Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H EKT κρατά το "κλειδί" για να κλείσει το PSI

Ακόμα και σήμερα κλείνει το PSI αν ο επίσημος τομέας (ΕΚΤ-κράτη) συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση, λένε πηγές που επικαλείται το Reuters. Το κούρεμα ίσως ξεπεράσει το 70%, φέρεται να δήλωσε ο Βενιζέλος.

H EKT κρατά το κλειδί για να κλείσει το PSI
Η συμμετοχή του επίσημου τομέα στο "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ανέφεραν στο Reuters τραπεζικές πηγές, ενώ σημείωσαν ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει ακόμα και σήμερα.

Ειδικότερα, τραπεζικές πηγές και αξιωματούχοι στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες δήλωσαν ότι οι συνομιλίες για το PSI βρίσκονται ένα βήμα από την τελική συμφωνία, με τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες έτοιμες να δεχτούν απώλειες κοντά στο 70%.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μάλιστα, υποστήριξε, με βάση το πρακτορείο, ότι το "κούρεμα" σε όρους παρούσας αξίας μπορεί να ξεπεράσει το 70%.

Ωστόσο, παρά το μεγάλο μέγεθος των απωλειών του ιδιωτικού τομέα, αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν αρκεί για τη μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Αντίθετα, σημείωσαν, αρχίζει να γίνεται πλέον κατανοητό ότι πρέπει να συμμετάσχουν στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών.

"Αυτήν τη στιγμή, γίνονται αναλύσεις για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο επίσημος τομέας ώστε να μειωθούν τα χρέη της Ελλάδας", δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος της Ε.Ε. με καλή γνώση των διαπραγματεύσεων.

"Ο στόχος είναι να μειωθεί ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ κάτω από το 120%, αλλά ακόμα και με το PSI παραμένει σημαντικά πάνω από το επίπεδο αυτό και ως εκ τούτου πρέπει να υπάρξει συμμετοχή του επίσημου τομέα", πρόσθεσε.

Ανώτερο τραπεζικό στέλεχος δήλωσε ότι πλέον είναι σε όλους κατανοητό πως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δεν θα λειτουργήσει χωρίς να δεχτεί απώλειες και ο επίσημος τομέας, προσθέτοντας πως "μιλάμε για το πώς αυτήν τη στιγμή".

Προβληματίζει η συμμετοχή των κεντρικών τραπεζών

Την προηγούμενη εβδομάδα, πηγές της ΕΚΤ ανέφεραν στο Reuters ότι η ΕΚΤ είχε πληρώσει 38 δισ. ευρώ για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 50 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ έχει περιθώριο 12 δισ. ευρώ, το οποίο μπορεί να επιστραφεί στην Ελλάδα.

Ακόμα όμως και η επιστροφή αυτή δεν αρκεί για την επίτευξη του στόχου για μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ, οπότε θα χρειαστεί να συμμετάσχουν και κρατικές τράπεζες.

"Αυτό περιπλέκει τις συζητήσεις", σημείωσε τραπεζική πηγή, καθώς κάποιες κεντρικές τράπεζες δεν αντέχουν αυτές τις απώλειες.

Bloomberg: Ρήτρα ΑΕΠ αναμένεται να περιλαμβάνουν τα νέα ομόλογα

Οι ιδιώτες πιστωτές που συμμετέχουν στις συζητήσεις ανταλλαγής χρέους με την Ελλάδα μπορεί να λάβουν ένα μικρό "γλυκαντικό" που θα συνδέεται με την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας και θα μειώνει τον αντίκτυπο από την αποδοχή χαμηλότερου επιτοκίου.

Στις συζητήσεις της περασμένης εβδομάδας, οι ιδιώτες πιστωτές μείωσαν τις απαιτήσεις τους για το επιτόκιο στα νέα 30ετή ομόλογα στο 3,6% - 4,2%, μετά από δυναμική παρέμβαση Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ενώ το χαμηλότερο κουπόνι θα οδηγήσει σε απώλεια 70% ή και περισσότερο για τους πιστωτές, η προσθήκη ρήτρας Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος που θα εξασφαλίσει περισσότερο τόκο για τους ομολογιούχους, αν ανακάμψει η ελληνική οικονομία, θα περιορίσει τις απώλειες στην καθαρή παρούσα αξία κατά 0,5% - 3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v