Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ελλάδα προσφεύγει στη βοήθεια από ΕΕ-ΔΝΤ

Εθνική ανάγκη επιβάλλει να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από ΕΕ - ΔΝΤ, δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου. Επίσημη επιστολή από ΥΠΟΙΚ στους κοινοτικούς, χωρίς ΔΝΤ στους παραλήπτες.

Η Ελλάδα προσφεύγει στη βοήθεια από ΕΕ-ΔΝΤ
Εθνική ανάγκη επιβάλλει να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους μας την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου από το Καστελόριζο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Σχετική εντολή να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες δόθηκε στον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σημειώνεται ότι σχετικές πληροφορίες μετέδωσε χθες το euro2day στο άρθρο με τίτλο "Ο πανικός επιταχύνει την ανάγκη στήριξης".

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε χαρακτηριστικά: "Ήρθε η στιγμή τον χρόνο που δεν μας δίνουν οι αγορές να μας τον δώσει η απόφαση που πήραμε όλοι μαζί οι ηγέτες της Ε.Ε. για να στηριχτεί η Ελλάδα. Είναι ανάγκη εθνική και επιτακτική να ζητήσουμε επισήμως από τους εταίρους στην Ε.Ε. την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης που αποφασίσαμε όλοι".

"Έχω ήδη δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες", συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι, παρόλο που "υπήρξε ισχυρή απόκριση από την Ε.Ε. για στήριξη της Ελλάδας με τη δημιουργία ενός πρωτόγνωρου μηχανισμού", ελπίζαμε πως η απόφαση θα αρκούσε ώστε να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε με χαμηλότερα επιτόκια, "οι αγορές δεν ανταποκρίθηκαν είτε γιατί δεν πίστεψαν στην Ε.Ε., είτε γιατί θέλησαν να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν", με αποτέλεσμα "να κινδυνεύει να χαθεί η προσπάθεια από τα ακόμη μεγαλύτερα επιτόκια και τη δυσκολία δανεισμού".

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνικές επαφές με τη Γερμανίδα καγκελάριο, κ. Άγκελα Μέρκελ, με τον Ισπανό πρωθυπουργό κ. Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

---Παπακωνσταντίνου: Βρήκαμε απάνεμο λιμάνι

Υπάρχει πλέον ένα απάνεμο λιμάνι, είπε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου λίγο μετά την προσφυγή στον μηχανισμό βοήθειας, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα χωρίς καμία απολύτως αμφιβολία θα έχει τα χρήματα που χρειάζεται στις 19 Μαΐου, είτε από τον μηχανισμό είτε από τις αγορές.

Ο υπουργός δήλωσε πως τα πρώτα χρήματα θα αρχίσουν να εισρέουν με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, για την οποία η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη, και διευκρίνισε πως δεν απαιτείται χωριστή επιστολή στο ΔΝΤ, αφού η απόφαση βοήθειας είναι απόφαση του Eurogroup και η διαδικασία θα ενεργοποιηθεί από αυτό.

Ο υπουργός διέψευσε ότι έχει τεθεί από οποιοδήποτε μέρος ζήτημα διαχείρισης ή αναδιάρθρωσης του χρέους, ενώ στα επόμενα διαδικαστικά βήματα είπε πως απαιτείται έκθεση από την Ε.Ε. και την ΕΚΤ για το κατά πόσον συντρέχουν λόγοι ενεργοποίησης του πακέτου και σχετική απόφαση από το Eurogroup.

H σχετική έκθεση έχει ήδη αρχίσει να συντάσσεται. Η ακριβής διαδικασία θα ανακοινωθεί από τον κ. Juncker.

Νωρίτερα ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε τηλεφωνικές επαφές με τους κ. Rehn, Juncker και Παπαδήμο (ο κ. Τrichet βρίσκεται στην Ουάσιγκτον) και θα αναχωρήσει για τις ΗΠΑ ώστε να μετάσχει στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στο περιθώριο της συνόδου θα έχει επαφές με τους κ. Gaithner, Strauss-Kan, Juncker, Rehn, Τrichet και με Ευρωπαίους ομολόγους του.

Ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι ελπίζουμε να σταματήσει τώρα η κερδοσκοπία.

---Η επίσημη επιστολή σε Eurogroup, ΕΚΤ, Κομισιόν για ενεργοποίηση της βοήθειας

Την επιστολή με την οποία η Ελλάδα ζητά και επίσημα την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης απέστειλε νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών έστειλε την παρακάτω επιστολή:

"Προς

Πρόεδρο Eurogroup
Κύριο Jean-Claude Juncker

Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων
Κύριο Olli Rehn

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Πρόεδρο
Κύριο Jean-Claude Trichet

Αγαπητοί Κύριοι,

Σύμφωνα με την απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της 25ης Μαρτίου 2010 για την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, όταν χρειαστεί, και την επακόλουθη απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης της 11ης Απριλίου 2010, η Ελλάδα ζητά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.


Με εκτίμηση,

Γιώργος Παπακωνσταντίνου"


---Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου με Άν. Μέρκελ

Ο πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, κ. Angela Merkel.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τη Γερμανίδα καγκελάριο για το αίτημα της Ελλάδας για την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού οικονομικής στήριξης, όπως συμφωνήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου.

Και οι δύο συμφώνησαν ότι η απόφαση να χορηγηθεί οικονομική στήριξη μπορεί να ληφθεί άμεσα, μόλις οι τρέχουσες συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ ολοκληρωθούν με συμφωνία επί ενός προγράμματος και οι φορείς αυτοί επιβεβαιώσουν ότι υφίσταται απειλή στην οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης.


---Οι πρώτες αντιδράσεις των εταίρων

Η ανταπόκριση της Κομισιόν θα πρέπει να αναμένεται όσο ταχύτερα γίνεται, τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής. "Σίγουρα, δεν θα χρειαστούμε εβδομάδες", τόνισε ο κ. Amadeu Altafaj.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε πως "δεν υπάρχει διορία για την απόφαση όσον αφορά στο ελληνικό αίτημα για βοήθεια". Επίσης, ανέφερε πως θα κινηθεί όσο ταχύτερα γίνεται, ενώ σημείωσε πως δεν είναι "ούτε υπέρ ούτε κατά" της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, "στο πρώτο στάδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ θα εκδώσουν άποψη σχετικά με την ανάγκη ενεργοποίησης του μηχανισμού και όταν η άποψη γίνει διαθέσιμη το Eurogroup θα αποφασίσει επισήμως για την ενεργοποίηση του μηχανισμού".

Η Κομισιόν επισήμανε ότι ο μηχανισμός θα ενεργοποιηθεί όταν κριθεί απαραίτητο, τονίζοντας ότι η βοήθεια θα δοθεί "με ευνοϊκούς όρους". 

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται ήδη με τη Eurostat για τη διασφάλιση αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων.   

Η Γερμανία, από την πλευρά της, διά του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε πως η χώρα θα είναι έτοιμη να δράσει άμεσα προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα αν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός.

Η ΕΚΤ δεν σχολιάζει το αίτημα της Ελλάδας για ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως μεταδίδει το Reuters.


--- "Προκαταβολή" δανείου

Νωρίτερα, το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις υψηλόβαθμου Έλληνα αξιωματούχου, μετέδωσε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να ζητήσει από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης "προκαταβολή" δανείου. Όπως ανέφερε το Bloomberg, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε πάντως ότι δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση.

--- Η Ελλάδα στο επίκεντρο του G20

Tο θέμα της Ελλάδας αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του G20, αν και δεν βρίσκεται στη επίσημη ατζέντα της συνόδου.

Σύμφωνα μάλιστα με δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Ιαπωνίας, η ευρωζώνη έχει ζητήσει από το G7 να εκφράσει τη στήριξη του προς τις προσπάθειες της Ελλάδας.


***** Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v