Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρόικα: Η δημόσια περιουσία στο επίκεντρο

Τη συγκεκριμενοποίηση και την επιτάχυνση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων και την άμεση εκμετάλλευση της περιουσίας του Δημοσίου φαίνεται πως συμφώνησαν κυβέρνηση και τρόικα. Zητούμενο η αύξηση των εσόδων.

Τρόικα: Η δημόσια περιουσία στο επίκεντρο
Τη συγκεκριμενοποίηση και την επιτάχυνση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων και την άμεση εκμετάλλευση της περιουσίας του Δημοσίου (ενοικίαση, πώληση) φαίνεται πως συμφώνησαν η κυβέρνηση και η τρόικα.

Πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι οι συζητήσεις για το θέμα θα ξεκινήσουν σήμερα, κατά την άφιξη των αξιωματούχων της τριμερούς, ώστε να υπάρξει μεγάλη εισροή εσόδων και να αποφευχθούν -στην παρούσα φάση τουλάχιστον- βαριά φοροεισπρακτικά μέτρα.

Το έναυσμα για χρησιμοποίηση της δημόσιας περιουσίας έδωσε και ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, αν και η είδηση πέρασε στα ψιλά. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση για διαδικασίες-εξπρές εκμετάλλευσης της κρατικής περιουσίας, μέσω της διυπουργικής επιτροπής, έχει περάσει. Εποπτεύων των διαδικασιών είναι ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου και σύμφωνα με τον νόμο όταν οι αποφάσεις "είναι προς όφελος της προσπάθειας για αύξηση των εσόδων" δεν χρειάζεται η επικύρωσή τους από το Ελεγκτικό Συμβούλιο.

Ζητούνται έσοδα, όλα ανοιχτά για τα μέτρα

Όπως έγραψε το euro2day την Παρασκευή, οι Βρυξέλλες εξετάζουν και το σενάριο η "μαύρη τρύπα" στα έσοδα να φθάνει έως και τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, από τις διάφορες οφειλές του κράτους, που παραμένουν αδιευκρίνιστες λόγω της έλλειψης σκληρών στοιχείων (hard data).

Αυτή η προοπτική, σε συνδυασμό με την ύφεση και τα χαμηλά έσοδα από το ΦΠΑ, στρέφει τις ενέργειες προς τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Παράλληλα, τόσο η τρόικα όσο και το Eurogroup συμπέραιναν ότι η εξοικονόμηση των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ του πρώτου εξαμήνου είναι επισφαλής και έχουν ζητήσει νέο κύκλο περικοπής δαπανών στο Δημόσιο, κάτι στο οποίο έχει ήδη δεσμευθεί ο υπουργός Οικονομικών ενώπιον των εταίρων του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελεγκτές θα συζητήσουν και το θέμα κατάργησης της κλαδικής σύμβασης στο πλαίσιο αύξησης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας και τη φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας.

Ωστόσο, ο διάλογος για το ζήτημα αυτό δεν αναμένεται να εξαντληθεί σε αυτήν την επίσκεψη της τρόικας.

Η περιστολή δαπανών ζητείται από:

- Νέα περικοπή στις δαπάνες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών καθώς και επιπλέον συρρίκνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης
- Περικοπές στη λειτουργία των ΔΕΚΟ στο μοντέλο ΟΣΕ. Όσες ελλειμματικές εταιρίες δεν ακολουθήσουν την εξυγίανση θα κλείσουν.
- Περικοπή στις εξοπλιστικές δαπάνες ύψους έως 2 δισ.
- Νέα περικοπή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
- Επίσπευση της ενιαίας αρχής πληρωμών και του ενιαίου μισθολογίου, που θα φέρει και νέες μειώσεις στις μισθολογικές δαπάνες.

Σφιχτά χρονοδιαγράμματα

Η νέα άφιξη των ελεγκτών την τρόικας σήμερα σηματοδοτεί και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την τρίτη δόση του δανείου τον Δεκέμβριο. Μέχρι τότε ο δρόμος είναι δύσκολος αφού όλα τα σενάρια βρίσκονται στον αέρα και θα εξαρτηθούν από το πού θα κάτσει η μπίλια των εσόδων και των δαπανών. Οι αξιωματούχοι της τρόικας, πάντως, κατέφθασαν με βασικό σκοπό να διατηρήσουν χαμηλό προφίλ στο προσκήνιο (για να μην ενταθεί το ήδη ηλεκτρισμένο πολιτικό κλίμα), αλλά να πιέσουν στο παρασκήνιο.

Η προοπτική για εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων τον Νοέμβριο παραμένει ορθάνοιχτη, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά κοινοτικό στέλεχος. Και ο λόγος είναι ότι η τρόικα δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πόσο άμεσα θα είναι τα αποτελέσματα των άλλων μέτρων. Ανοιχτό το ενδεχόμενο άφησε εμμέσως πλην σαφώς και ο πρωθυπουργός.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε μεν ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα, πρόσθεσε όμως ότι υφίστανται αυτά που ήδη αναγράφονται στο μνημόνιο. Βάσει της συμφωνίας του Μαΐου, η υστέρηση στα έσοδα ενεργοποιεί αυτόματα τον όρο επιμήκυνσης (extension) των ήδη υπαρχόντων μέτρων και δη του φόρου σε τσιγάρα, ποτά ή βενζίνη. Τα μέτρα αυτά, που βαφτίστηκαν διορθωτικά, μπορεί να αντικατασταθούν από άλλα ισόποσα ύστερα από σχετικές διαβουλεύσεις με την τρόικα.

Οι έλεγχοι αυτής της εβδομάδας θα συνεχίσουν να κινούνται γύρω από τον τομέα της συλλογής στοιχείων, η οποία παραμένει προβληματική και ελλιπής, στις ανακατατάξεις στον τραπεζικό τομέα και στην προετοιμασία των στρες τεστ που επιβάλλει το μνημόνιο και για την υλοποίηση των εξής δεσμεύσεων:
1. Εξειδίκευση των μέτρων που θα εμπεριέχονται στον προϋπολογισμό του 2011.
2. Πλήρης καταγραφή των υποχρεώσεων των ΔΕΚΟ.
3. Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
4. Εφαρμογή αναπτυξιακού νόμου και δημιουργία ελεγκτικού σώματος για τις στρεβλώσεις της αγοράς στις τιμές των προϊόντων, ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός.
5. Εφαρμογή του νέου φοροεισπρακτικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.
6. Απλοποίηση της γραφειοκρατίας για επενδύσεις (ήδη το εξήγγειλε ο πρωθυπουργός), άνοιγμα αγορών στον τουρισμό και στο εμπόριο.
7. Επιτάχυνση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και ΤΕΜΠΜΕ και γρηγορότερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.
Οι διαβουλεύσεις για τα μέτρα του 2011 αλλά και για τυχόν επιπρόσθετα για το 2010 αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, όπου η εικόνα για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας θα ξεκαθαρίσει.

Στον τραπεζικό τομέα, το μνημόνιο αναφέρει ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν αυστηρά tress tests σε όλες τις τράπεζες της Ελλάδας, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Εκφράζεται όμως το αίτημα τραπεζικών στελεχών να καθυστερήσουν για δύο λόγους: πρώτον, γιατί θεωρούν ότι είναι πολύ κοντά σε αυτά που διεξήχθησαν τον Ιούλιο και, δεύτερον, διότι οι ζυμώσεις για συμμαχίες και συγχωνεύσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι ελεγκτές αναμένουν να ενημερωθούν και για το νέο κυβερνητικό σχήμα και τις αρμοδιότητες που εμπίπτουν στο κάθε υπουργείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v