Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Σόιμπλε παίρνει... τ’ όπλο του

Δύσκολο eurogroup για Στουρνάρα. Γιατί ο Σόιμπλε επιμένει στη σκληρή γραμμή και ποιες χώρες τον στηρίζουν. Τι κρύβεται πίσω από τη στάση της τρόικας. Ποια είναι τα κρίσιμα ραντεβού στη Λευκωσία.

Ο Σόιμπλε παίρνει... τ’ όπλο του
Μέτωπο σκληρής γραμμής για την Ελλάδα από τους υπουργούς οικονομικών ετοιμάζει ο Σόιμπλε μετά την επίθεση φιλίας που δέχθηκε η χώρα μας σε επίπεδο πολιτικών ηγετών, στο πλαίσιο ενδεχομένως μια τακτικής «καλού» και «κακού» μπάτσου. Έχοντας προηγηθεί οι δηλώσεις Μέρκελ και οι διαρροές ότι έχει ήδη αποφασίσει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, τη σκυτάλη παίρνει ο υπουργός οικονομικών με διαφορετικές προτεραιότητες.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day, ο Γερμανός ομόλογος του Γ. Στουρνάρα, Β. Σόιμπλε, τα τελευταία εικοσιτετράωρα ανέλαβε πρωτοβουλία και ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τους περισσότερους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης, δίνοντας γραμμή ότι η στάση του συμβουλίου πρέπει να παραμείνει συμπαγής και αυστηρότατη προς την Ελλάδα.

Όπως μας μετέφερε υπουργός που έγινε δέκτης του συγκεκριμένου τηλεφωνήματος, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών θεωρεί ότι οποιαδήποτε συζήτηση που μπορεί να ερμηνευθεί ως αναδιαπραγμάτευση των όρων του ελληνικού πακέτου πρέπει να παραμείνει εκτός ατζέντας.

Η δυσαρέσκεια του Β. Σόιμπλε για την επικοινωνιακή αλλαγή της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ απέναντι στην Αθήνα είναι ήδη γνωστή στους κύκλους του Βερολίνου αλλά και της Ε.Ε.

Ευρωπαίος διπλωμάτης σχολίασε ότι ο Γερμανός υπουργός οικονομικών εμμένει στην άποψη ότι το σενάριο για προσωρινή εθελοντική έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ πρέπει να τίθεται όχι μόνο ως μέσο απειλής αλλά και ως συνέπεια εάν η Αθήνα δεν τηρήσει κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα.

Η σκληρή στάση της τρόικας στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση δείχνει εκ πρώτοις ότι η αλλαγή αντίληψης που παρατηρείται σε επίπεδο αρχηγών κρατών της Ε.Ε. δεν έχει φθάσει ακόμα στα τεχνοκρατικά στρώματα των ελεγκτών.

Η αλήθεια όμως είναι άλλη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ηγέτες αντιμετωπίζουν το ελληνικό θέμα με πολιτικά κριτήρια, τα οποία δεν συμμερίζονται οι υπουργοί οικονομικών, που είναι οι άμεσοι προϊστάμενοι των ελεγκτών της τρόικας.

Γι' αυτό, για τους καλά γνωρίζοντες, η στάση που κρατούν οι εκπρόσωποι των δανειστών στις συζητήσεις με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα θα έπρεπε να είναι αναμενόμενη: έχουν εντολή να κινηθούν στην πεπατημένη, ζητώντας απολύσεις και συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα και να μη δεχθούν μέτρα όπως η ετεροχρονισμένη καταγραφή των αμυντικών δαπανών.

Έχουν εντολή επίσης να ζητήσουν την εφαρμογή μέτρων ύψους 18 δισ. ευρώ, γι' αυτό και το υπουργείο οικονομικών παρουσίασε μέτρα ανάλογου ύψους. Για επικοινωνιακούς λόγους η κυβέρνηση αναμένεται να τα παρουσιάσει ως επιπλέον επιλογές για να κλείσει το πακέτο, όμως η ουσία είναι ότι οι δανειστές πιέζουν για επιπρόσθετες περικοπές δαπανών ώστε να καλυφθεί η μαύρη τρύπα των εσόδων. Ζητούν επιπλέον περισσότερα από το σκέλος της φοροδιαφυγής και τις αποκρατικοποιήσεις.

Η κίνηση Στουρνάρα να παρουσιάσει στους ομολόγους του την Παρασκευή τα μέτρα που αποφάσισε να λάβει η κυβέρνηση (ίσως χωρίς το «Ο.Κ.» της συγκυβέρνησης) γίνεται ώστε να περάσει και στους υπουργούς οικονομικών η δέσμευση της Αθήνας για σημαντικές αλλαγές.

Οι συμμαχίες και τα… αντίμετρα

Το ανάχωμα Σόιμπλε δεν στηρίζεται πλέον μόνο σε Ολλανδία, Φινλανδία και Αυστρία. Συμπεριλαμβάνει την Εσθονία, τη Σλοβενία, τη Σλοβακία, το Λουξεμβούργο (ο Λουκ Φρίντεν επιμένει να κοντράρει τον Γιούνκερ) και τη Μάλτα.

Οι πρωτοβουλίες Σόιμπλε φαίνεται πως ενόχλησαν τον πρόεδρο του eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που έσπευσε την τελευταία στιγμή να καλέσει τη σταθερή του σύμμαχο, επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στη Λευκωσία.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες δείχνουν ότι μέσω του ΔΝΤ θα τεθεί το θέμα της διετούς παράτασης στη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας. Φαίνεται πως η έκθεση που θα συντάξει ο Πολ Τόμσεν θα γίνει με βάση αυτήν την προϋπόθεση.

Ο Τόμσεν, ο Μαζούχ και ο Μορς θα βρίσκονται εντός της αίθουσας του eurogroup στη Λευκωσία καθώς θα παρουσιαστεί το πόρισμα από τις μέχρι τώρα επαφές τους με την ελληνική κυβέρνηση. Βεβαίως, η συζήτηση δεν θα γίνει από τους ιδίους, αλλά από τους προϊσταμένους τους, Λαγκάρντ, Ντράγκι και Όλι Ρεν.

Ο Γ. Στουρνάρας θα πρέπει να εξηγήσει γιατί υπάρχει διαφωνία της τρόικας σε μια σειρά μέτρα και να πείσει για το πλαίσιο των εναλλακτικών.

Στη Λευκωσία ενδέχεται να σπεύσει και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για να συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ, αφού οι γιατροί του απαγορεύουν υπερατλαντική πτήση.

Σήμερα στη Φρανκφούρτη θα ενημερώσει τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για τα μέτρα και ακόμα θα ζητήσει να ενημερωθεί για τις πιθανότητες να μπορέσει η Ελλάδα να επωφεληθεί μελλοντικά από τις τελευταίες αποφάσεις της ευρωτράπεζας.

Βέβαια, αν και κανείς δεν το παραδέχεται, η συζήτηση που πραγματικά ενδιαφέρει στη Λευκωσία είναι η απόρρητη έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Θα τεθεί σε διμερείς, τριμερείς και... τετραμερείς επαφές στην κυπριακή πρωτεύουσα. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι εκεί θα είναι παρόντες και όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης και της Ε.Ε.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v