Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Πρώτα συγχωνεύσεις και μετά ΑΜΚ

Γιατί θα προηγηθούν οι απορροφήσεις Τ.Τ. και «καλής» ΑΤΕ. Η καθυστέρηση εκταμίευσης των 25 δισ. ευρώ, η ενδεχόμενη αύξηση του «λογαριασμού» για ΕΤΕ, Alpha, EFG και Πειραιώς και η έλλειψη κεφαλαίων.

Τράπεζες: Πρώτα συγχωνεύσεις και μετά ΑΜΚ
Σε συγχωνεύσεις πριν από τις αναγκαίες αυξήσεις κεφαλαίου θα προχωρήσουν, όπως όλα δείχνουν, οι ελληνικές τράπεζες, καθώς η διαφαινόμενη νέα καθυστέρηση στην εκταμίευση από τη χώρα της δόσης των 31 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με την ανάγκη να βρεθούν λύσεις για την ΑΤΕ και το Τ.Τ., αλλάζει τη δομή του προγράμματος.

Βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος, η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα έπρεπε να ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου. Τότε, άλλωστε, λήγει και η προσωρινή κεφαλαιακή ενίσχυση των 18 δισ. ευρώ, που έχει δώσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς.

Το παραπάνω χρονοδιάγραμμα, όμως, έχει πλήρως ανατραπεί λόγω της μεγάλης υστέρησης στην εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου, που οδηγεί στην καθυστέρηση εκταμίευσης της δόσης των 31 δισ. ευρώ και στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, στην καλύτερη περίπτωση ,στα τέλη του έτους.

Από τα 31 δισ. ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα, εφόσον υπάρξει θετική αξιολόγηση της τρόικας, τα 25 δισ. ευρώ αποτελούν τη δεύτερη δόση προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η εκταμίευση των 25 δισ. ευρώ από το Τ.Χ.Σ. είναι απαραίτητη ώστε αφενός να ξεκινήσουν οι αναγκαίες αυξήσεις κεφαλαίου των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών (ΕΤΕ, Alpha, Eurobank και Πειραιώς), στις οποίες το ταμείο θα καλύψει τυχόν αδιάθετες μετοχές, και αφετέρου για να ανακεφαλαιοποιηθούν η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Αυτήν τη στιγμή, το ταμείο διαθέτει αχρησιμοποίητα ομόλογα EFSF αξίας περίπου 8 δισ. ευρώ, ενώ έχει παράσχει σε ΕΤΕ, Alpha, Eurobank και Πειραιώς προσωρινή εγγύηση 18 δισ. ευρώ έναντι μελλοντικής συμμετοχής σε αύξηση κεφαλαίου.

Οι κεφαλαιακές ανάγκες, όμως, των τεσσάρων τραπεζών εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερες τελικά των 18 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται να φθάσουν και τα 30 δισ. ευρώ. Κι αυτό για αρκετούς λόγους:

Πρώτον, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει ακόμη απαντήσει οριστικά για το αν θα προσμετρηθεί στα κεφάλαια των τραπεζών ή όχι μέρος ή το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου από τη ζημία των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Παρ' όλα αυτά, οι μεγάλες τράπεζες έχουν λογιστικά υπολογίσει τον αναβαλλόμενο φόρο στα βασικά εποπτικά τους κεφάλαια. Αν ο αναβαλλόμενος φόρος δεν αναγνωριστεί καθόλου στα εποπτικά κεφάλαια, τότε οι τέσσερις τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια 5 δισ. ευρώ.

Δεύτερον, λόγω της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης είναι πιθανόν οι τράπεζες να κληθούν να ανεβάσουν τα βασικά εποπτικά τους κεφάλαια στα επίπεδα όπου απαιτείται να βρίσκονται τον Ιούνιο του 2013. Να, αποτελούν, δηλαδή, τουλάχιστον το 10% του σταθμισμένου ενεργητικού τους.

Κάτι τέτοιο θα αυξήσει τον λογαριασμό κατά περίπου 2 δισ. ευρώ. Κάποιες, δε, τράπεζες λόγω του ειδικού βάρους τους ενδέχεται να πρέπει να ανεβάσουν το Core Tier I στο 11%.

Τρίτον, οι κεφαλαιακές ανάγκες θα αυξηθούν από τις φετινές ζημίες μια και οι αυξήσεις θα διενεργηθούν στην καλύτερη περίπτωση στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Τέταρτον, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των business plans και επιπρόσθετα δεν έχει καταλήξει στα σενάρια εξέλιξης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανά κατηγορία χορηγήσεων, βάσει των οποίων θα σχηματιστούν και οι προβλέψεις.

Ξεκινούν οι συγχωνεύσεις με επίκεντρο την ΑΤΕ και το Τ.Τ.

Ταυτόχρονα, μέχρι το τέλος Αυγούστου η κυβέρνηση θα πρέπει σε συνεργασία με την τρόικα να καταλήξει σε λύση για την ΑΤΕ καθώς και στον τρόπο με τον οποίο θα ανακεφαλαιοποιηθεί το Τ.Τ.

Η τρόικα πιέζει για διάσπαση υγιών και προβληματικών στοιχείων ενεργητικού της ΑΤΕ με απόσχιση και εισφορά των υγιών στοιχείων σε άλλη τράπεζα και με ταυτόχρονη κάλυψη του χρηματοδοτικού και του κεφαλαιακού κενού. Αν επιλεγεί η παραπάνω λύση, το Τ.Χ.Σ. θα πρέπει να δανειοδοτήσει το ΤΕΚΕ για να καλύψει το άνοιγμα της «καλής» Αγροτικής, ενώ τα προβληματικά στοιχεία θα εισφερθούν σε εταιρεία διαχείρισης και δεν θα τεθούν σε εκκαθάριση.

Το ενδιαφέρον της για την απόκτηση των καλών στοιχείων ενεργητικού της ΑΤΕ έχει εκδηλώσει δημόσια η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρεται και άλλη μεγάλη τράπεζα. Οι διαδικασίες για το Τ.Τ. δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, η αγορά όμως θεωρεί δεδομένο το ενδιαφέρον στην περίπτωση όπου η κυβέρνηση αποφασίσει να το ανακεφαλαιοποιήσει και εν συνεχεία να το συγχωνεύσει με άλλη τράπεζα.

Τραπεζίτες και στελέχη ελεγκτικών εταιρειών θεωρούν ότι πρώτα θα κλειδώσουν οι απορροφήσεις του Τ.Τ. και των υγιών στοιχείων της ΑΤΕ και μετά θα ξεκινήσουν οι αυξήσεις κεφαλαίου, αφού ληφθεί και η δεύτερη δόση των 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση.

Με αυτόν τον τρόπο και το πλάνο συνεργειών που θα παρουσιάσουν οι διοικήσεις των νέων σχημάτων, ενδέχεται να ενισχυθεί και το αναιμικό σήμερα ενδιαφέρον των ιδιωτών για τη συμμετοχή στις ΑΜΚ.

Η απορρόφηση των καλών στοιχείων ενεργητικού της ΑΤΕ και ολόκληρου του Τ.Τ. από μεγάλες τράπεζες μπορεί να ολοκληρωθεί ακόμη και πριν από τον προσδιορισμό των όρων της ανακεφαλαιοποίησης, μια και υπό όρους (στην περίπτωση όπου δεν συμπεριληφθούν στα υγιή στοιχεία ενεργητικού προβληματικά δάνεια) δεν θα επηρεάσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των νέων τραπεζών.

Αντίθετα, ο προσδιορισμός των όρων της ανακεφαλαιοποίησης είναι απαραίτητος για να προχωρήσουν οι συζητήσεις της Credit Agricole για συγχώνευση της Εμπορικής με άλλη τράπεζα καθώς και οι συζητήσεις μεταξύ των μεγάλων ελληνόκτητων τραπεζών.

Ως το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου οι όροι ανακεφαλαιοποίησης

Οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης αναμένεται να προσδιοριστούν ως το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Θα προηγηθεί η επιλογή των προσώπων που θα στελεχώσουν την εκτελεστική επιτροπή και το γενικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και από την άλλη δεν υπάρχει ικανή προεργασία σε επίπεδο κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Καθυστερήσεις διαπιστώνονται σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα και στον οικονομικό έλεγχο των 4 μεγάλων τραπεζών από το Τ.Χ.Σ. Όπως προβλέπει η πράξη υπουργικού συμβουλίου, το ταμείο μπορεί να ζητά από τις τράπεζες στις οποίες έχει χορηγήσει βεβαιώσεις κάθε στοιχείο και πληροφορία, ενώ δύναται να διενεργεί ειδικούς ελέγχους (due diligence).

Στο παραπάνω πλαίσιο, η διοίκηση του Τ.Χ.Σ. έχει αναθέσει σε διαφορετικές ελεγκτικές εταιρείες τη διενέργεια due diligence σε Εθνική, Alpha Bank, EFG Eurobank και Πειραιώς. Οι οικονομικοί έλεγχοι αναμένεται να παραδοθούν ως τα τέλη του μήνα.

Η διενέργεια ειδικού ελέγχου κρίνεται απαραίτητη από τη στιγμή όπου το ταμείο παρείχε διαβεβαιώσεις ότι θα καλύψει το ποσό της αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου ή του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου (CoCos), που ΔΕΝ θα αναληφθεί από τους υφιστάμενους μετόχους και λοιπούς επενδυτές. Η υποχρέωσή του αυτή ισχύει μέχρι την 30ή.9.2012.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v