπάθεια προς την Τουρκία και επετεύχθη η αύξηση των πτήσεων από 16 σε 31 εβδομαδιαίως.

Την απόφαση αυτή ο κ. Κωνσταντινίδης χαρακτηρίζει εθνική επιτυχία, καθώς όπως σημειώνει, εξυπηρετούντο και οι νέες αεροπορικές εταιρείες, χωρίς να χάνει τίποτε η Ολυμπιακή. Ο κ. Κωνσταντινίδης αναφέρει επίσης ότι για όλες τις ενέργειες ήταν ενήμερο το ΥΜΕ, με εξαιρετικώς επείγον έγγραφο που έστειλε το ΥΠΕΞ στις 4-6-2009, αλλά και από την ΥΠΑ στις 25-6-2009.

Επίσης, χαρακτηρίζει ψευδές, ότι τάχα η ελληνική πλευρά αξίωνε "επειγόντως" την υπογραφή του Μνημονίου και προσθέτει ότι η ΥΠΑ είχε ήδη ειδοποιήσει, ως όφειλε, την αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γεγονός που κατά τον κ. Κωνσταντινίδη, σημαίνει ότι με την υπογραφή του μνημονίου επιτεύχθηκε όχι μόνον εθνικός, αλλά και Κοινοτικός σκοπός.

Ο τέως διοικητής της ΥΠΑ επισημαίνει ακόμη ότι "προξενούν κατάπληξη αλλά και προβληματισμό τα πρόσφατα δημοσιεύματα και οι δηλώσεις διαφόρων, πού, είτε φέρονται, να αγνοούν είτε δυσαρεστούμενοι, από την επιτυχή προώθηση των Ελληνικών συμφερόντων και αντί να συγχαίρουν τις Ελληνικές Αρχές δημιουργούν την εντύπωση δήθεν σκανδάλου".

Καταλήγοντας ο κ. Κωνσταντινίδης σημειώνει ότι ενήργησε νόμιμα, αποτελεσματικά και επωφελώς για την Ελλάδα, εκτιμά ότι θα πρέπει να του ζητήσουν συγνώμη όσοι προσπάθησαν να τον εμπλέξουν με συκοφαντικές ή δυσφημιστικές δηλώσεις και υπαινιγμούς και δηλώνει ότι επιφυλάσσεται κάθε δικαιώματός του κατά κάθε, ανεξαιρέτως, εμπλεκομένου, που τον έχει με οποιονδήποτε τρόπο θίξει ή θα το πράξει στο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v