Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καυτή ατζέντα για τον Στουρνάρα!

Στα 9 δισ. ευρώ το φέσι του Δημοσίου στην αγορά από ληξιπρόθεσμες  οφειλές και επιστροφή ΦΠΑ. Τα καυτά μέτωπα σε υγεία, ασφαλιστικά ταμεία και ενέργεια. Ανάσα στις τράπεζες από την επιστροφή καταθέσεων.

Καυτή ατζέντα για τον Στουρνάρα!
Μια γεμάτη από εκκρεμότητες ατζέντα περιμένει στα γνώριμα λημέρια της πλατείας Συντάγματος τον κ. Γ. Στουρνάρα καθώς το οικονομικό επιτελείο καλείται να δώσει άμεσες λύσεις στα καυτά θέματα της κατάρρευσης της οικονομικής δραστηριότητας και των δημόσιων εσόδων στο εσωτερικό, απομακρύνοντας, την ίδια στιγμή, τον ορατό κίνδυνο απομόνωσης της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Πριν ακόμη καταλήξουν ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση στο πρόσωπο του νέου τσάρου της οικονομίας, η ατζέντα των άμεσων εκκρεμοτήτων που καλείται να αντιμετωπίσει το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη γεμίσει.

Η εκτίμηση του ΚΕΠΕ ότι η ύφεση θα εκτιναχθεί στο δυσθεώρητο ποσοστό του 9,14% στο τρίτο τρίμηνο, που είναι και περίοδος αιχμής για την τουριστική κίνηση, αποτυπώνει το βαθύ τέλμα στο οποίο έχει εισέλθει η οικονομική δραστηριότητα και την ανάγκη για λήψη άμεσων μέτρων ανάταξης της εμπιστοσύνης και ανάσχεσης της ύφεσης.

Ο κ. Στουρνάρας, λίγο πριν δεχθεί το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού για την ανάληψη της θέσης του υπουργού Οικονομικών, είχε τονίσει, μιλώντας σε παρουσίαση βιβλίου του δημοσιογράφου Γ. Παπαδογιάννη την ανάγκη να αλλάξει αμέσως το κλίμα προς το καλύτερο, δίνοντας ως ενδεικτικό παράδειγμα την επιστροφή καταθέσεων ύψους 2 δισ. ευρώ τις δύο εργάσιμες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, όμως, τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας την αντίσταση που συναντούν οι αλλαγές από κατεστημένα συμφέροντα.

Οι δύο παραπάνω θέσεις του νέου υπουργού Οικονομικών είναι, σύμφωνα με την αγορά, και οι άμεσες προτεραιότητες για τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Η Ελλάδα πρέπει να δείξει προσήλωση ή ακόμη και επιτάχυνση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων για να κερδίσει χρόνο και να καταστήσει πειστικά στην Ευρώπη τα αιτήματα αλλαγών στο μνημόνιο και στη δανειακή σύμβαση. Την ίδια στιγμή, όμως, απαιτείται να υπάρξουν κινήσεις αλλαγής κλίματος, ώστε να ανασχεθεί η ταχεία κατάρρευση της οικονομικής δραστηριότητας και των δημοσίων εσόδων.

Ο κ. Στουρνάρας, ως υπηρεσιακός υπουργός Ανάπτυξης, είχε χειριστεί το θέμα τόσο της διακοπής της παροχής ορίων κάλυψης από την Euler Hermes και την Atradius σε εταιρείες που εξάγουν προϊόντα και πρώτες ύλες στην Ελλάδα, κίνηση που ήταν βαρύ χτύπημα για την εγχώρια οικονομία, όσο και της απαίτησης από την ΕΤΕπ επιβολής ρήτρας αποπληρωμής των δανείων που χορηγεί στην Ελλάδα σε ευρώ.

Γνωρίζει, ως εκ τούτου, σημειώνουν στελέχη της αγοράς, ότι απαιτούνται άμεσες συνδυαστικές ενέργειες από την Ελλάδα και την Ευρώπη, που να οδηγούν στη μείωση του ρίσκου που συνοδεύει τη χώρα.

Αν η απόφαση της συνόδου κορυφής ξεμπλοκάρει το αναπτυξιακό πακέτο που έχει εγκριθεί για την Ελλάδα και αποφασιστεί ότι εδώ θα εφαρμοστεί πιλοτικά ο θεσμός των project bonds, τότε θα δοθεί ένα έμπρακτο μήνυμα εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, αλλάζοντας το κλίμα.

Επιπρόσθετα από τη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Ανάπτυξης ο κ. Στουρνάρας είχε χειριστεί κρίσιμα ζητήματα ως προς την αποκατάσταση της ρευστότητας, όπως το θέμα του risk share agreement, για το οποίο υπάρχει καταρχήν συμφωνία.

Αν η συμφωνία προχωρήσει, τότε το ελληνικό δημόσιο θα μπορεί να δανείζεται από την ΕΤΕπ με ενέχυρο τους πόρους του ΕΣΠΑ τόσο για τη συμμετοχή του στα έργα ανάπτυξης που έχουν επιλεγεί όσο και για τη σύσταση ταμείου χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Βάσει του παραπάνω σχεδίου, η Ε.Ε. θα υποστεί τις πρώτες απώλειες σε οποιοδήποτε ατυχές δάνειο, δίνοντας έτσι στην ΕΤΕπ τη δυνατότητα να επεκτείνει την κλίμακα δανεισμού προς την Ελλάδα και πιθανώς να αναθεωρήσει μερικώς τη στάση της ως προς τη ρήτρα δραχμής. Αυτό το ζήτημα επιμένει να το θέτει, διευκρινίζοντας ότι δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά κι όλες τις χώρες της ευρωζώνης που δανειοδοτεί.

Ταυτόχρονα, ο νέος τσάρος της οικονομίας καλείται να βρει τρόπους να μειώσει τα φέσια του Δημοσίου στην αγορά, που έφθασαν πλέον στο δυσθεώρητο ύψος των 9 και πλέον δισ. ευρώ, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές διαμορφώνονται στα 6,3 δισ. ευρώ, ενώ εκκρεμούν αιτήσεις για επιστροφή ΦΠΑ ύψους 3 δισ. ευρώ!

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει φλέγοντα θέματα στο εσωτερικό, όπως τα ταμειακά προβλήματα στη δημόσια υγεία, στα ταμεία και στην ενέργεια.

Χθες οι φαρμακοποιοί έδωσαν τελεσίγραφο ότι αν δεν εξοφληθούν από τον ΕΟΠΥΥ ως την Παρασκευή για τα οφειλόμενα του Απριλίου θα διακόψουν την παροχή φαρμάκων επί πιστώσει πανελλαδικά, υιοθετώντας τη σκληρή γραμμή του Συλλόγου Αθηνών ο οποίος συνεχίζει την απεργία του.

Το θέμα απασχόλησε σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας κ. Λυκουρέντζο, με την οποία αποφασίστηκε να ξεκινήσει από την Πέμπτη 28 Ιουνίου και να ολοκληρωθεί στις 5 Ιουλίου η καταβολή 125 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι εξόφληση των φαρμακείων για τον Απρίλιο.

Την ίδια ώρα, απαιτούνται άμεσες ενισχύσεις και για τα ταμεία. Τα οικονομικά δεδομένα των μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων βρίσκονται στο κόκκινο και η νέα κυβέρνηση θα δώσει μάχη για την εξασφάλιση συντάξεων και παροχών.

Στο ΙΚΑ αναζητείται 1,4 δισ. ευρώ για να συνεχίσει η ομαλή καταβολή των συντάξεων μέχρι το τέλος της χρονιάς. Το πρώτο τετράμηνο του έτους υπήρξε μείωση των εσόδων κατά 12% - 14%, ενώ η εισφοροδιαφυγή αγγίζει τα 6 δισ. τον χρόνο (ένας στους τρεις εργαζόμενους δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη).

Στον ΟΑΕΕ το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει τα 822 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΕΕ. Για να γίνει αντιληπτή η κρισιμότητα της κατάστασης αρκεί να αναφερθεί πως η μείωση των εσόδων από τις εισφορές έχει υπερβεί το 30%.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v