Μεγάλο παζάρι για 20 δισ. ευρώ και μέτρα

Όφελος τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ από PSI. Από πού θα βρεθούν άλλα 15 δισ. ευρώ. To παζάρι με την τρόικα για τράπεζες - ΔΕΚΟ και 13ο-14ο μισθό και ο άσος του ελλείμματος. Η έκθεση του ΔΝΤ, το ορόσημο της 1ης Φεβρουαρίου.

Μεγάλο παζάρι για 20 δισ. ευρώ και μέτρα
Ένα καυτό 48ωρο έχει μπροστά της η χώρα, κατά τη διάρκεια του οποίου θα πρέπει, εν μέσω κλιμακούμενων πιέσεων από την Ευρώπη, το ΔΝΤ και τους ιδιώτες πιστωτές να υπογραφεί το προμνημόνιο και το PSI, ώστε να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων πριν από την 20ή Μαρτίου.

Παρότι οι διαπραγματεύσεις με το IIF για το PSI έχουν φθάσει σε κοινά αποδεκτό πλαίσιο συμφωνίας, οι υπογραφές μετατέθηκαν γι' αυτήν την εβδομάδα, για δύο λόγους:

Πρώτον, διότι εκκρεμεί ακόμη η υπογραφή του προμνημονίου. Και δεύτερον, επειδή αναμένεται η επίσημη έκθεση της τρόικας, την οποία συντάσσει το ΔΝΤ, για την αξιολόγηση της Ελλάδας και κυρίως της βιωσιμότητας του χρέους.

Η έκθεση της τρόικας θα παραδοθεί την Τετάρτη και μέχρι τότε θα πρέπει να έχει υπάρξει, επί της αρχής, συμφωνία για το προμνημόνιο. Για τη δέσμη μέτρων, δηλαδή, και διαρθρωτικών αλλαγών που η τρόικα θέτει ως προαπαιτούμενα για να αξιολογήσει θετικά την προσπάθεια της Ελλάδας, δίνοντας το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση από το EFSF του PSI.

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, «θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας, η οποία θα έχει βαρύτατες συνέπειες για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τους οικονομικά ασθενέστερους», όπως προειδοποίησε χθες ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος.

Το μόνο αξιόλογο όπλο που φαίνεται να έχει η κυβέρνηση στη φαρέτρα της είναι η αισιοδοξία ότι το έλλειμμα του 2011, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Reuters, διαμορφώνεται στο 9,5%.

Αν το έλλειμμα του 2011 κλειδώσει σε αυτά τα επίπεδα με τη σφραγίδα της Eurostat και της τρόικας, θα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε τα πρόσθετα μέτρα τα οποία ζητά η τρόικα να διαμορφωθούν στο μισό σε σχέση με το 1% του ΑΕΠ που αναγράφεται στο draft της περασμένης εβδομάδας.

Όπως είναι γνωστό, με το δεκασέλιδο κείμενο που παρέδωσε η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση ζητούσε πρόσθετα μέτρα αποκλειστικά από την πλευρά των δαπανών ίσα με 1% του ΑΕΠ ή περίπου 2,2 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις αυτές ήταν προσωρινές. Αν το έλλειμμα τελικά συγκρατηθεί στο 9,5% ή μισή μονάδα πάνω από τον αναθεωρημένο στόχο του 9%, τότε τα πρόσθετα μέτρα μπορούν να συρρικνωθούν στο 0,5% του ΑΕΠ ή στο 1,1 δισ. ευρώ, δίνοντας ανάσα στην ελληνική κυβέρνηση.

Όμως, παρά τη δήλωση Παπαδήμου ότι βρίσκεται σε απόλυτη σύγκλιση με τους πολιτικούς αρχηγούς για τις θέσεις που θα υποστηρίξει η χώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στα καυτά θέματα καθαρή συμφωνία υπάρχει μόνο για τη μη περικοπή στον 13ο και στον 14ο μισθό και στην απόκρουση των γερμανικών σχεδίων για την επιβολή Ευρωπαίου επιτρόπου στην Ελλάδα που θα παρακολουθεί τον προϋπολογισμό.

Στο θέμα των επικουρικών συντάξεων ο Αντ. Σαμαράς εμμένει στην απαίτηση να μην περικοπούν οι συντάξεις κάτω των 300 ευρώ, ενώ στο θέμα των τραπεζών ο Αν. Παπανδρέου δεν αποδέχεται την απαίτηση της τρόικας να αλλάξει ο νόμος που ορίζει ανακεφαλαιοποίηση από το Τ.Χ.Σ. με κοινές μετοχές μετά ψήφου.

Με τους αρχηγούς να αδυνατούν να ομονοήσουν και τους θεσμικούς εταίρους να πιέζουν για δεσμεύσεις τώρα, όπου βρίσκεται το… τυρί του PSI στο τραπέζι, οι επόμενες 48 ώρες αναμένεται να είναι θρίλερ, με διακύβευμα για άλλη μία φορά τη στάση πληρωμών και την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ.

Ορόσημο στο θρίλερ η έκθεση για βιωσιμότητα του χρέους

Ορόσημο για την κατάληξη του θρίλερ αποτελεί η έκθεση της τρόικας, η οποία αποτελεί το «κλειδί» τόσο για το PSI όσο και για τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα, αλλά και το αν και πόσο θα πρέπει να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη η Ευρώπη και το ΔΝΤ, αυξάνοντας το ύψος της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα ή συμμετέχοντας στην αναδιάρθρωση του χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι το προσχέδιο της έκθεσης εκτιμούσε ότι λόγω της επιδείνωσης της ύφεσης στην ελληνική οικονομία, αν εφαρμοστούν οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, το χρέος της Ελλάδας θα διαμορφωθεί πέριξ του 130% - 133% του ΑΕΠ, το 2020, έναντι στόχου 120% του ΑΕΠ.

Προκύπτει, επομένως, όπως έχει ήδη γράψει το Euro2day, κενό της τάξης των 10 μονάδων του ΑΕΠ, ή περίπου 20 δισ. ευρώ. Αυτή η απόκλιση πρέπει να καλυφθεί από την Ελλάδα, τους θεσμικούς εταίρους και δανειστές της (Ευρώπη, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων.

Οι τελευταίοι, κατόπιν έντονων πιέσεων, αποδέχθηκαν χαμηλότερα επιτόκια για τα νέα ομόλογα 30ετούς διάρκειας, που θα λάβουν ως αντάλλαγμα όσοι συμμετάσχουν εθελοντικά στη διαγραφή κατά 50% του χρέους και στην επιμήκυνση του υπολοίπου.

Μετά και τον τελευταίο γύρο συζητήσεων του Charles Dallara με τον Λ. Παπαδήμο και τον Ευάγγ. Βενιζέλο φαίνεται ότι υπάρχει, επί της αρχής, συμφωνία για μεσοσταθμικό επιτόκιο της τάξης του 3,7%, που σηματοδοτεί ζημία σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας για τους ομολογιούχους ύψους 70%.

Ταυτόχρονα, το IIF φέρεται να αποδέχθηκε την απαίτηση του Eurogroup το επιτόκιο των νέων ομολόγων να μην ξεπερνά το 3,5% μέχρι το 2020. Αν το μεσοσταθμικό επιτόκιο κλείσει στο 3,7% για 30 χρόνια και κυρίως αν διαμορφωθεί κάτω του 3,5% ως το 2020, τότε η ελάφρυνση στο χρέος θα ξεπεράσει το 2% του ΑΕΠ ως το 2020. Ήτοι το όφελος θα ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ.

Και αυτό διότι το μεσοσταθμικό επιτόκιο εξυπηρέτησης του χρέους σήμερα διαμορφώνεται στο 4,8% και όπως έχει δηλώσει ο Ευάγγ. Βενιζέλος κάθε αυξομείωση του επιτοκίου 0,5% επηρεάζει κατά περίπου 1% την προβολή του χρέους έως το 2020.

Σε αυτήν την περίπτωση, και εφόσον η οριστική έκθεση της τρόικας δεν επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με το προσχέδιο, η Ελλάδα, η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ θα πρέπει να καλύψουν ένα κενό της τάξης των 15 δισ. ευρώ.

Η Ευρώπη πιέζεται από τις αγορές αλλά και το ΔΝΤ να καλύψει το κενό μέσω της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αναδιάρθρωση του χρέους, μέσω ανταλλαγής των ομολόγων με νέα μεγαλύτερης διάρκειας στην τιμή κτήσης τους. Αυτό το ενδεχόμενο άφησε ανοιχτό ο πρόεδρος του eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ταυτόχρονα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό, για πρώτη φορά, το ενδεχόμενο να αυξηθεί το δάνειο των 130 δισ. ευρώ ή να επιμηκυνθούν τα δάνεια που χορήγησαν ή πρόκειται να χορηγήσουν η Ευρώπη και το ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Θυσία ο ΟΠΑΠ και οι τράπεζες για 13ο-14ο μισθό

Το μεγαλύτερο μέρος της απόκλισης των 15 δισ. ευρώ θα πρέπει να καλυφθεί από την Ελλάδα. Για τον λόγο αυτόν η τρόικα απαιτεί στο προμνημόνιο να πουληθούν δύο-τρεις μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις ως τον Μάρτιο και κυρίως να προωθηθούν μέτρα, όπως η άρση των εμποδίων για απολύσεις και μειώσεις μισθών σε τράπεζες και ΔΕΚΟ.

Στόχος της είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανεκκίνησης του πρακτικά παγωμένου σήμερα προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, ώστε να μειωθεί περισσότερο το χρέος.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση έσπευσε να μεταβιβάσει στο Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας το ποσοστό που κατέχει στον ΟΠΑΠ, ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για τα κρατικά λαχεία και τον ΟΔΙΕ, επιδιώκοντας να αντλήσει πρόσθετα έσοδα από τον αμυντικό κλάδο των τυχερών παιχνιδιών, όπως και πέρσι.

Αυτό που φαίνεται όμως πως απασχολεί περισσότερο την τρόικα είναι η μείωση του μισθολογικού κόστους στις ΔΕΚΟ και δη στις προς αποκρατικοποίηση εταιρείες του δημοσίου, στις οποίες περιλαμβάνονται και όσες τράπεζες προσφύγουν για ανακεφαλαιοποίηση στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η τρόικα απαιτεί από την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς των τριών κομμάτων να δεσμευτούν ότι θα άρουν τα εμπόδια απολύσεων και μείωσης μισθών που υπάρχουν σήμερα στη νομοθεσία, ώστε να αυξηθεί το ενδιαφέρον για την εξαγορά τους.

Εφόσον συμβεί αυτό, η τρόικα φέρεται διατεθειμένη να κάνει πίσω ως προς την απαίτησή της για κατάργηση ή περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού, ώστε να ενισχυθεί άμεσα η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Στο μέτωπο των εργασιακών, πάντως, δύσκολα θα αποφευχθεί το πάγωμα των μισθών για μία τριετία, όπως και των ωριμάνσεων. Παράλληλα, προωθείται και η περικοπή κατά 10% του μη μισθολογικού κόστους (εισφορές), η οποία μεταφράζεται σε όφελος 2 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.

* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v