Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η έκθεση για το χρέος «κλειδί» των εξελίξεων

Τι κρύβεται πίσω από την άμεση μετάβαση Στουρνάρα σε Βερολίνο-Παρίσι. Το μήνυμα στον Σαμαρά πίσω από τις κλειστές πόρτες και οι δύο εντολές. Τι επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση. Το χρονοδιάγραμμα και το βαρίδι του χρέους.

Η έκθεση για το χρέος «κλειδί» των εξελίξεων
Το μπαλάκι των εξελίξεων φεύγει πλέον από τα χέρια του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και περνάει στον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Μέσα στις επόμενες 10 μέρες θα επισκεφτεί το Βερολίνο για να δει τον ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αμέσως μετά το Παρίσι για να συναντήσει τον Πιερ Μοσκοβισί. Με εντολή του Α. Σαμαρά ο Γ. Στουρνάρας έχει δύο στόχους:

1. Ο επίσημος θα είναι να ενημερώσει λεπτομερώς τους ομολόγους του για την πορεία των μέτρων, για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στις ιδιωτικοποιήσεις, για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τα εναλλακτικά μέτρα που μπορούν να φέρουν ελάφρυνση στα χαμηλά εισοδήματα και για προτάσεις σχετικά με τεχνική και άλλου είδους οικονομική στήριξη από την Ε.Ε. για επιστροφή στην ανάπτυξη.

2. Ωστόσο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του euro2day, ο πραγματικός λόγος των ταξιδιών του Γ. Στουρνάρα είναι το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προλάβει μια καθαρά αρνητική έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του χρέους. Όπως είναι γνωστό, η παράγραφος για το χρέος είναι αυτή που καθορίζει εάν η Ελλάδα λαμβάνει κάθε φορά τις δόσεις των δανείων. Εάν είναι αρνητική, τότε το ΔΝΤ , βάσει καταστατικού, θα παγώσει τις δόσεις και ως συνέπεια η ευρωζώνη θα κληθεί να συμπληρώσει το ποσό. Η Γερμανία, όμως, έχει διαμηνύσει ότι εάν δεν συμμετέχει το ΔΝΤ τότε θα παγώσει και η ίδια τα ποσά που της αναλογούν, ξεκινώντας έτσι ένα σπιράλ ανεξέλεγκτων εξελίξεων.

Το euro2day είχε γράψει κατ' αποκλειστικότητα την περασμένη Πέμπτη ότι τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει η χώρα μας ώστε να ξεπαγώσουν οι δόσεις, ανέρχονται όχι σε 13,5 δισ. ευρώ, αλλά σε άνω των 18 δισ. ευρώ. Η είδηση αναπαράχθηκε αργότερα και από άλλα ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Οι διαθέσεις των δανειστών είναι ήδη γνωστές στην κυβέρνηση και μεταφέρθηκαν στις κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που οι ηγέτες ήθελαν να «απομονώσουν» τον Α. Σαμαρά. Η γραμμή ήταν και παραμένει -γι' αυτούς- μία: κάντε αυτό που σας λέμε, γιατί μετά δεν θα μπορούμε να συγκρατήσουμε τις εξελίξεις.

Έτσι, ο Γ. Στουρνάρας σκοπεύει να κάνει μία κίνηση μάτ. Όπως μας μετέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης, «οι εταίροι μας πρέπει να συμφωνήσουν σε πιο σωστή καταγραφή της τάσης του ΑΕΠ».

Όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν, το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας (ΕΚΤ, Κομισιόν) επιδιώκει, για πολιτικούς λόγους, να καταγράψει στην έκθεση αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου ότι η ύφεση είναι χαμηλότερη και ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι εάν «παραδεχθούν» τη σοβαρότητα της ύφεσης θα πρέπει να ανοίξουν σύντομα και το θέμα του τρίτου δανείου.

Ο Αντώνης Σαμαράς, όμως, θεωρεί ότι αν δεν υπάρξει η επιμήκυνση η Ελλάδα θα είναι σε ύφεση και τα επόμενα τρία χρόνια και πως αυτό πρέπει να περάσει για τα καλά στο μυαλό των δανειστών. Έτσι θα αποφύγει και τον σκόπελο των μέτρων-μαμούθ των 18 δισ. ευρώ.

Ο Γ. Στουρνάρας αναμένεται να συναντήσει τους δύο ομολόγους του για να τους πείσει περί τούτου (με εκθέσεις και πορίσματα δικά του). Αναμένεται επίσης να πιέσει ώστε η έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους να μην είναι καθαρά αρνητική, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να οριστικοποιήσει τη δέσμη μέτρων μέχρι το άτυπο eurogroup της Λευκωσίας στις 14 Σεπτεμβρίου, να οριστικοποιηθεί η έκθεση της τρόικας και να κατατεθεί στο επίσημο eurogroup του Λουξεμβούργου στις 8 Οκτωβρίου, ώστε να παρθεί η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Στη σύνοδο κορυφής στις 18-19 Οκτωβρίου ο Α. Σαμαράς σκοπεύει να τα έχει τακτοποιήσει όλα, και με όπλο την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου από τη Βουλή να ζητήσει επισήμως την παράταση.

Μέχρι τότε, όμως, το μπαλάκι θα βρίσκεται στα χέρια του Γ. Στουρνάρα και το κατά πόσον θα καταφέρει να επηρεάσει το πόρισμα της τρόικας για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ήδη, όπως μετέδωσε την Παρασκευή το διεθνές οικονομικό πρακτορείο ΜΝΙ, το γερμανικό υπουργείο οικονομικών θεωρεί ότι η πιο ρεαλιστική εξέλιξη για την Ελλάδα είναι να ζητήσει μια εθελοντική, προσωρινή έξοδο από τη ζώνη του ευρώ, μέχρι να καταφέρει να φέρει το έλλειμμα και το χρέος στα επιτρεπτά για την ευρωζώνη επίπεδα.

* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v