Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκλεισε η συμφωνία για το νέο δάνειο

Μετά από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις υπήρξε συμφωνία. Δάνειο 130 δισ. και στόχος να μειωθεί το χρέος στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020. Κούρεμα ονομαστικής αξίας 53,5% στο PSI. Όλη η συμφωνία.

Εκλεισε η συμφωνία για το νέο δάνειο
Η συμφωνία για την Ελλάδα έκλεισε μετά από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις. Η χώρα θα πάρει χρηματοδότηση 130 δισ. ευρώ και ο στόχος είναι να μειωθεί το χρέος στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020.

Οι ιδιώτες πιστωτές καλούνται να πάρουν απώλειες που αντιστοιχούν σε 53,5% σε επίπεδο ονομαστικής αξίας για τα ομόλογα που κατέχουν. Να σημειωθεί ότι πριν από το eurogroup το σχέδιο ήταν οι απώλειες να είναι 50% σε όρους ονομαστικής αξίας και περίπου στο 75% σε όρους παρούσας αξίας  για τους ιδιώτες πιστωτές.

Για κάθε ελληνικό ομόλογο που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας, το 53,5% του αρχικού ποσού θα διαγραφεί, το 31,5% του αρχικού ποσού θα ανταλλαγεί με 20 νέα ελληνικά ομόλογα με λήξη από 11 έως 30 χρόνια, ενώ το υπόλοιπο 15% θα είναι τίτλοι βραχυχρόνιας λήξης που θα εκδοθούν από το EFSF

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, το κουπόνι των νέων ελληνικών ομολόγων θα διαμορφώνεται στο 2% για περίοδο τριών ετών -από τον Φεβρουάριο του 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2015-, στη συνέχεια θα αυξηθεί στο 3% για τα επόμενα πέντε χρόνια έως τον Φεβρουάριο του 2020 και στο 4,3% για την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2042. Το μεσοσταθμικό κουπόνι, με βάση το μεσοσταθμικό επιτόκιο επί των νέων ελληνικών ομολόγων για τα πρώτα οκτώ χρόνια, θα διαμορφωθεί στο 2,63% και στο 3,65% για ολόκληρη την 30ετή περίοδο.

Σύμφωνα με δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, η διαδικασία της ανταλλαγής ομολόγων θα ξεκινήσει από αύριο Τετάρτη. "Από αύριο το πρωί, ξεκινάμε αυτήν τη διαδικασία, η οποία εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου και θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως και επισήμως την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, η ελληνική κυβέρνηση θα περάσει νόμο που θα αναγκάζει τους ομολογιούχους που δεν συμμετέχουν στη διαδικασία της ανταλλαγής να αποδεχθούν το "κούρεμα".

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα υποβάλει σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο, εάν εγκριθεί, θα εισαγάγει ρήτρες συλλογικής δράσης (CAC) στα ελληνικά ομόλογα που υπάγονται στο ελληνικό δίκαιο. Εάν εγκριθεί, ο νόμος θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την εφαρμογή του PSI εάν κριθεί αναγκαίο, ώστε να επιτευχθεί συμμετοχή των ιδιωτών ομολογιούχων στο επίπεδο που προβλέπεται από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.

H ανακοίνωση του eurogroup

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, το eurogroup καλωσορίζει την απόφαση της Ελλάδας να προσδιορίσει τα επιπλέον μέτρα ύψους 325 εκατ. ευρώ ώστε να κλείσει το κενό που υπήρχε για το 2012 και τις διαβεβαιώσεις των δύο κομμάτων ότι θα στηρίξουν το πρόγραμμα.

Σημειώνουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει φιλόδοξους στόχους για να επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα έως το 2013, να πραγματοποιήσει τις αποκρατικοποιήσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε και να υιοθετήσει τις αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Είναι σημαντικό, σημειώνεται, να αυξηθεί η παρακολούθηση του προγράμματος και αυτό θα γίνει μέσω της ενίσχυσης της Task Force και της μόνιμης παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα.

Υπό την παρακολούθηση της τρόικας θα λειτουργεί και ο μηχανισμός που θα ελέγχει τη ροή κεφαλαίων που παράγονται στη χώρα για την εξυπηρέτηση του χρέους και του "ειδικού λογαριασμού" για την πληρωμή των υποχρεώσεων στους δανειστές. Μάλιστα, η Ελλάδα θα προχωρήσει την υιοθέτηση του νομικού πλαισίου ώστε να υπάρχει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του χρέους. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και με συνταγματική ρύθμιση.

Το κούρεμα

Το PSI θα προβλέπει κούρεμα σε όρους ονομαστικής αξίας 53,5%. Θεωρείται απαραίτητη η επιτυχία του για τη βιωσιμότητα του χρέους (στόχος είναι το 120,5% του ΑΕΠ το 2020).

Για να μειωθεί το χρέος θα συμμετάσχει ως έναν βαθμό η ΕΚΤ με τα κέρδη που έχει από τα ομόλογα που έχει αγοράσει, θα μειωθεί το επιτόκιο του πρώτου δανείου, ενώ και οι περιφερειακές κεντρικές τράπεζες θα προσφέρουν τα ομόλογα που κατέχουν.

Όλα βέβαια τελούν υπό την αίρεση ότι θα πετύχει το PSI και ότι η Ελλάδα θα κάνει όλα τα απαραίτητα για την εφαρμογή των λεγόμενων prior action.

Οι πρώτες δηλώσεις

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός  Λουκάς Παπαδήμος χαρακτήρισε τη συμφωνία ιστορικής σημασίας για την ελληνική οικονομία κι έκανε λόγο για αποφάσεις καθοριστικής σημασίας για τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, που δίνουν στη χώρα τη δυνατότητα να κινηθεί σε συνθήκες σταθερότητας. Τόνισε, ωστόσο, ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες ενέργειες για τη σύναψη της δανειακής σύμβασης, που αναμένεται στις αρχές Μαρτίου.


"Με τις σημερινές συμφωνίες γίνεται ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της διασφάλισης της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας με 130 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα τρία έτη, καθώς και για τη μείωση του δημόσιου χρέους κατά περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδήμος. "Η τελική συμφωνία για το PSI καθώς και η συμβολή των θεσμικών εταίρων μας, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του δημόσιου χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ, στο 120,5% έως το 2020", συμπλήρωσε.

"Δε θα ήταν υπερβολή αν έλεγα ότι η σημερινή ημέρα είναι ιστορικής σημασίας για την ελληνική οικονομία. Με τις σημερινές αποφάσεις, μας δίνεται η δυνατότητα να κινηθούμε σε συνθήκες σταθερότητος, να περιοριστεί η αβεβαιότητα η οποία έχει επηρεάσει ανασταλτικά την οικονομική δραστηριότητα και να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Με αυτόν τον τρόπο, και να διευκολυνθεί η διαδικασία προσαρμογής της οικονομίας και παράλληλα να διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες για την ανάκαμψή της και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας", τόνισε.

"Βεβαίως, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα, πρώτα στο άμεσο μέλλον προκειμένου να ολοκληρωθούν οι προαπαιτούμενες ενέργειες για τη σύναψη της δανειακής σύμβασης, που αναμένεται στις αρχές του Μαρτίου και βεβαίως να υλοποιηθούν όλες οι δράσεις, όλες οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες περιλαμβάνονται στο νέο οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδος.

Αλλά, όπως είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω και πρόσφατα ειδικότερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης που έγινε στη Βουλή, το νέο πρόγραμμα έχει χαρακτηριστικά τα οποία θα συντελέσουν με καθοριστικό τρόπο στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητος της ελληνικής οικονομίας και της διαμόρφωσης συνθηκών που θα στηρίξουν την ανάκαμψή της και την ανάπτυξή της με σταθερούς και υψηλούς ρυθμούς", σημείωσε.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία για το νέο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας και το PSI», δήλωσε ο επικεφαλής του eurogroup Jean-Claude Juncker. Όπως επισήμανε, το νέο πρόγραμμα θα δώσει στην Ελλάδα χρόνο να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει σε διατηρήσιμο ρυθμό ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το νέο «πακέτο» για την Ελλάδα προβλέπει μείωση του χρέους στο 120,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και χρηματοδότηση ύψους 130 δισ. ευρώ μέχρι το 2012.

Όπως επισήμανε, η Ελλάδα θα ξεκινήσει την προσφορά για το PSI μέσα στις επόμενες ημέρες. Το ονομαστικό haircut για το ελληνικό PSI θα είναι 53,5%, ενώ το spread των επιτοκίων στα διμερή δάνεια θα μειωθεί στις 150 μονάδες βάσης καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του δανείου.

Σύμφωνα με τον Juncker, οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα δώσουν στις αντίστοιχες κυβερνήσεις τους τα όποια κέρδη προκύψουν από τα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια ελληνικών ομολόγων.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα συνεισφέρουν 1,8% του ΑΕΠ για τη μείωση του ελληνικού χρέους. Σε νεότερη δήλωσή του, ο W. Schaeuble εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Bundestag θα εγκρίνει το νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα.

Ο Juncker τόνισε ότι η Κομισιόν θα ενισχύσει την Task Force στην Αθήνα, ενώ επισήμανε πως η Ελλάδα θα στοχεύσει στο να εφαρμόσει το σκεπτικό της απόλυτης προτεραιότητας της εξυπηρέτησης του δανείου μέσα στους επόμενους δυο μήνες.

Εν τω μεταξύ, η επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde δήλωσε πως το διοικητικό συμβούλιο του ταμείου θα συζητήσει το θέμα του δεύτερου δανείου προς την Ελλάδα τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου.

Ο Olli Rehn, από την πλευρά του, δήλωσε πως λογικά θα είναι δυνατόν τον Μάρτιο να συνδυαστεί η δύναμη πυρός του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης της ευρωζώνης ESM με το υπόλοιπο του EFSF, ώστε να υπάρξει πιο ισχυρό τείχος προστασίας.

Dallara: Θα υπάρξει ισχυρή συμμετοχή στο PSI

Ο Charles Dallara, ο γενικός διευθυντής του IIF, δηλώνει «πεπεισμένος ότι θα υπάρξει ισχυρή συμμετοχή στην εθελοντική συμφωνία για το ελληνικό χρέος» χαρακτηρίζοντας παράλληλα τη συμφωνία «δίκαιη» για την Ελλάδα.

Παράληλλα ο Jean Lemierre ανώτατο στέλεχος της BNP Paribas και δεξί χέρι του Dallara στο IIF, επεσήμανε ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα γράψουν ζημίες «μεγαλύτερες του 70%» στην καθαρά παρούσα αξία των τίτλων που διαθέτουν.


* Η ανακοίνωση του eurogroup, οι όροι της ανταλλαγής ομολόγων και η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών (στην αγγλική) επισυνάπτονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


*** To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v