Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψάρια: Το deal της Δίας και οι… καραμπόλες!

Ως καταλύτης για τη δημιουργία δύο μεγάλων σχημάτων στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας καλείται να λειτουργήσει το ΜΟΔ της Δίας - Υπό ποιες προϋποθέσεις ο κλάδος θα μπορούσε να εξελιχθεί σε "καυτό" χρηματιστηριακό story!

Ψάρια: Το deal της Δίας και οι… καραμπόλες!
 Ως καταλύτης για τη δημιουργία δύο μεγάλων σχημάτων στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας καλείται να λειτουργήσει το ΜΟΔ της Δίας - Υπό ποιες προϋποθέσεις ο κλάδος θα μπορούσε να εξελιχθεί σε "καυτό" χρηματιστηριακό story!

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι τα πράγματα για τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών είναι φέτος πολύ καλύτερα από πέρυσι: η τιμή της τσιπούρας έχει σκαρφαλώσει σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα, οι φόβοι για πτώση στο λαβράκι δεν επιβεβαιώνονται, οι πωλήσεις των εισηγμένων εταιριών σε όγκο ανεβαίνουν και τα έξοδά τους "μαζεύονται".

Επιπλέον, τίποτε δεν δείχνει ότι οι τρέχουσες τιμές απειλούνται να διορθώσουν σημαντικά, καθώς σε επίπεδο Μεσογείου αναμένεται μείωση της παραγωγής κατά 15% φέτος και κατά 20% το 2011.

Πέραν αυτών, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών θα μπορούσε να αποτελέσει και γερό χρηματιστηριακό story μέσα στην επόμενη τριετία. Και αυτό, μεταξύ άλλων, γιατί οι εισηγμένοι όμιλοι πωλούν την παραγωγή τους κυρίως στο εξωτερικό και επίσης γιατί πρόκειται για έναν κλάδο η ζήτηση του οποίου ελάχιστα επηρεάζεται από την οικονομική κρίση.

Επισημαίνουν άλλωστε και το γεγονός ότι private equity απέκτησε πάνω από το 5% των μετοχών της Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες.

Από την άλλη πλευρά όμως, αναλυτές -αλλά και οι ίδιες οι διοικήσεις των εταιριών- δεν κρύβουν το αγκάθι του υψηλού τραπεζικού δανεισμού, σε μια περίοδο μάλιστα όπου τα spreads των τραπεζών ανεβαίνουν επικίνδυνα και κανείς δεν ξέρει μέχρι πού μπορούν να φτάσουν, λόγω της γνωστής μακροοικονομικής αβεβαιότητας.

"Λόγω της φύσης της δουλειάς μας, οι εταιρίες μας έχουν ανάγκη από υψηλά κεφάλαια κίνησης και δεν κρύβουμε ότι έχουμε δύο πολύ σημαντικούς “κοινωνικούς εταίρους”, τις τράπεζες και τους προμηθευτές μας", αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες κ. Στέφανος Μανέλλης.

Επιπλέον, δυσφορία επικρατεί στη χρηματιστηριακή αγορά γιατί οι περιβόητες συγχωνεύσεις των μεγάλων εταιριών του κλάδου ακολουθούν ανάλογη πορεία με τις αντίστοιχες των τραπεζών: όλο συζητούνται, αλλά ποτέ δεν γίνονται… Και αυτό όταν όλοι παραδέχονται ότι ο κλάδος στη Μεσόγειο είναι ιδιαίτερα κατακερματισμένος και πως μέσα από μια διαδικασία συγχώνευσης των ελληνικών ομίλων θα αποφεύγονταν πωλήσεις κάτω του κόστους (όπως είδαμε να γίνονται την περίοδο 2008 - 2009), ενώ παράλληλα θα μπορούσαν σε σύντομο χρονικό διάστημα να προκύψουν ισχυρές συνέργιες και οικονομίες κλίμακας.

Η κίνηση της Δίας

Η τακτική γενική συνέλευση της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες την Παρασκευή εξουσιοδότησε τη διοίκηση της εισηγμένης να διαπραγματευθεί την έκδοση μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου έως 15 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 3% και με τιμή μετατροπής μεταξύ 1,60 και 2 ευρώ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι σχεδιάζεται να εκδοθούν μόλις 10 ομολογίες, αξίας 1,5 εκατ. ευρώ η κάθε μία!

"Ζητάμε τη συμμετοχή κάποιων δυνατών στρατηγικών επενδυτών που θα μείνουν μαζί μας για καιρό και θα στηρίξουν τα πλάνα μας για τα επόμενα χρόνια", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης κ. Στέλιος Πιτάκας, ενώ ο αντιπρόεδρος της εταιρίας κ. Στέφανος Μανέλλης συμπλήρωσε:

"Αισθανόμαστε καλά που έχουμε δίπλα μας τις τράπεζες, αλλά τα κεφάλαια αυτά τα θέλουμε σε μια περίοδο αβεβαιότητας όπως η σημερινή. Μέσα από το ΜΟΔ θα δανειζόμαστε με 3%, όταν σήμερα το κόστος δανεισμού μας ξεπερνάει το 5%. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ τον χρόνο και αν μάλιστα το δάνειο μετατραπεί σε μετοχές, τότε η μείωση των τόκων θα είναι πολύ μεγαλύτερη". Και κατέληξε λέγοντας:

"Δεν είναι μόνο αυτό. Θα μπορούσαν νέα κεφάλαια που θα επενδύονταν στον κλάδο να δράσουν καταλυτικά στο μέτωπο των συγχωνεύσεων"!

Σύμφωνα με τη Δίας, οι συγχωνεύσεις μέχρι σήμερα έχουν κολλήσει για διάφορους λόγους, κυριότερος όμως των οποίων είναι ότι για να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο deal θα πρέπει να συμφωνήσουν όχι μόνο οι μέτοχοι αλλά και οι "κοινωνικοί εταίροι" των επιχειρήσεων, που είναι οι τράπεζες και οι προμηθευτές. Τα πρόσθετα κεφάλαια θα επιδρούσαν θετικά, καθώς θα άμβλυναν τις όποιες αντιρρήσεις εκφράζονταν.

Με άλλα λόγια, στη εισηγμένη πιστεύουν ότι με ενισχυμένα κεφάλαια και με τη δημιουργία μέσω συγχωνεύσεων δύο μεγάλων σχημάτωνο κλάδος  θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολύ καλύτερη επενδυτική υπόθεση σε σύγκριση με το σήμερα.

"Είμαστε αρκετά κοντά"

"Δεν έχουμε συμφωνήσει, αλλά είμαστε αρκετά κοντά", απάντησε το management της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, στην ερώτηση για το κατά πόσον είναι πιθανή η συγκέντρωση των 15 εκατ. ευρώ μέσω του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, προσθέτοντας ότι και μόνο που σε μια τόσο δυσμενή συγκυρία επενδυτές του εξωτερικού κάθονται και ακούν με προσοχή αυτά που τους λέμε σημαίνει αρκετά πράγματα.

Τέλος, το management της Δίας απάντησε ότι, σε περίπτωση που αντλήσει τα κεφάλαια και δεν καταφέρει μια συγχώνευση με μεγάλο ελληνικό όμιλο, τότε θα απευθυνθεί σε μικρότερες εταιρίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v